ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συμφωνία ασφαλείας» με Ζελένσκι, πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Με τις αποσκευές γεμάτες και με νέα σχέδια για παραπέρα εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, συμμετείχε χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης.

Με φόντο το νέο μακελειό του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ στη Ράφα, ο υπουργός επανέλαβε το γνωστό ευχολόγιο του τύπου «να έχουμε απελευθέρωση όλων των ομήρων», «να εργαστούμε για περαιτέρω ανθρωπιστικούς διαδρόμους», «να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών», ενώ προανήγγειλε πρόταση που θα έκανε για τη «συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, που θα περιλαμβάνει υπουργούς Εξωτερικών, τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ, οι οποίοι θα είναι σε θέση να απευθυνθούν και στα δύο μέρη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη», την ώρα βέβαια, που το Ισραήλ με λυμένα τα χέρια από τους εταίρους και συμμάχους του συνεχίζει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Προηγουμένως, εξάλλου, ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ενώ σε άλλη μια προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά των Παλαιστινίων ζήτησε «να είμαστε σαφείς ότι η επόμενη μέρα του Παλαιστινιακού λαού, του παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να είναι η Χαμάς. Δεν μπορεί, δηλαδή, επ' ουδενί μέσα στη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας να βρίσκονται τρομοκρατικά στοιχεία».

Την ίδια ώρα, αποθεώνοντας την τακτική τού «και στον ληστή ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι», η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει κάθε είδους υπηρεσίες και διευκολύνσεις στον ευρωατλαντικό άξονα και στο κράτος - δολοφόνο. Ενδεικτικά, μια σειρά από ιστοσελίδες που καταγράφουν κινήσεις αεροσκαφών εντόπισαν κινήσεις μεταγωγικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τύπου Boeing C-17, από την αεροπορική βάση της Σούδας προς τη βάση του Nevatim στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι μετέφερε βόμβες για τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις. Αλλωστε, η Σούδα έχει αποδείξει την ...αξία της σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις και πολέμους των ΑμερικανοΝΑΤΟικών όλα αυτά τα χρόνια, από το Ιράκ και το Αφγανιστάν μέχρι και την Υεμένη και τη Συρία.

«Περαιτέρω πρωτοβουλίες» και για την Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, στις δηλώσεις του χτες επέμεινε ότι «πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία».

Λίγες μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Χούπης, μίλησε στο Συνέδριο για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων (Black Sea and Balkans Security Forum) στο Βουκουρέστι. Είπε εκεί ότι «η Ανατολική Πτέρυγα είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, χρησιμεύοντας ως κρίσιμη ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας».

Αλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του εστίασε στην «κρίσιμη σημασία των logistics και της ενίσχυσης» στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. «Η εξασφάλιση αποτελεσματικής στρατιωτικής κινητικότητας και ασφαλών διαδρόμων κίνησης δυνάμεων, όπως μέσω του χερσαίου διαδρόμου της Αλεξανδρούπολης, είναι πρωταρχικής σημασίας», τόνισε, αναδεικνύοντας τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου για τη μετακίνηση και ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σημειωτέον, πρόσφατα έφτασε στην Αθήνα, όπως και σε όλες τις πρωτεύουσες χωρών που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου, άλλη μια λίστα με «υλικό» που ζητούν και μάλιστα επειγόντως οι Ουκρανοί, π.χ. πύραυλοι και βλήματα για αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα «Patriot» και S-300, ανταλλακτικά για μαχητικά F-16, και βεβαίως τα ίδια τα F-16 εφόσον γίνεται, εκτοξευτές τύπου RM-70, εξοπλισμός του Μηχανικού, αντιπλοϊκά συστήματα Harpoon, και ασφαλώς βλήματα πυροβολικού (διαμετρήματος 155, 152, 122 και 102 χιλιοστών), όλμων και αρμάτων μάχης (διαμετρήματος 125, 120, 105, 30, 35 και 40 χιλιοστών).

Εξάλλου, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας (την προηγούμενη βδομάδα) Μητσοτάκη - Ζελένσκι, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε την υπογραφή με την Ελλάδα, στο προσεχές μέλλον, «συμφωνίας ασφαλείας» (για πολυετή υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων αλλά και «παράθυρο» για βιομηχανική συνεργασία μετά τον πόλεμο), έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο ο υποδιευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Ιχόρ Ζόβκια, και ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για την Ουκρανία, Σπ. Λαμπρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, προσπάθησε χτες να υποβαθμίσει το θέμα, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί», «δεν υπάρχει κάτι που να έχει συμφωνηθεί και δεν έχει γίνει γνωστό στην κοινή γνώμη». Στο μεταξύ, εν κρυπτώ η κυβέρνηση έχει σπρώξει στο Κίεβο εκατοντάδες τόνους πολεμικού υλικού, με περιεχόμενο ακόμα και το απαγορευμένο από διεθνείς συνθήκες λευκό φώσφορο. Χαρακτηριστικά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση γέμισε ξανά δεκάδες κοντέινερ (65 κατά δική της ομολογία) με πολεμικό υλικό, προκειμένου να τα προωθήσει μέσω Θεσσαλονίκης και Ρουμανίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας πριν από μερικές μέρες στη Βουλή, παρέπεμψε σε «συμφωνίες που υπογράφει η χώρα μας», βάσει των οποίων «διαθέτουμε αρκετά πεπαλαιωμένο υλικό που το στέλνουμε Τσεχία και ΗΠΑ». Επιβεβαίωσε δηλαδή το ...δρομολόγιο που έχουν σχεδιάσει, καθώς μέσα από διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Τσεχία, στέλνουν συχνά - πυκνά τόνους οπλισμού και πυρομαχικών (ακόμα και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο), που κατόπιν προωθούνται στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες ασκήσεις, έρευνες και σχέδια συνδιαχείρισης

Επιστημονικές έρευνες στα νερά του Αιγαίου ξεκίνησε το ερευνητικό σκάφος «Tubitak Marmara», για το οποίο ο υδατογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX μέχρι και τις 15 Ιούνη, σε μια περίοδο που εντείνονται διάφορες διεργασίες προς αναζήτηση διευθετήσεων στο Αιγαίο, στο όνομα και της «περιβαλλοντικής προστασίας». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το «Tubitak» το περασμένο Σάββατο απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης και κατευθυνόμενο νότια παράλληλα με τις τουρκικές ακτές, την Κυριακή έριξε άγκυρα 5,5 ναυτικά μίλια από τα Ιμια, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η έναρξη νέων τουρκικών ερευνών στην περιοχή συμπίπτει και με σχέδια που εξετάζει και η Τουρκία για λειτουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, για την οποία εμφανίζεται έτοιμη να την προτάξει και ως όχημα νέων συνεργασιών στην περιοχή. Είναι ενδεικτικά τα σχέδια για τη λειτουργία τεσσάρων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο (στις περιοχές μεταξύ Λήμνου - Θάσου - Σαμοθράκης, Λέσβου - Αη Στρατη - Σκύρου, Σαντορίνης - Κρήτης, Σύμης - Τήλου), για τα οποία από τα μέσα Μάρτη έχει σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του το τουρκικό Ιδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (TUDAV). Μάλιστα, εν μέσω όξυνσης των διεργασιών στα Ελληνοτουρκικά, όπως σηματοδότησε και η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα, το TUDAV επισήμανε σχετικά ότι «το Αιγαίο δεν ανήκει σε μια χώρα, η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία αυτής της θάλασσας. Οι μονομερείς προσπάθειες διατήρησης δεν έχουν ακριβώς πιθανότητες επιτυχίας».

Η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» προ ημερών παρατηρούσε σχετικά πως «υπάρχουν και επιτυχημένα παραδείγματα όσον αφορά τη συνεργασία» θαλάσσιων πάρκων, αναφέροντας ως παράδειγμα και τη συμφωνία του 1996 μεταξύ Μαλαισίας - Φιλιππίνων, για να καταλήξει ότι «η συνεργασία είναι αναπόφευκτη. Μια φόρμουλα από κοινού διαχείρισης υπό διαφύλαξη περιοχών μπορεί να επιτευχθεί μετά από διαδικασία διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών, σε συνέχεια της οποίας μπορούν να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές για τη διαχείριση και την παρακολούθηση. Νομικά μέσα, όπως η σύνταξη διμερών συνθηκών ή μνημονίων κατανόησης, μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με τη συμμετοχή του μίνι αεροπλανοφόρου «Αναντολού» συνεχίζονται τα τουρκικά γυμνάσια «Efes 2024», στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το σενάριο, μεταξύ άλλων «οι πεζοναύτες κατέλαβαν με επιτυχία το νησί - στόχο, οι καθορισμένοι στόχοι καταστράφηκαν και η τουρκική σημαία υψώθηκε στην περιοχή». Ο υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι «η EFES-2024 έχει γίνει η μεγαλύτερη κοινή άσκηση στην περιοχή», με 49 συμμαχικές χώρες και σχεδόν 11 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η βελτίωση του συντονισμού των στρατιωτικών δυνάμεων σε διάφορα σενάρια μάχης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Γιάνκι Μπαγτζιόγλου, δήλωσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να ασκήσει πλήρως και αποτελεσματικά τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο με τις Ναυτικές και Αεροπορικές Δυνάμεις της στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς κανέναν περιορισμό στο πεδίο», να «παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη» τα προβλήματα που σχετίζονται με τα «Νησιά με Αποστρατικοποιημένο Καθεστώς» (GASA) και τα «Νησιά των οποίων η Κυριαρχία δεν έχει Παραχωρηθεί με Συμφωνίες»(EGAYDAAK), τα «ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα σκάφη να δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο» και να πραγματοποιηθεί και φέτος κανονικά η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Κλείνει το «μάτι» στην Αγκυρα για «κοινά συμφέροντα»

«Ευκαιρίες» βλέπει και η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά μέσα από την προώθηση των διμερών μπίζνες, που φτιάχνουν κλίμα για επώδυνες διευθετήσεις.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη «Real News», πριν πιάσει τα «μεγάλα των ελληνοτουρκικών σχέσεων», όπως είπε, εστίασε σε θέματα όπως η visa express για Τούρκους επισκέπτες σε δέκα νησιά του Αιγαίου. Προετοιμάζοντας, δε, για δυσκολίες στο παζάρι και τα αποτελέσματά του, τόνισε ότι «τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία δεν πρόκειται να λυθούν ως διά μαγείας», επέμεινε ωστόσο στην άποψη για τις αστικές τάξεις των δύο μερών ότι «αντί να μένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, μπορούν να είναι με τη σκέψη πώς θα κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη».

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «Βήμα», έκλεισε το μάτι σε συμφέροντα απέναντι, λέγοντας ότι «τα τουρκικά συμφέροντα, κατά ορθή ανάλυση (...) είναι απολύτως συμβατά με τα ελληνικά και μια ευρωπαϊκή Τουρκία συμφέρει και την Ελλάδα». «Ωστόσο, η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας από την Τουρκία αλλά και η διατήρηση του Casus Belli υπονομεύουν την προοπτική γενικότερης εξομάλυνσης των σχέσεών μας, όπως και το γεγονός ότι διατηρούνται ανυπόστατα θέματα, όπως τα τουρκολιβυκά μνημόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «θα ήταν ευχής έργον η ηγεσία της Τουρκίας να επιδείξει ευθυκρισία και βούληση για οριστική αλλαγή σελίδας».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» είπε ότι «η Τουρκία έχει μια δικιά της πολιτική, η οποία ανατρέχει δεκαετίες», εξ ου και «θα κάνει τις κινήσεις, τις οποίες πρέπει να κάνει». Απαντώντας, δε, για την πρόθεση της Τουρκίας να κηρύξει δικά της «θαλάσσια πάρκα» στο Αιγαίο, είπε ότι η γείτων «μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε ανήκει μέσα στη δική της κυριαρχία», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η άσκηση της κυριαρχίας να επιδρά με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα άλλο κράτος, άρα είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αρνητική επίδραση σε εμάς», προεξόφλησε, σε άλλη μια επιχείρηση εφησυχασμού κι ενώ η τουρκική αστική τάξη έχει στο τραπέζι του παζαριού όλο το πακέτο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ