Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΕΦΚΑ
Δεν ασφαλίζει βρέφος 3,5 μηνών που κινδυνεύει η ζωή του

Ενα απαράδεκτο γεγονός έφθασε χτες στον «Ριζοσπάστη» μέσω καταγγελίας, η οποία αφορά μονογονεϊκή οικογένεια που ζει στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, σε αδιέξοδο βρίσκεται νέα μητέρα, αφού το 3,5 μηνών βρέφος της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος. Η μητέρα δεν μπορεί να ασφαλίσει το παιδί της καθώς έχει χρέος στον ΕΦΚΑ ως αυτοαπασχολούμενη με μικρό μαγαζί. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει, δεν έχει αποδώσει η προσπάθειά της για έναν βιώσιμο για την ίδια και το παιδί της διακανονισμό αποπληρωμής του χρέους. Το αποτέλεσμα είναι η ζωή του παιδιού να τίθεται σε κίνδυνο αφού χωρίς ενεργή ασφαλιστική ικανότητα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει η μητέρα στο υπέρογκο κόστος της μεταμόσχευσης, η οποία και πρέπει να γίνει στο εξωτερικό, φτάνοντας περίπου τα 130.000 ευρώ.

Για την ασφαλιστική ικανότητα χρονίως πάσχουσας ασκούμενης δικηγόρου

Παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΦΚΑ πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, διεκδικώντας την επίλυση του προβλήματος με την ασφαλιστική ικανότητα της ασκούμενης δικηγόρου. Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη είναι χρονίως πάσχουσα από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Παρά το γεγονός ότι εδώ και έναν μήνα έχει κάνει έναρξη της ασφαλιστικής της ικανότητας στον ΕΦΚΑ, εξακολουθεί να φαίνεται ανασφάλιστη και να είναι αποκλεισμένη από τη φαρμακευτική αγωγή και τα αναλώσιμα που απαιτεί η προστασία της υγείας της.

Το Σωματείο απαίτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να έχει η εργαζόμενη πλήρη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αρχικά, η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της και επικαλέστηκε διάφορες δικαιολογίες. Ομως, κάτω από την πίεση της παρέμβασης του Σωματείου, ενεργοποιήθηκε άμεσα κάθε αναγκαία διαδικασία που απαιτείται για την άμεση εγγραφή της ασκούμενης δικηγόρου στο μητρώο ασφαλισμένων. «Δεν θα επιτρέψουμε να παίξει κανείς με τη ζωή και την υγεία μας», τονίζει το Σωματείο και ξεκαθαρίζει πως ο αγώνας για την κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους θα συνεχιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ