Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Κριτήριο ψήφου η καταδίκη της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Παρουσιάστηκε στη Λάρισα η «Αντιγόνη στη Χάγη»

Τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας αναβίωσαν, 25 χρόνια μετά, στη γεμάτη από καθιστούς και όρθιους αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού - Πολιτιστικού Κέντρου Λάρισας, όπου την Κυριακή 26 Μάη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Αντιγόνη στη Χάγη», που είναι η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη το 2004 στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Μαζί αναβίωσαν και οι μεγάλες διαδηλώσεις του ελληνικού λαού, πάλι με μπροστάρη το ΚΚΕ. «Μια κουκίδα στην πανέμορφη Ιστορία του ΚΚΕ» χαρακτήρισε η Λιάνα Κανέλλη την κατάθεσή της στη Χάγη, και τα όσα είπε από τη Λάρισα ήταν άλλη μια κατάθεση ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους πολέμους τους, αρκετούς από τους οποίους έζησε από κοντά. «Η Γιουγκοσλαβία ήταν ο λόγος που πήγα στο ΚΚΕ», ανέφερε και εκμυστηρεύτηκε ότι «εγώ επέζησα χάρη στο ΚΚΕ, ο Γάλλος δημοσιογράφος που ήμασταν μαζί στη Ρουάντα αυτοκτόνησε...». Στη Ρουάντα «έχω μετρήσει πτώματα παιδιών που δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου», είπε η Λ. Κανέλλη και η αίθουσα πάγωσε με την εξιστόρηση των γεγονότων. «Το ΚΚΕ με το δίκιο ενάντια στη ΝΑΤΟική φρίκη», ήταν τα λόγια της και η προτροπή της: «Να φροντίσετε το ΚΚΕ να είναι πιο ισχυρό».

Αναφέρθηκε στις μέρες που ήταν στη Χάγη και στο Ποινικό Δικαστήριο, λέγοντας πως «δεν ήμουν σίγουρη ότι θα βγω ζωντανή από δω μέσα», αλλά πήγε διότι το ήθελε και έπρεπε να πάει, ως μια «συμβολή στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο». Εκλεισε αυτήν την ιδιότυπη κατάθεσή της δηλώνοντας «Αντιγόνη στη Χάγη μέχρι να πεθάνω!».

Την Λιάνα Κανέλλη καλωσόρισε η Μαρία Γαβαλά, Γραμματέας τη ΕΠ Θεσσαλίας και υποψήφια ευρωβουλευτής, λέγοντας ότι «μέσα στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από την ΕΕ των πολέμων, από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ» και προσθέτοντας ότι «αυτό το μεγάλης αξίας πολιτικό στιγμιότυπο καταγράφει σε ένα γνήσιο αντιπολεμικό ντοκουμέντο ο Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταφραστής και επιμελητής της έκδοσης».

Τόνισε ότι τα ζητήματα που θίγονται στο βιβλίο αποτελούν και κριτήρια ψήφου στην κάλπη στις 9 Ιούνη, ότι «δυναμώνοντας το ΚΚΕ απαντάμε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην ανελέητη μοιρασιά της λείας ανάμεσα σε αστικά κράτη - δολοφόνους, με αρχηγό της συμμορίας τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ». Ανέφερε πως «η ΕΕ δεν θα μπορούσε να προχωρά μόνη της την παραπάνω βασική πολιτική της κατεύθυνση. Εχει πρόθυμους αρωγούς και συμπαραστάτες όλα αυτά τα χρόνια όλες διαδοχικά τις ελληνικές κυβερνήσεις, όποιου χρώματος, σύνθεσης, προέλευσης. Ολες τις ευρωπαϊκές διαδοχικά κυβερνήσεις, αριστερόστροφες ή νεοφιλελεύθερες, συνθετικές ή μονοκομματικές, εθνικιστικές, ακόμη και με φασιστικά στοιχεία...».

Και ανέδειξε ότι «δυναμώνοντας το ΚΚΕ δυναμώνουμε την στήριξη στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό, που έχει το δικαίωμα να επιλέγει τη μορφή και τον τρόπο οργάνωσης της πάλης του. Δυναμώνουμε τη φωνή ενάντια στον πόλεμο, που δεν μπορεί να έχει "ναι μεν αλλά", δεν μπορεί να έχει αστερίσκους. Ανοίγουμε δρόμο αλληλεγγύης στους εργάτες των χωρών της ΕΕ, σε Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία και πολλά άλλα κράτη της, στους εκατοντάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν, που κατέλαβαν πανεπιστήμια, που μπλοκάρανε την αποστολή πολεμικού υλικού στους φονιάδες των λαών».

Ο Αριστείδης Λαμπρούλης, επιμελητής της έκδοσης, μιλώντας για την κατάθεση της Λ. Κανέλλη σημείωσε ότι πρόκειται για «μια γυναίκα που ορθώνει πολιτικό ανάστημα και φρόνημα απέναντι στην εξουσία και υπερασπίζεται το αυτονόητο». Οτι «υπερασπίζεται, κόντρα στους κατασκευασμένους και έωλους νόμους των ιμπεριαλιστών, τον Μιλόσεβιτς και το γιουγκοσλαβικό λαό», αλλά «και την ίδια την αλήθεια της δολοφονίας αμάχων και του βομβαρδισμού αθώων πολιτών και όχι στρατιωτικών στόχων, και αυτό παρά τις επίμονες προσπάθειες των πανούργων δικαστών να την παγιδεύσουν ώστε να παραδεχτεί το αντίθετο, ώστε να καταφέρουν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ».

Ανέφερε πως ο ελληνικός λαός, με περήφανη προμετωπίδα το ΚΚΕ, έδωσε έναν αγώνα αλληλεγγύης στον γιουγκοσλαβικό λαό και πρόσθεσε ότι στις 9 Ιούνη υπάρχει στην κάλπη η επιλογή του Κομμουνιστικού Κόμματος, «που θα τους πονέσει και ταυτόχρονα δεν θα είναι απλή διαμαρτυρία αλλά στάση αξιοπρέπειας και ταυτόχρονα συνολική πρόταση ρήξης, αμφισβήτησης, υπέρβασης, ανατροπής».

Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο, καθώς τα αντίτυπα τελείωσαν γρήγορα, και όσοι το αναζητούν θα το βρουν στη «Σύγχρονη Εποχή». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, καθώς επίσης εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ