ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2024
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Να προσληφθούν επιτέλους οι αναισθησιολόγοι και οι νοσηλευτές ΜΕΘ!

Μήνες μετά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για προσλήψεις, οι θέσεις παραμένουν κενές

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, έχοντας στο πλευρό τους και την ΕΙΝΑΠ, με τον Γιάννη Παπαζαχαρία, μέλος του ΔΣ, να δίνει το «παρών».

Οι εργαζόμενοι που ακόμη περιμένουν την πρόσληψη αναισθησιολόγων, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση εδώ και μήνες, ώστε να μην τιναχτούν στον αέρα τα χειρουργεία, απαιτούν να επαναπροκηρυχθούν άμεσα οι 4 θέσεις αναισθησιολόγων, με ξεχωριστή προκήρυξη για το «Αγία Σοφία».

Ακόμη απαίτησαν να προκηρυχθεί με επείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών θέσεων σε νοσηλευτές ΜΕΘ, αλλά και σε νοσηλευτές των υπόλοιπων εντατικών μονάδων (μονάδες νεογνών, καρδιοχειρουργική εντατική μονάδα), καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης, με βάρδιες 6 νύχτες σερί, ενώ αρνήθηκαν τις υποσχέσεις περί μετακινήσεων, καθώς δεν λύνουν το πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στη διοίκηση, που έγινε με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν με κλιμάκωση του αγώνα εντός του επόμενου διαστήματος και απαίτησαν, μεταξύ άλλων:

  • Αμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών που υπάρχουν σε όλα τα τμήματα.
  • Αμεση διενέργεια των κρίσεων για τις προσλήψεις ιδιαίτερα στα τμήματα που δουλεύουν στο όριο.
  • Καμία σκέψη για απογευματινά χειρουργεία - να ενισχυθεί εδώ και τώρα η πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου και του χειρουργείου.
  • Να δοθούν κίνητρα σε ειδικότητες που υπάρχουν ελλείψεις και μειωμένο ενδιαφέρον να εργαστούν στο ΕΣΥ.
Σαν τον κλέφτη η κυβέρνηση στα νοσοκομεία

Σαν τον κλέφτη επισκέπτεται η κυβέρνηση τα δημόσια νοσοκομεία, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι τη συνάντηση με εργαζόμενους και ασθενείς που δεν είναι «στημένοι» από τα προπαγανδιστικά της επιτελεία. Τελευταίο συμβάν η επίσκεψη - «αστραπή» του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο ΚΑΤ.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, την επίσκεψη του πρωθυπουργού «έμαθαν μόνο λίγοι και εκλεκτοί "σύμφωνοι - συνοδοιπόροι" και συνένοχοι», ενώ «δεν ενημερώθηκε κανένας από τους τραπεζοκόμους που κυβέρνηση και διοίκηση απέλυσαν 3 μέρες πριν, μετά από 5 χρόνια προσφοράς και στήριξης στην Υγεία. Δεν την έμαθαν οι νοσηλευτές και οι εργαστηριακοί, που δουλεύουν με 1 ρεπό τη βδομάδα με διπλοβάρδιες και μπαίνει σε ερώτημα ακόμα και η κανονική τους καλοκαιρινή άδεια. Δεν την έμαθε κανένας διοικητικός, που έχει ξεχάσει τι θα πει ωράριο. Κανένας υγειονομικός, που βλέπει τον μισθό του να εξατμίζεται στα μισά του μήνα. Δεν την έμαθε κανένας τεχνικός, που τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα από τις επικίνδυνες ανακαινίσεις και τις αστοχίες της ΕΚΤΕΡ (με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης)».

Αν και «προσπάθησαν να μας πείσουν ότι πρόκειται για ανεπίσημη επίσκεψη», αναφέρει το Σωματείο, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Υγείας, από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Γι' αυτό αποσπάσματα "έπαιξαν" σε όλα τα βραδινά δελτία ειδήσεων; Ντρέπεται και η ντροπή με τέτοιους ισχυρισμούς. Επίσημη και προεκλογική ήταν η επίσκεψη για να υπερασπιστεί το αφήγημα του "νέου ΕΣΥ", την πολιτική της ΕΕ, των χορηγών των αυτοχρηματοδοτούμενων νοσοκομείων - ΑΕ, που θα πουλάνε υπηρεσίες στους ασθενείς - πελάτες, με εξαντλημένους και ελαστικά εργαζόμενους υγειονομικούς, ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα νοσοκομείων και κλινικών. Επίσημη ήταν η επίσκεψη για να υπερασπιστεί το αφήγημα της κυβέρνησης και την πολιτική της ΕΕ, που με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης γεμίζει χρήματα μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους. Αλλά δεν έχει ούτε ευρώ για να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, για να προσληφθεί προσωπικό, για να αυξηθούν οι καθηλωμένοι μισθοί των υγειονομικών».

Και προσθέτει: «Τι κι αν τα χρήματα θα κληθεί να τα αποπληρώσει ο λαός με άγρια φοροληστεία». Ο πρωθυπουργός «δεν αισθάνθηκε σίγουρα την ανάγκη να απολογηθεί για το γεγονός ότι στα πολυδιαφημιζόμενα έργα του ΤΕΠ δεν μπήκε ούτε καρφί εδώ και τέσσερις μήνες, γιατί ξεκίνησαν οι εργασίες χωρίς μελέτες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ συνεχίζεται η τεράστια ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων ασθενών στις πρόχειρες κατασκευές. Δεν απολογήθηκε σίγουρα γιατί οι μεγαλοκατασκευαστές της ΕΚΤΕΡ με δική τους ευθύνη κόντεψαν να γκρεμίσουν ολόκληρη πτέρυγα του νοσοκομείου, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Δεν απολογήθηκε σίγουρα για τις επιλογές και της δικής του κυβέρνησης, που έχουν ως αποτέλεσμα 800 κενές οργανικές θέσεις του νοσοκομείου. Επιλέγονται λοιπόν οι στημένες κυβερνητικές εκδηλώσεις και οι αποστειρωμένες επισκέψεις, αφού η πολιτική τους είναι εχθρική για τον εργαζόμενο και τον ασθενή, αλλά βολική και συμφέρουσα για επιχειρηματικούς - κατασκευαστικούς ομίλους, εργολάβους αλλά και κυβερνητικούς συνδικαλιστές!».

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
2.500 ευρώ τον μήνα το κόστος της στέγασης για τους γιατρούς

Κι όμως, είναι αληθινό! Στα 2.500 ευρώ τον μήνα ανέρχεται το κόστος στέγασης για τους γιατρούς της 5ης ΥΠΕ που θα μετακινηθούν στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου για να καλύψουν τα κενά την καλοκαιρινή περίοδο!

Καθώς μάλιστα οι γιατροί όπως είναι φυσικό αδυνατούν να καλύψουν αυτό το κόστος, στάλθηκαν τα σχετικά έγγραφα για το πρόβλημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που με δελτίο Τύπου ενημερώνει ότι «μέσω των εγγράφων αυτών ζητείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να καλύψει το υπέρογκο κόστος της στέγασης των γιατρών, το οποίο φτάνει τα 2.500 ευρώ τον μήνα για το κάθε σπίτι, δηλαδή 100 ευρώ ημερησίως!».

Τραγελαφική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση, αν δεν αφορούσε την υγεία και τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της Σκιάθου αλλά και πολλών άλλων νησιών, ειδικά το καλοκαίρι.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά ούτε και τώρα δεν το λύνουν το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να φορτώνεται στους γιατρούς που μετακινούνται, και που πέρα από τα σοβαρά κενά και τις ελλείψεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πανάκριβα ενοίκια!

Ευθύνη έχει και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, που καταφεύγει σε ...συστάσεις προς «τους επαγγελματίες και τους θεσμικούς εταίρους της περιοχής να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, η οποία οδηγεί τόσο τους ίδιους όσο και το τουριστικό προϊόν της περιοχής σε μεγάλο κίνδυνο», βλέποντας τη ζωή και την υγεία μέσα από το πρίσμα του τουριστικού κέρδος, ενώ δεν βγάζει «κιχ» για τις ευθύνες της κυβέρνησης.

ΕΦΚΑ
Δεν ασφαλίζει βρέφος 3,5 μηνών που κινδυνεύει η ζωή του

Ενα απαράδεκτο γεγονός έφθασε χτες στον «Ριζοσπάστη» μέσω καταγγελίας, η οποία αφορά μονογονεϊκή οικογένεια που ζει στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, σε αδιέξοδο βρίσκεται νέα μητέρα, αφού το 3,5 μηνών βρέφος της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος. Η μητέρα δεν μπορεί να ασφαλίσει το παιδί της καθώς έχει χρέος στον ΕΦΚΑ ως αυτοαπασχολούμενη με μικρό μαγαζί. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει, δεν έχει αποδώσει η προσπάθειά της για έναν βιώσιμο για την ίδια και το παιδί της διακανονισμό αποπληρωμής του χρέους. Το αποτέλεσμα είναι η ζωή του παιδιού να τίθεται σε κίνδυνο αφού χωρίς ενεργή ασφαλιστική ικανότητα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει η μητέρα στο υπέρογκο κόστος της μεταμόσχευσης, η οποία και πρέπει να γίνει στο εξωτερικό, φτάνοντας περίπου τα 130.000 ευρώ.

Για την ασφαλιστική ικανότητα χρονίως πάσχουσας ασκούμενης δικηγόρου

Παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΦΚΑ πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, διεκδικώντας την επίλυση του προβλήματος με την ασφαλιστική ικανότητα της ασκούμενης δικηγόρου. Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη είναι χρονίως πάσχουσα από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Παρά το γεγονός ότι εδώ και έναν μήνα έχει κάνει έναρξη της ασφαλιστικής της ικανότητας στον ΕΦΚΑ, εξακολουθεί να φαίνεται ανασφάλιστη και να είναι αποκλεισμένη από τη φαρμακευτική αγωγή και τα αναλώσιμα που απαιτεί η προστασία της υγείας της.

Το Σωματείο απαίτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να έχει η εργαζόμενη πλήρη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αρχικά, η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της και επικαλέστηκε διάφορες δικαιολογίες. Ομως, κάτω από την πίεση της παρέμβασης του Σωματείου, ενεργοποιήθηκε άμεσα κάθε αναγκαία διαδικασία που απαιτείται για την άμεση εγγραφή της ασκούμενης δικηγόρου στο μητρώο ασφαλισμένων. «Δεν θα επιτρέψουμε να παίξει κανείς με τη ζωή και την υγεία μας», τονίζει το Σωματείο και ξεκαθαρίζει πως ο αγώνας για την κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους θα συνεχιστεί.

Σήμερα το μεγάλο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο

Σήμερα, Τρίτη, βγαίνουν στους δρόμους οι εργαζόμενοι και η νεολαία στο Ηράκλειο της Κρήτης για την Υγεία του λαού. Το μεγάλο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο που οργανώνουν δεκάδες σωματεία και φορείς έχει σύνθημα «Υγεία κοινωνικό αγαθό - Τιμή δεν μπαίνει στη ζωή». Σε συνέχεια των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων που έγιναν σε όλους τους νομούς του νησιού, το νέο αγωνιστικό ραντεβού δίνεται για τις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Μάλιστα, στο συλλαλητήριο καλεί το ΝΤ Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της απεργίας στο Δημόσιο, ενώ στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) έχει προκηρύξει για τον ιδιωτικό τομέα το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Για τη λειτουργία Κέντρου Υγείας στη Ζώνη

Σε συγκέντρωση - συνέντευξη Τύπου έξω από το Κέντρο Υγείας στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος καλεί τους φορείς και τον λαό της περιοχής το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Με την πρωτοβουλία αυτή, δίνει συνέχεια στις δράσεις με τις οποίες διεκδικεί την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Σταθμού Πρώτων Βοηθειών - Κέντρου Υγείας της Ζώνης για τη λειτουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, με πλήρεις υποδομές και προσωπικό, για την κάλυψη των αναγκών όλων των εργαζομένων εντός της Λιμενικής Ζώνης, αλλά και των λαϊκών αναγκών του αστικού ιστού πέριξ του λιμανιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ