Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες ασκήσεις, έρευνες και σχέδια συνδιαχείρισης

Επιστημονικές έρευνες στα νερά του Αιγαίου ξεκίνησε το ερευνητικό σκάφος «Tubitak Marmara», για το οποίο ο υδατογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX μέχρι και τις 15 Ιούνη, σε μια περίοδο που εντείνονται διάφορες διεργασίες προς αναζήτηση διευθετήσεων στο Αιγαίο, στο όνομα και της «περιβαλλοντικής προστασίας». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το «Tubitak» το περασμένο Σάββατο απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης και κατευθυνόμενο νότια παράλληλα με τις τουρκικές ακτές, την Κυριακή έριξε άγκυρα 5,5 ναυτικά μίλια από τα Ιμια, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η έναρξη νέων τουρκικών ερευνών στην περιοχή συμπίπτει και με σχέδια που εξετάζει και η Τουρκία για λειτουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, για την οποία εμφανίζεται έτοιμη να την προτάξει και ως όχημα νέων συνεργασιών στην περιοχή. Είναι ενδεικτικά τα σχέδια για τη λειτουργία τεσσάρων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο (στις περιοχές μεταξύ Λήμνου - Θάσου - Σαμοθράκης, Λέσβου - Αη Στρατη - Σκύρου, Σαντορίνης - Κρήτης, Σύμης - Τήλου), για τα οποία από τα μέσα Μάρτη έχει σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του το τουρκικό Ιδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (TUDAV). Μάλιστα, εν μέσω όξυνσης των διεργασιών στα Ελληνοτουρκικά, όπως σηματοδότησε και η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα, το TUDAV επισήμανε σχετικά ότι «το Αιγαίο δεν ανήκει σε μια χώρα, η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία αυτής της θάλασσας. Οι μονομερείς προσπάθειες διατήρησης δεν έχουν ακριβώς πιθανότητες επιτυχίας».

Η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» προ ημερών παρατηρούσε σχετικά πως «υπάρχουν και επιτυχημένα παραδείγματα όσον αφορά τη συνεργασία» θαλάσσιων πάρκων, αναφέροντας ως παράδειγμα και τη συμφωνία του 1996 μεταξύ Μαλαισίας - Φιλιππίνων, για να καταλήξει ότι «η συνεργασία είναι αναπόφευκτη. Μια φόρμουλα από κοινού διαχείρισης υπό διαφύλαξη περιοχών μπορεί να επιτευχθεί μετά από διαδικασία διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών, σε συνέχεια της οποίας μπορούν να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές για τη διαχείριση και την παρακολούθηση. Νομικά μέσα, όπως η σύνταξη διμερών συνθηκών ή μνημονίων κατανόησης, μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με τη συμμετοχή του μίνι αεροπλανοφόρου «Αναντολού» συνεχίζονται τα τουρκικά γυμνάσια «Efes 2024», στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το σενάριο, μεταξύ άλλων «οι πεζοναύτες κατέλαβαν με επιτυχία το νησί - στόχο, οι καθορισμένοι στόχοι καταστράφηκαν και η τουρκική σημαία υψώθηκε στην περιοχή». Ο υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι «η EFES-2024 έχει γίνει η μεγαλύτερη κοινή άσκηση στην περιοχή», με 49 συμμαχικές χώρες και σχεδόν 11 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η βελτίωση του συντονισμού των στρατιωτικών δυνάμεων σε διάφορα σενάρια μάχης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Γιάνκι Μπαγτζιόγλου, δήλωσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να ασκήσει πλήρως και αποτελεσματικά τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο με τις Ναυτικές και Αεροπορικές Δυνάμεις της στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς κανέναν περιορισμό στο πεδίο», να «παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη» τα προβλήματα που σχετίζονται με τα «Νησιά με Αποστρατικοποιημένο Καθεστώς» (GASA) και τα «Νησιά των οποίων η Κυριαρχία δεν έχει Παραχωρηθεί με Συμφωνίες»(EGAYDAAK), τα «ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα σκάφη να δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο» και να πραγματοποιηθεί και φέτος κανονικά η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Κλείνει το «μάτι» στην Αγκυρα για «κοινά συμφέροντα»

«Ευκαιρίες» βλέπει και η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά μέσα από την προώθηση των διμερών μπίζνες, που φτιάχνουν κλίμα για επώδυνες διευθετήσεις.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη «Real News», πριν πιάσει τα «μεγάλα των ελληνοτουρκικών σχέσεων», όπως είπε, εστίασε σε θέματα όπως η visa express για Τούρκους επισκέπτες σε δέκα νησιά του Αιγαίου. Προετοιμάζοντας, δε, για δυσκολίες στο παζάρι και τα αποτελέσματά του, τόνισε ότι «τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία δεν πρόκειται να λυθούν ως διά μαγείας», επέμεινε ωστόσο στην άποψη για τις αστικές τάξεις των δύο μερών ότι «αντί να μένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, μπορούν να είναι με τη σκέψη πώς θα κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη».

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «Βήμα», έκλεισε το μάτι σε συμφέροντα απέναντι, λέγοντας ότι «τα τουρκικά συμφέροντα, κατά ορθή ανάλυση (...) είναι απολύτως συμβατά με τα ελληνικά και μια ευρωπαϊκή Τουρκία συμφέρει και την Ελλάδα». «Ωστόσο, η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας από την Τουρκία αλλά και η διατήρηση του Casus Belli υπονομεύουν την προοπτική γενικότερης εξομάλυνσης των σχέσεών μας, όπως και το γεγονός ότι διατηρούνται ανυπόστατα θέματα, όπως τα τουρκολιβυκά μνημόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «θα ήταν ευχής έργον η ηγεσία της Τουρκίας να επιδείξει ευθυκρισία και βούληση για οριστική αλλαγή σελίδας».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» είπε ότι «η Τουρκία έχει μια δικιά της πολιτική, η οποία ανατρέχει δεκαετίες», εξ ου και «θα κάνει τις κινήσεις, τις οποίες πρέπει να κάνει». Απαντώντας, δε, για την πρόθεση της Τουρκίας να κηρύξει δικά της «θαλάσσια πάρκα» στο Αιγαίο, είπε ότι η γείτων «μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε ανήκει μέσα στη δική της κυριαρχία», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η άσκηση της κυριαρχίας να επιδρά με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα άλλο κράτος, άρα είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αρνητική επίδραση σε εμάς», προεξόφλησε, σε άλλη μια επιχείρηση εφησυχασμού κι ενώ η τουρκική αστική τάξη έχει στο τραπέζι του παζαριού όλο το πακέτο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ