Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ξανά εκβιασμοί σε ξενοδοχοϋπαλλήλους με ποινικές ρήτρες σε περίπτωση παραίτησης

Μεγάλο ξενοδοχείο ζητά επιστροφή 2 μισθών από όποιον εργαζόμενο παραιτηθεί

Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στις ποινικές ρήτρες
Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στις ποινικές ρήτρες
Με εκβιασμούς και ποινικές ρήτρες σε βάρος των εργαζομένων στον Τουρισμό προσπαθούν οι μεγαλοξενοδόχοι για άλλη μια χρονιά να επιβάλουν τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς.

Το νέο κρούσμα αυτής της άθλιας εργοδοτικής πρακτικής, σε συνέχεια αντίστοιχων περσινών, γίνεται γνωστό στο Ηράκλειο. Εκεί, μεγάλη εταιρεία του κλάδου, που πρόκειται να λειτουργήσει ανακαινισμένο ξενοδοχείο, καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν σύμβαση με όρο ότι πρέπει να καταβάλουν στην εταιρεία ποινική ρήτρα ίση με το ύψος του μισθού τους από 8/5 μέχρι 30/6 αν παραιτηθούν σε αυτό το διάστημα, δηλαδή σχεδόν 2 μισθούς!

Το περιστατικό καταγγέλλει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την εταιρεία που θα λειτουργήσει το ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Kosta Mare» (πλέον «Kosta Alimia»). «Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που η εταιρεία "αδειάζει" τους εργαζόμενους του "Kosta Mare"», σχολιάζει η ΔΑΣ, θυμίζοντας ότι «ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα υπογράψουν σύμβαση από τις 2 Μαΐου, τελευταία στιγμή τους ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν στις 8 Μαΐου, για να γλιτώσει την καταβολή μέρους του μισθού και του Δώρου Πάσχα!».

Η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να μην τρομοκρατηθούν, αλλά να απαντήσουν αποφασιστικά και μαχητικά απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, με την οργάνωσή τους σε κάθε πόστο για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τονίζει άλλωστε ότι αυτές οι καταγγελίες δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, αφού και η φετινή σεζόν ξεκίνησε με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να βιώνουν δύσκολες έως απάνθρωπες συνθήκες. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δηλώνουν ότι φέτος θα είναι άλλη μια χρονιά με υψηλές πληρότητες, ενώ ήδη υπάρχουν φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης - μαύρης εργασίας, εξοντωτικοί ρυθμοί με 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση.

«Ξέρουν ότι ο λόγος που δεν βρίσκουν προσωπικό είναι αυτές οι άθλιες συνθήκες, αλλά είναι αποφασισμένοι να εντείνουν την εκμετάλλευση. Γι' αυτό ακολουθούν τέτοιες εκβιαστικές τακτικές όπως η "ποινική ρήτρα"», επισημαίνει η ΔΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη σεζόν «άλλος ένας μεγάλος όμιλος (Καράτζης) είχε επιβάλει αντίστοιχη ρήτρα ύψους 5.000 ευρώ για όποιον τολμήσει να παραιτηθεί από το ξενοδοχείο "Nana Golden Beach"! Και τότε με την αποφασιστική παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τις κινητοποιήσεις που έγιναν έξω από το ξενοδοχείο και την αντίδραση των εργαζομένων, αναγκάστηκαν να την πάρουν πίσω».

«Αυτό που διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την εφαρμογή των όποιων Συλλογικών Συμβάσεων, είναι η μαχητική στάση των εργαζομένων, η διεκδίκηση, μέσα και έξω από τα ξενοδοχεία, απαιτητικών αιτημάτων. Δικό μας κριτήριο είναι οι σύγχρονες ανάγκες και όχι να διασφαλιστούν για άλλη μια φορά με κάθε κόστος τα δισεκατομμύρια των ξενοδόχων. Δικό μας κριτήριο δεν αποτελούν τα ρεκόρ αφίξεων και τζίρου, από τα οποία δεν κερδίσαμε ποτέ τίποτα, αλλά να μη μετρήσουμε ξανά ρεκόρ στις λιποθυμίες συναδέλφων, ρεκόρ στις απλήρωτες υπερωρίες, ρεκόρ στους απλήρωτους λογαριασμούς. Η σεζόν που ξεκίνησε είναι σεζόν σκληρών αγώνων. Σε αυτήν την κατεύθυνση παλεύουν οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, με εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων! Οι ξενοδόχοι να είναι προετοιμασμένοι. Δεν πρόκειται να δείξουμε ανοχή σε εκβιασμούς και τρομοκράτηση των εργαζομένων!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Και απαιτεί από την εργοδοσία να πάρει πίσω τώρα τον απαράδεκτο, εκβιαστικό όρο της ποινικής ρήτρας. Να δεσμευτεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με βάση την τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ