ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024
Σελ. /28
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ξεδιάντροπη κοροϊδία στον λαό της Δυτικής Μακεδονίας

Στη Δυτική Μακεδονία (Βελβεντό, Σέρβια, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά) περιόδευσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου, δίνοντας τον στόχο των ευρωεκλογών, έκανε σαφές ότι η ΝΔ θα συνεχίσει στον δρόμο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, από τις οποίες μόνοι ωφελημένοι βγαίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει ακρίβεια και φοροληστεία, διαρκώς συρρικνούμενες παροχές Υγείας και Παιδείας, περιβαλλοντική υποβάθμιση κ.λπ.

Είχε, δε, το θράσος, μιλώντας στην Κοζάνη, η οποία αν και στην καρδιά του λιγνίτη, υποφέρει από την ανεργία και την ενεργειακή φτώχεια, να υπερασπιστεί τη «δίκαιη μετάβαση», τάζοντας «παραγωγικές επενδύσεις» (με διασφαλισμένα για τους επιχειρηματίες «χρηματοδοτικά εργαλεία και τις μέγιστες δυνατές επιδοτήσεις»), με την πραγματικότητα βέβαια να τον διαψεύδει παταγωδώς:

Χαρακτηριστικά, η Δυτική Μακεδονία έχασε το 11,3% του πληθυσμού της την τελευταία 12ετία. Χιλιάδες νέοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την περιοχή, ενώ συνεχίζει να κατέχει την «πρωτιά» στην ανεργία ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με το ποσοστό να αγγίζει το 17,7%.

Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω της απολιγνιτοποίησης, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας στα έργα ΑΠΕ είναι με ημερομηνία λήξης, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με μεγάλη εντατικοποίηση και μισθούς πείνας, οι οποίοι δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας.

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή φτώχεια χτυπάει τον λαό της περιοχής όπως και όλης της χώρας, ενώ κερασάκι στη δυστοπική αυτή τούρτα είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, με τόνους τσιμέντου και δρόμους στα βουνά, ακόμα και σε περιοχές NATURA, για την κατασκευή αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας.

Παραμύθια και στους αγρότες

Το ίδιο παραμύθι προσπάθησε να περάσει ο Μητσοτάκης και στους αγρότες λέγοντας ότι ενώ «συζητάμε τη νέα ΚΑΠ (...) και γνωρίζουμε ότι η πράσινη μετάβαση στον πρωτογενή τομέα δεν είναι μια εύκολη, δεν είναι μια απλή υπόθεση», η ΝΔ είναι τάχα καλύτερη στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ώστε να δώσει «στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν αυτή τη μετάβαση με έναν τρόπο, όμως, που δεν θα θίγει τα εισοδήματά τους». Κι αυτό όταν και η νέα ΚΑΠ έχει στον πυρήνα της το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση της γης σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Με το ίδιο θράσος ισχυρίστηκε για τις πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ότι η κυβέρνηση έβαλε «βαθιά το χέρι στην τσέπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια», αποσιωπώντας τα ποσά που χρεώνονται οι αγρότες μέσα από την άμεση κι έμμεση φορολογία, τις κάθε είδους εισφορές και κρατήσεις, τις οποίες θέλει να επεκτείνει, εξ ου και ο Μητσοτάκης είπε ότι «μεγάλη πρόκληση είναι ο καινούργιος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να είμαστε πια πιο προσαρμοσμένοι και να δώσουμε όμως και μια πραγματική αίσθηση ότι η ασφάλιση είναι μια ανταποδοτική συνεισφορά και ότι ό,τι πληρώνεις πρέπει να μπορείς και να το παίρνεις. Και να περάσουμε και ένα μέρος της ευθύνης και λίγο περισσότερο και στον ίδιο τον παραγωγό»...

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Καλεί τη ΝΔ... να συντονιστεί με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ!

Ενας ύμνος στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ ήταν η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη στη Λάρισα.

Οχι μόνο απέκρυψε παντελώς τις ευθύνες της ΕΕ για όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός - και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας - αλλά, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν συντονίζεται μ' αυτή την πολιτική και πως τάχα αυτός ο μη συντονισμός είναι η αιτία των προβλημάτων στη χώρα μας!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να βρει ...διαφορές και αντιθέσεις ανάμεσα στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, όταν είναι γνωστό τοις πάσι πως υπάρχει πλήρης ταύτιση και επομένως συνενοχή.

Για παράδειγμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη στην Ενέργεια, όταν είναι κι αυτή η κυβέρνηση που συνεχίζει να γεμίζει τον κάμπο της Ελλάδας με φωτοβολταϊκά που κάλυψαν μεγάλες εκτάσεις παραγωγικής γης και τα βουνά με ανεμογεννήτριες.

Επίσης, επιχείρησε να αθωώσει την ΚΑΠ της ΕΕ από τις μεγάλες ευθύνες για την καταστροφή των χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών, ισχυριζόμενος ότι δεν φταίει αυτή για τις περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αλλά ...η κακή διαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για το πρόβλημα της ακρίβειας, υποστήριξε ότι ευθύνεται η έλλειψη κρατικών ελέγχων στην ελληνική αγορά, αθωώνοντας την πολιτική της ΕΕ που επιβάλλει και προωθεί την ασυδοσία της «ελεύθερης αγοράς», διευκολύνοντας, με κάθε τρόπο, την επέλαση των μονοπωλίων στο λαϊκό εισόδημα.

Για το έγκλημα στα Τέμπη εντόπισε το πρόβλημα αποκλειστικά στην έλλειψη τηλεδιοίκησης, κρύβοντας τις ευθύνες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τον κατατεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων.

Αθώα κήρυξε την ΕΕ και για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, όταν επί της ουσίας απαγορεύει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων αν αυτά δεν ανταποκρίνονται στη λογική «κόστους - οφέλους».

Σε τόσο... σκληρή αντιπολίτευση θέλει ο Ν. Ανδρουλάκης να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ από τις ευρωεκλογές.


ΚΕΡΚΥΡΑ
Ηχησε δυνατά το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε χτες στην Κέρκυρα ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση έγινε έξω από την Ιόνιο Ακαδημία, όπου ξεκινούσε η παρέλαση για την επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, παρουσία του υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια. Μάλιστα, η κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ ήταν πρωτοφανής, επιδιώκοντας να αποκόψουν τους διαδηλωτές από την παρέλαση.

Αντίθετα με τις επιδιώξεις των αρχών, η μαζική συμμετοχή των Κερκυραίων στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έσπασε το κλίμα τρομοκρατίας και ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Το αίμα των παιδιών κηλίδα που δε σβήνει, ποτίζει το χώμα σε Ράφα - Παλαιστίνη». Την ίδια ώρα, στον χώρο μπροστά από τους «επισήμους», μαθητής - σημαιοφόρος σήκωσε την παλαιστινιακή μαντίλα εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη του λαού της χώρας μας στους Παλαιστίνιους, που σφαγιάζονται από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ! «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» απάντησαν οι συγκεντρωμένοι, απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μετά τη λήξη της παρέλασης, όταν οι διαδηλωτές ξεκίνησαν μαχητική πορεία, δυνάμεις των ΜΑΤ, με ασπίδες στα χέρια, επιχείρησαν να αποκλείσουν ανεπιτυχώς τον δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό πως απ' όπου περνούσαν οι διαδηλωτές πλήθος κόσμου χειροκροτούσε, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έμπαιναν στη διαδήλωση.

Επιμένει σε «Μακεδονία» η Σιλιάνοφσκα

Να αναφέρεται στη χώρα της ως «Μακεδονία» και μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της επιλέγει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τη χτεσινή της ανανέωση, έπειτα από τις εκλογές της 8ης Μάη. Ακόμα, ΜΜΕ μετέδιδαν ότι στην κατηγορία «πρόεδρος» η Σιλιάνοφσκα αναφερόταν απλά «πρόεδρος», χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης, όπως αντίστοιχα αναφέρεται και σε αναγγελίες συναντήσεών της με διπλωμάτες.

Θυμίζουμε ότι και ο ηγέτης του κόμματος VMRO - DPNE (από το οποίο προέρχεται η Σιλιάνοφσκα), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που πιθανολογείται ως νέος πρωθυπουργός, προχώρησε σε δηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα, λέγοντας ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και της λέξης «μακεδονικός» δεν συνιστά «καμία παραβίαση» της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας την Ελλάδα «να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον». Διεμήνυσε ταυτόχρονα πως «αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας».

Την ίδια ώρα, ο Μητσοτάκης δήλωσε χτες βράδυ από τη Φλώρινα «δυσαρεστημένος» για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια αναφέρεται στη χώρα τους ως «Μακεδονία», προσπερνώντας τα προβλεπόμενα στη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών. Επιχειρώντας να κατευνάσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, είπε πως καθότι «διεθνής συμφωνία» «θα αναγκαστούμε να τη σεβαστούμε και να κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε με αυτή τη συμφωνία».

Στην ουσία και καθώς δεν αμφισβητεί το ΝΑΤΟικό υπόβαθρο της υπόθεσης, έσπευσε να στείλει «μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός».

Τον πνίγει το ... άδικο

Στον ρόλο του σπόνσορα του Μητσοτάκη εξελίσσεται ο Κασσελάκης, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Σε συνέντευξή του αποθέωσε τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, λέγοντας «είναι εργατικός, δουλευταράς!», ενώ ταυτόχρονα σε μια αναφορά - πραγματική πρόκληση για χιλιάδες νέους ανθρώπους, περιέγραψε το πόσο ...τον πονάει που στα 35 του μπορεί να αγοράζει διαμέρισμα με 1,8 εκατομμύρια ευρώ, «την ώρα που 3 στους 4 Ελληνες από 18 μέχρι 35 ετών ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο, παρότι πολλοί έχουν κάνει εξαιρετικές σπουδές και διαθέτουν προσόντα». Δήλωσε λοιπόν ότι «εξοργίζεται για τους αδικημένους και τους πιεσμένους» και ότι αυτό τον επηρεάζει βαθιά. Και τι είπε; Με φόντο τη σπιταρόνα στη Νέα Υόρκη είπε ότι θέλει να πάρει εκδίκηση «απέναντι στην αδικία»... Κατά τ' άλλα είπε το πολύ σοβαρό πως «όταν μου λένε να φορέσω σακάκι σε συνέντευξη, αρνούμαι», και σε μια κρίση μετριοφροσύνης είπε ότι έχει έμφυτη την «ενσυναίσθηση». Στη συνέχεια, περιέγραψε την επαγγελματική του περιήγηση λέγοντας ότι ήθελε να γίνει αστροναύτης, ιερέας, ώσπου αποφάσισε να γίνει ...πρωθυπουργός, χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτό προέκυψε από την κολυμπήθρα που βαφτίστηκε ή στη συνέχεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ