ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Πνίγονται στα χρέη

Αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και άλλων συνεταιριστικών Ενώσεων, συναντήθηκε χτες στον Περισσό με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και άλλα στελέχη του Κόμματος

Από τη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιριστικών ενώσεων στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιριστικών ενώσεων στον Περισσό

Τα οξύτατα προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών και της χώρας εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και της Αγροτικής Τράπεζας παρουσίασαν χτες στην Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στον ευρωβουλευτή Γ. Πατάκη και τον υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ Γ. Σφυρή, εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ και συνεταιριστικών Ενώσεων από όλη την Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών Ενώσεων, στη συνάντηση που έγινε στον Περισσό, επισήμαναν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι συνεταιριστικές Ενώσεις εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών στην ΑΤΕ και στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και την αδιαφορία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα ώστε να εξυγιανθούν οι συνεταιριστικές ενώσεις και να γίνουν βιώσιμες για το συμφέρον των παραγωγών. Από την πλευρά του Κόμματος, η Αλ. Παπαρήγα, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων, ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των αγροτών και αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανάδειξη των δίκαιων ζητημάτων της αγροτιάς και του γενικότερα του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος.

Σκιαγραφώντας τα προβλήματα του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γ. Πίττας, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, οι πρόεδροι κινδυνεύουν να πάνε φυλακή από ευθύνες που δεν προέρχονται από τους ίδιους. Για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία ενημερώσαμε τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να δοθεί λύση». Την ίδια στιγμή, όπως επισήμαναν οι πρόεδροι των συνεταιριστικών Ενώσεων, η αγορά προχωράει, οι Ενώσεις δεν μπορούν, εξαιτίας των χρεών να ακολουθήσουν και στο τέλος θα περάσουν στα χέρια λίγων και ισχυρών που θα λυμαίνονται τους παραγωγούς.

Η ΓΓ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα και τ' άλλα στελέχη του ΚΚΕ, που μετείχαν στη χτεσινή συνάντηση, επισήμαναν στους εκπροσώπους των συνεταιριστικών Ενώσεων πως η αγροτική οικονομία είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά όχι και η πλατιά αγροτιά. Κι αυτό, γιατί, όπως υπογράμμισαν στη συνέχεια, η κυβέρνηση έχει στρατηγικό στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια και γι' αυτό δε θέλει τους συνεταιρισμούς που οργανώνουν τους αγρότες.

Δήλωση της Αλ. Παπαρήγα

«Υποστηρίζουμε, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, την όσο γίνεται πιο αντικειμενική και ουσιαστική συσπείρωση και συνεργασία των αγροτών, των συνεταιρισμών, των αγροτικών συλλόγων, γιατί ζούμε σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τις ταχύτητες της επίθεσης στο αγροτικό εισόδημα, αλλά και γενικότερα προωθεί μια στρατηγική συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής, της οικονομικής κυριαρχίας στα χέρια των λίγων, των μεγάλων επιχειρηματιών. Πράγμα που σημαίνει ότι οι συνεταιρισμοί και νοικοκυραίοι θα είναι από τα πιο τραγικά θύματα, αφού θα βλέπουν σε μια πορεία να χάνεται από τα χέρια τους η όποια δύναμη είχαν ως τώρα, και να βρίσκονται ως το λαιμό κυριολεκτικά χρεωμένοι και αντιμέτωποι, οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί και οι ηγεσίες τους, ενδεχομένως και με τη φυλακή, με το νόμο.

Οταν μια πολιτική οδηγεί στη χρεοκοπία των συνεταιρισμών επιλέγεται να μην είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι που θα κάθονται στο σκαμνί, αλλά να είναι οι εκπρόσωποι ή και η ίδια η αγροτιά.

Είμαστε αποφασισμένοι, επισήμανε, να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, τα δίκαια αιτήματα για την υπεράσπιση του συνεταιριστικού συστήματος, αλλά είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στο να ανοίξει μια γενικότερη συζήτηση και διάλογος στην ελληνική κοινωνία για το πώς πρέπει να οργανωθεί - αναπτυχθεί ο συνεταιριστικός τομέας και τι χαρακτήρα πρέπει να έχει η κρατική προστασία. Είναι αδύνατον να προστατευτεί ο αγροτικός συνεταιρισμός και ο μικρομεσαίος αγρότης όταν η προτεραιότητα μιας κυβέρνησης είναι η υπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματιών, οι οποίοι τώρα θέλουν να διεισδύσουν πολύ πιο βαθιά στο σώμα της αγροτικής οικονομίας».

Διψάει για νερό ο θεσσαλικός κάμπος

Οι ένοχοι επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες της για τη λειψυδρία, υποδαυλίζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων των 4 νομών

Σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδηγεί η «άνυδρη» κυβερνητική πολιτική τη Θεσσαλία. Βρισκόμαστε στην αιχμή της αρδευτικής περιόδου και οι αγρότες αδυνατούν, πλέον, να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους καθώς τα νερά λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Η στάθμη του νερού στη λίμνη Πλαστήρα κατεβαίνει μέρα με τη μέρα και ο Πηνειός ποταμός «στεγνώνει». Συνέπεια όλων αυτών των προβλημάτων λειψυδρίας - που δημιουργήθηκε εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία την αντιμετώπισαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - είναι η η ανάπτυξη τοπικών και ενδοαγροτικών αντιπαραθέσεων για τη διαχείριση του διαθέσιμου νερού. Οπως πριν λίγες μέρες, όταν αγρότες του Ομορφοχωρίου Λάρισας προσπάθησαν - στην απελπισία τους - να καταλάβουν το 1ο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Πηνειού, που έστελνε νερό στους συναδέλφους τους στη Γλαύκη και στη Μελία. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία της περιοχής είχαν σταλεί και άνδρες της αστυνομίας.

Τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά ανάμεσα σε χωριά της Λάρισας είναι γεγονότα τραγικά. Αν μάλιστα συνεχιστούν, θα τροφοδοτήσουν την όξυνση ενδοαγροτικών εντάσεων, που - σε μεγάλο βαθμό - είναι υποκινούμενες από κυβερνητικούς βουλευτές, τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς επίσης από κομματικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλους καλοθελητές. Στόχος τους είναι η απόσειση των ευθυνών για τη λειψυδρία από τους πραγματικούς ενόχους - κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, τοπικούς αρμοδίους κι όλους όσοι συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται - και η μεταφορά τους στους αγρότες, τους οποίους κατηγορούν για σπατάλη του νερού. Γιατί αποτελεί κοινό μυστικό πως η λειψυδρία οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κουτσούρεψαν τα απαιτούμενα κονδύλια για την ορθολογική αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων της χώρας και εμπόδισαν την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής. Ολα αυτά σαν ένα μέσο για την επίτευξη του στόχου της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ για το ξεκλήρισμα κι άλλων μικρομεσαίων αγροτών από τα χωράφια τους και με την επιβολή δυσβάσταχτων τιμών στο νερό της ύδρευσης και της άρδευσης.

Τις μεθοδεύσεις αυτές έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα και στο πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ο ενωτικός αγώνας όλων των Θεσσαλών αγροτών, όλων των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας εναντίον της κυβέρνησης, για την ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται και η οποία ευθύνεται και για τη λειψυδρία.

«Δεκανίκι» της κυβέρνησης και της ΕΕ η «γκρίνπις»

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΠΑΣΥ για τις νέες επικίνδυνες απόψεις τής ...μη κυβερνητικής οργάνωσης, που ζητά να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια

Νέες προφάσεις επιστρατεύει η «γκρίνπις» για ν' αποδείξει, ακόμα μία φορά, ότι αποτελεί άξιο δεκανίκι της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η, κατά τα άλλα, μη κυβερνητική οργάνωση, χύνοντας «κροκοδείλια» δάκρυα για τους δήθεν κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον, για το οποίο τόσο πολύ «κόπτεται» - όπως στην περίοδο του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία που, μαζί με όλα τ' άλλα, το ΝΑΤΟ διέπραξε ανεπανόρθωτα οικολογικά εγκλήματα και αυτή είχε λουφάξει συνειδητά και δε διαμαρτυρήθηκε - αυτή τη φορά με το πρόσχημα της οικολογικής καταστροφής ζητά να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Σύμφωνα με τις επικίνδυνες «οικολογικές ευαισθησίες» της «γκρίνπις», κακώς παρατάθηκε η καταβολή των επιδοτήσεων στην παραγωγή της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς υπάρχει κίνδυνος αυτή ν' αυξηθεί και να επιβαρυνθεί το περιβάλλον με τη χρήση λιπασμάτων και άλλων φαρμάκων!!!

Σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση επισημαίνει ότι οι οικολογούντες της Greenpeace αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι είναι κυβερνητικότεροι της κυβέρνησης και Ευρωπαϊκότεροι της ΕΕ. Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής: «Στις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΠΟΕ να περικόψουν δραστικά και να καταργήσουν τις επιδοτήσεις στ' αγροτικά προϊόντα, προστέθηκαν και οι οικολογούντες της Greenpeace, αναδείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι είναι κυβερνητικότεροι της κυβέρνησης και ευρωπαϊκότεροι της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι προβάλλονται σαν μη κυβερνητική οργάνωση για να «θολώσουν» τα νερά.

Αυτοί που λούφαζαν και δεν έβγαλαν καμιά φωνή διαμαρτυρίας για τα τεράστια οικολογικά εγκλήματα που προκάλεσαν γενικότερα στα Βαλκάνια οι βάρβαροι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, δείχνουν τώρα την οικολογική «ευαισθησία» τους απέναντι στους αγρότες και προτείνουν την κατάργηση των επιδοτήσεων τους ελαιολάδου, αφού «ανακάλυψαν» ότι για τα τεράστια προβλήματα της ερημοποίησης, της λειψυδρίας, της νιτροποίησης, αλλά και κάθε περιβαλλοντικού προβλήματος, υπεύθυνοι είναι οι αγρότες και ειδικότερα η ελαιοκαλλιέργεια.

Με την ενέργειά τους αυτή, οι οικολογούντες της Greenpeace απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι είναι άξιος ο μισθός τους και ότι λειτουργούν συνειδητά σαν δεκανίκι της κυβέρνησης και της ΕΕ, επειδή ξέρουν ότι για τη λειψυδρία οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στις εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν έκαναν τα απαιτούμενα έργα υποδομής, με αποτέλεσμα η χώρα μας, να έχει το χαμηλότερο ποσοστό αξιοποίησης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.

Επειδή γνωρίζουν ότι η ΕΕ με περιβαλλοντικά προσχήματα έχει αποφασίσει να περιορίσει δραστικά τη στήριξη της κοινοτικής γεωργίας, για να διαθέσει αυτά τα κονδύλια στον ευρωστρατό, την ευρωαστυνομία, τις δολοφονικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και γενικότερα στις νέες κοινές κοινοτικές πολιτικές που αποφασίστηκαν στο Μάαστριχτ και στο Αμστερνταμ.

Η ΠΑΣΥ επισημαίνει στους αγρότες ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ, με πρόσχημα τη νιτρορύπανση ψήφισαν το νέο καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι. Με πρόσχημα το περιβάλλον μείωσαν τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και τους επέβαλαν πολυέξοδες περιβαλλοντικές μελέτες. Με πρόσχημα την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σχεδιάζουν να μειώσουν τις επιδοτήσεις στο σκληρό σιτάρι κ.ο.κ.

Γι' αυτό η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τα φερέφωνα της κυβέρνησης και της ΕΕ και ενωμένοι ν' αντισταθούν στις αντιαγροτικές πολιτικές που προωθούνται με περιβαλλοντικά προσχήματα».

Στους ιδιώτες και η πλαζ

Στα μέσα της επόμενης βδομάδας θα υπογράψει η κυβέρνηση τις συμβάσεις για την παράδοση στους ιδιώτες των πέντε πλαζ του ΕΟΤ στο Σαρωνικό, κάτι που με βεβαιότητα θα προκαλέσει τη θύελλά αντιδράσεων των κατοίκων. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, χτες ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) Τ. Χωμενίδης, ανέφερε ότι «οι κάτοικοι αντιδρούν φοβούμενοι ότι οι παραλίες θα τσιμεντοποιηθούν», διαβεβαιώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δε θα γίνει, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο δόμησης σ' αυτές»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ