ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕUROLEAGUE - ΦΑΪΝΑΛ 4
Αντίστροφη μέτρηση για τους «αιώνιους»

Στην τελική ευθεία για τη συμμετοχή τους στην τελική φάση στο Βερολίνο έχουν μπει Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός

Εχοντας καθαρίσει τις περασμένες μέρες με την πρόκριση στα ημιτελικά της Basket League, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός από τις αρχές της βδομάδας μετράνε αντίστροφα για το ταξίδι τους στο Βερολίνο και τη συμμετοχή τους στο φετινό Φάιναλ 4 της Euroleague. Θα διεξαχθεί στην «Uber Arena» το τριήμερο 24 - 26 Μάη, και πρώτη κομβική αποστολή για τις δύο ελληνικές ομάδες στην προσπάθειά τους για την κατάκτηση του τροπαίου είναι η επικράτηση στους ημιτελικούς της Παρασκευής 24 Μάη. Εκεί θα διεκδικήσει πρώτος την πρόκριση στον τελικό ο Παναθηναϊκός, αντιμετωπίζοντας τη Φενερμπαχτσέ (19.00 ώρα Ελλάδας), ενώ τρεις ώρες αργότερα στον άλλο ημιτελικό ο Ολυμπιακός θα αναμετρηθεί με το φαβορί της διοργάνωσης, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, σε μια επανάληψη του περσινού τελικού, που ανέδειξε νικητές τους Μαδριλένους.

Παναθηναϊκός: Ευχάριστα νέα για Σλούκα και Ερνανγκόμεθ

Λίγο πριν μπει στο κλίμα του αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ, στον Παναθηναϊκό υπήρξαν ευχάριστα νέα που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την ψυχολογία της ομάδας. Είχαν να κάνουν με τους Κώστα Σλούκα και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, οι οποίοι ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους, προπονήθηκαν κανονικά στη χθεσινή τελευταία προπόνηση επί ελληνικού εδάφους και εντάχθηκαν οριστικά στην αποστολή που πετάει σήμερα για Βερολίνο. Τα νέα σαφώς ικανοποίησαν τον κόουτς των «πρασίνων» Εργκίν Αταμάν, ο οποίος δεν θα στερηθεί αυτές τις πολύτιμες μονάδες του ενόψει της δύσκολης αποστολής της ομάδας. Οι δύο παίκτες πάντως έχουν να αγωνιστούν από τον 5ο αγώνα των πλέι οφ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχουν μείνει δηλαδή εκτός δράσης για 15 μέρες.

Ολυμπιακός: Με αισιοδοξία στο Βερολίνο

Στους ρυθμούς της τρίτης συνεχόμενης παρουσίας σε Φάιναλ 4 κινούνται στον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να ετοιμάζονται για τη δική τους αναχώρηση για τη γερμανική πρωτεύουσα σήμερα, με συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τις εμφανίσεις της ομάδας και τους στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό έσπευσε να εκφράσει και ο τεχνικός της ομάδας Γιώργος Μπαρτζώκας, που στις τελευταίες δηλώσεις του επί ελληνικού έδαφος πριν το Φάιναλ 4 τόνισε ότι ευελπιστεί στο τέλος της διοργάνωσης η ομάδα του να έχει αυξήσει τον αριθμό των τροπαίων που έχει κερδίσει στη διοργάνωση. Ο Ελληνας κόουτς μίλησε για την πίστη των παικτών του για διάκριση και εξέφρασε τη σιγουριά του ότι αυτή θα φανερωθεί και εντός του παρκέ, στον ημιτελικό με τη Ρεάλ. Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» είναι στην ευχάριστη θέση να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα απουσιών στη συγκρότηση της αποστολής για το Βερολίνο, έχοντας διαθέσιμους όλους τους παίκτες του.

Από τις αντιδράσεις των φίλων του Ηρακλή στα Ανω Λιόσια
Από τις αντιδράσεις των φίλων του Ηρακλή στα Ανω Λιόσια
ΓΗΠΕΔΑ
Συνέχεια στις αντιδράσεις ενάντια στο έγκλημα στη Γάζα

Συνεχίζονται στις εξέδρες των ελληνικών γηπέδων οι αντιδράσεις ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων αλληλεγγύης βρέθηκε το κλειστό των Ανω Λιοσίων, όπου διοργανώθηκε το Φάιναλ 4 της Elite League (πρώην Α2) του μπάσκετ, με τους φιλάθλους εκεί να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο μακελειό που εξελίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Αρχικά οι φίλοι του Ηρακλή, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ερμή Σχηματαρίου, έδειξαν την υποστήριξή τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού με την ανάρτηση πανό στο οποίο αναγραφόταν το όνομα της ομάδας, με τα χρώματα να παραπέμπουν στην παλαιστινιακή σημαία. Οι φίλαθλοι του «Γηραιού» έδωσαν συνέχεια στις κινήσεις υποστήριξης της Παλαιστίνης και στον δεύτερο αγώνα της ομάδας τους, κόντρα στον Πανιώνιο στο ίδιο γήπεδο, αναρτώντας μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία στη μεριά της εξέδρας όπου βρίσκονταν, την οποία μάλιστα δεν κατέβασαν όταν το ζήτησε η διοργανώτρια ΕΟΚ. Στον ίδιο αγώνα ακούστηκαν από φίλους των δύο ομάδων και συνθήματα σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη.

ΕUROPA LEAGUE - ΤΕΛΙΚΟΣ
Με δίψα για το τρόπαιο

Αταλάντα και Μπάγερ Λεβερκούζεν κοντράρονται σήμερα στο Δουβλίνο

Στο Δουβλίνο και το στάδιο «Αβίβα» θα κριθεί σήμερα ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της σεζόν με τη διεξαγωγή του τελικού του Europa League. Σε αυτόν η ιταλική Αταλάντα και η Μπάγερ Λεβερκούζεν (22.00, Cosmote Sport 1) θα διεκδικήσουν το δεύτερο τη τάξει τρόπαιο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τη δίψα για μια διεθνή διάκριση να... περισσεύει στους δύο αντιπάλους.

Η Λεβερκούζεν, ψάχνοντας τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο μετά το 1988 και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, θα δώσει το «παρών» για τρίτη φορά σε τελικό μετά και τον αντίστοιχο στο Champions League του 2002. Η «ομάδα του εργοστασίου» (όπως είναι η προσωνυμία της Λεβερκούζεν), διανύοντας τη σπουδαιότερη σεζόν εδώ και δεκαετίες, έχοντας ήδη κατακτήσει την Μπουντεσλίγκα, θέλει να δώσει συνέχεια στις επιτυχίες με την κατάκτηση και του τροπαίου στον θεσμό. Μένοντας παράλληλα στον δρόμο για την πραγματοποίηση του τρεμπλ αφού το ερχόμενο Σάββατο διεκδικεί και το Κύπελλο Γερμανίας στον τελικό κόντρα στην Καϊζερσλάουτερν.

Από τη μεριά της, η Αταλάντα, που θα μετάσχει για πρώτη φορά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στοχεύει στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο θέλοντας να φθάσει στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, σφραγίζοντας έτσι με τον πλέον ιδανικό τρόπο μια πενταετία που έφερε την ομάδα του Μπέργκαμο ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του ιταλικού ποδοσφαίρου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Για πρώτη φορά με γυναίκα διαιτητή ο τελικός

Η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ θα διευθύνει τον αγώνα στο Πανθεσσαλικό Στάδιο

Για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου στη χώρα μας θα υπάρχει γυναίκα διαιτητής, όπως προέκυψε από την επιλογή της ΕΠΟ σχετικά με τη διαιτησία του αγώνα στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Αρη. Στον τελικό θα διαιτητεύσει η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ προσδίδοντας έναν διαφορετικό τόνο στον αγώνα. Η ίδια ξεκίνησε την καριέρα της ως διαιτητής το 2009, όταν και μπήκε στον Κατάλογο Διεθνών Διαιτητών της FIFA και έκτοτε έχει διαιτητεύσει αρκετούς αγώνες υψηλού επιπέδου. Το 2011 διαιτήτευσε σε αγώνα της 3ης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος και 3 χρόνια αργότερα έκανε το επόμενο βήμα για τη δεύτερη κατηγορία, ούσα η πρώτη γυναίκα που το πετυχαίνει. Εγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφύριξε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών, έχει διαιτητεύσει επίσης στον τελικό του Coupe de France, σε αγώνες της Ligue 1 και στο Champions League ανδρών.

Η Γαλλίδα διαιτητής θα έχει ως βοηθούς στον ελληνικό τελικό τους Μικαέλ Μπερσεμπρού και Στίβεν Τορεγκρόσα, ενώ τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος. Στο VAR θα βρεθούν οι Χαμίντ Γκουεναουί και Κωνσταντίνος Ψάρρης. Στη θέση του παρατηρητή θα είναι η Ελένη Λαμπαδαρίου.

ΒASKET LEAGUE
Πήραν ... παράταση Προμηθέας και Αρης

Παράταση στην αγωνία δόθηκε για Προμηθέα Πάτρας και Αρη σε ό,τι αφορά την εναπομένουσα θέση στα ημιτελικά της Βasket League, μετά το δεύτερο μεταξύ τους ματς για την πρώτη φάση των πλέι οφ. Σε αυτό ο Αρης, σε μια συναρπαστική αναμέτρηση με ανατροπές, νίκησε τον Προμηθέα με 89-85 στην παράταση (76-76 στην κανονική διάρκεια) και ισοφάρισε 1-1 στις νίκες. Ετσι, τα πάντα στη σειρά θα κριθούν στο τρίτο και τελευταίο ματς, στην Πάτρα αύριο Πέμπτη.

Οι «κιτρινόμαυροι» κυριάρχησαν πλήρως στα πρώτα τρία δεκάλεπτα, καθώς προηγήθηκαν ακόμα και με 26 πόντους (68-42) στο 29'. Στην τελευταία περίοδο όμως οι Πατρινοί, πραγματοποιώντας σπουδαία αντεπίθεση, ξαναμπήκαν στον αγώνα και τον έστειλαν στην παράταση. Εκεί οι γηπεδούχοι βρήκαν τις λύσεις από τα μακρινά σουτ, πήραν τη νίκη και έμειναν ζωντανοί στο κυνήγι της πρόκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ημιτελική φάση έχουν ήδη προκριθεί Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Περιστέρι, αποκλείοντας με 2-0 ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Κολοσσό Ρόδου αντίστοιχα.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - ΠΡΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΡΕΓΚΑΤΑ
Διπλή πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το εισιτήριο για Παρίσι εξασφάλισαν τα ελληνικά πληρώματα στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών και γυναικών

Δίνοντας συνέχεια στον χορό των επιτυχιών για την ελληνική κωπηλασία, δύο ακόμα πληρώματα εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι, μέσω της συμμετοχής τους στην προ-Ολυμπιακή ρεγκάτα που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Η χθεσινή επιτυχία της ελληνικής αποστολής ήρθε από τα δίδυμα στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών και γυναικών, με τους Αντώνη Παπακωνσταντίνου / Πέτρο Γκαϊδατζή και Ζωή Φίτσιου / Μιλένα Κοντού να εξασφαλίζουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ετσι, η αποστολή της ελληνικής κωπηλασίας στο Παρίσι θα πάρει μέρος συνολικά με τέσσερα πληρώματα, ισοφαρίζοντας το αντίστοιχο ρεκόρ συμμετοχών που είχε υπάρξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Στο χθεσινό αγωνιστικό πρόγραμμα της προ-Ολυμπιακής ρεγκάτας, που πραγματοποιήθηκε υπό έντονη βροχή, τον δρόμο των προκρίσεων άνοιξε το δίδυμο της Ζωής Φίτσιου και της Μιλένας Κόντου, που στον τελικό του αγωνίσματος μαζί με το πλήρωμα της Γαλλίας αποσπάστηκαν από τις υπόλοιπες ομάδες, δίνοντας μέχρι τέλους τη μάχη της πρωτιάς. Τελικά το ελληνικό πλήρωμα έμεινε στη 2η θέση, παίρνοντας όμως το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς.

Στον αντίστοιχο αγώνα των ανδρών, οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής, ένα πλήρωμα που εδώ και 4 χρόνια έχει ξεκινήσει αυτήν την προετοιμασία, μπήκαν πολύ δυνατά στον τελικό και κατάφεραν να οδηγούν την κούρσα στο μεγαλύτερο μέρος της. Λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό, και ενώ όλα είχαν κριθεί, η βάρκα της Γαλλίας πήρε μια άνευ σημασίας νίκη και μαζί με το ελληνικό πλήρωμα τη σπουδαία πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ