Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
Σαν πολλά δεν ... ξαναμαζεύτηκαν;

Πριν από λίγες μέρες, με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΕΝΓΕ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο «Ευαγγελισμός», μπαίνει σε τριήμερη 24ωρη ετοιμότητα (!), με απόφαση κυβέρνησης και διοίκησης, ώστε να εξυπηρετεί κατά «απόλυτη προτεραιότητα» τους VIP που θα διαμένουν στα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία», «Grand Hyatt» και «Marriot Athens» που θα έρθουν στον τελικό του Conference Cup. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της κυβέρνησης και οι προτεραιότητές της είναι οι φιέστες, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η εξυπηρέτηση των εχόντων. Μια γεύση από το μέλλον. Αυτοί που δεν θα αποφέρουν έσοδα στο νοσοκομείο - επιχείρηση θα στοιβάζονται σα σαρδέλες. Για τον λαό (φίλαθλο ή μη), ράντζα και αναμονές, για τους προύχοντες δημόσια νοσοκομεία σε prive λειτουργία. Εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα ανάλογα με το χρήμα που θα πέφτει από την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας συμμετείχαν σε συνέδριο για το «Σύστημα Υγείας και τις Προκλήσεις του Μέλλοντος». Την ίδια ώρα που παρουσίαζαν το μεγάλο έργο της κυβέρνησης για τις ανακαινίσεις των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, στο ζήτημα της στελέχωσής τους με γιατρούς και νοσηλευτές, την εξασφάλιση επαρκούς και σύγχρονου εξοπλισμού, πρακτικά «κατάπιαν τη γλώσσα τους». Λες και τα όποια φρεσκοβαμμένα ντουβάρια των δημόσιων μονάδων Υγείας θα εξετάζουν τους ασθενείς, θα κάνουν διαγνώσεις και θα διεκπεραιώνουν γρήγορα και με ασφάλεια την κάθε περίπτωση ανάλογα. Οι εικόνες ντροπής από την εφημερία του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» δίνουν την απάντηση. Ομως και η προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ήταν αποκαλυπτική και συνάμα προκλητική. Παράθεση στοιχείων για «αυξημένη προσέλευση ασθενών», «συνηθισμένο φαινόμενο στις εφημερίες» και άλλα παρόμοια «χαριτωμένα». Δηλαδή, δεν φταίνε η υποστελέχωση του νοσοκομείου, ο ελλιπής εξοπλισμός κ.λπ., αλλά φταίνε οι ασθενείς που αρρώστησαν όλοι μαζί και όχι ένας ένας... Τι μας λένε δηλαδή όλοι αυτοί που συζητάνε για το «Σύστημα Υγείας και τις Προκλήσεις του Μέλλοντος»; Οτι αντί το δημόσιο σύστημα Υγείας να αναπτύσσεται σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, οι λαϊκές ανάγκες θα πρέπει να «στριμώχνονται» στα περιορισμένα όρια αυτού του άθλιου και επικίνδυνου συστήματος Υγείας... εκτός αν μπορούν και όσοι μπορούν να ανοίξουν το πορτοφόλι και να πληρώσουν. Τα ίδια έγιναν και την περίοδο της πανδημίας που όλοι αυτοί που συζητάνε για την «καινοτομία», την «τεχνητή νοημοσύνη», τις τεράστιες δυνατότητες της βιοτεχνολογίας σε σύγχρονα φάρμακα και θεραπείες, διαπίστωσαν ότι δεν αντέχουν τα δημόσια νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν πάνω από μια νόσο, αποκλείοντας από εξετάσεις, θεραπείες χιλιάδες χρόνια ασθενείς.

Πόσο πιο κυνικά να το πει ο υπουργός Υγείας όταν λέει στους ασθενείς ότι ανταποκρίθηκε στην επιθυμία της φαρμακοβιομηχανίας και έθεσε εκτός αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ το Lonarid, διότι ή θα αποζημιώνεται και δεν θα υπάρχει ή θα το πληρώνουν οι ασθενείς και θα υπάρχει! Βεβαίως κυνικό είναι το ίδιο το σύστημα της καπιταλιστικής παραγωγής των φαρμάκων - που έχει ως ευαγγέλιο ο υπουργός - και η διακίνησή τους δεν εξαρτάται από τις ανάγκες των ασθενών αλλά από την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους.

Θα αφιερώσουμε στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας το πρόσφατο ανδραγάθημα της πολιτικής των περικοπών όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Ελληνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ινωσης. Το γεγονός δηλαδή της διαδοχικής απόρριψης από τον ΕΟΠΥΥ στη χορήγηση υγρού οξυγόνου σε ασθενή τελικού σταδίου με πνευμονική ίνωση - που αποτελεί απόλυτη ένδειξη χορήγησης - και όταν «φιλοτιμήθηκαν» τελικά να το χορηγήσουν - μετά από πιέσεις - η ημερομηνία της απόφασης συνέπεσε δυστυχώς με την ημερομηνία θανάτου της ασθενούς! Ντροπή και αίσχος, αλλά πού να τα βρουν όταν το κριτήριο των παροχών είναι ο περιορισμός του «κόστους» και η απάνθρωπη αντίληψη, που ενισχύεται στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, των περιττών παροχών και δαπανών σε ασθενείς που δεν έχουν προσδόκιμο ζωής.

Ολα τα παραπάνω δικαιολογημένα προκαλούν αγανάκτηση, η οποία όμως για να πιάσει τόπο πρέπει να μετουσιωθεί σε οργανωμένη απόρριψη και σύγκρουση με την αιτία που τη δημιουργεί. Δηλαδή, την αντιλαϊκή πολιτική που χαράσσεται στην ΕΕ από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και στη συνέχεια εισάγεται και εξειδικεύεται στην Ελλάδα με αυτά τα αποτελέσματα.

Να στηριχτεί ο λαός στη δύναμή του και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ στις εκλογές της 9ης Ιούνη για να πολλαπλασιαστεί η αντίσταση και η πάλη, για να βάλει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Να μην αφήσει κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή του, να βαδίσει τον δικό του δρόμο που θα αξιοποιεί αυτά που δημιουργεί με τα χέρια και το μυαλό προς όφελός του. Γι' αυτό ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες και στο λαϊκό κίνημα.


T. Y.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ