Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χτυπήματα στη Ρωσία με ΝΑΤΟικά όπλα υποστηρίζει ο Στόλτενμπεργκ

Κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου αν η Μόσχα ανταποδώσει χτυπήματα σε ΝΑΤΟικό έδαφος

Χτυπήματα στη Ρωσία με «δυτικά» όπλα υποστήριξε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε μια κίνηση πρωτοφανούς μέχρι στιγμής κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, που απειλεί να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και μάλιστα με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Εξάλλου, χτες, η εαρινή σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στη Σόφια, ενέκρινε κατά πλειοψηφία μια τροπολογία στην τελική δήλωση, που επιτρέπει στην Ουκρανία να επιτεθεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος με ΝΑΤΟικά όπλα. Εκπρόσωποι 9 χωρών δεν υποστήριξαν αυτήν την πρωτοβουλία.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις χρήσης όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία και να επιτρέπουν τις επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους μέσα στη Ρωσία, όπως είπε σε συνέντευξη στον «Economist», την ώρα που η Μόσχα προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου».

«Ηρθε η ώρα οι σύμμαχοι να εξετάσουν εάν θα πρέπει να άρουν ορισμένους από τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία», δήλωσε, καθώς η Μόσχα προελαύνει στην περιφέρεια του Χαρκόβου και σημειώνει εδαφικά κέρδη τις τελευταίες βδομάδες.

Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποιο κράτος - μέλος, ωστόσο η Βρετανία έχει δηλώσει ξεκάθαρα υπέρ μιας τέτοιας κλιμάκωσης, ενώ στις ΗΠΑ διεξάγονται σχετικές διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχουν παραδώσει στο Κίεβο ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

«Εάν η Ουκρανία στερηθεί το δικαίωμα να χτυπά ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους με μάχες να διεξάγονται στην περιφέρεια του Χαρκόβου, κοντά στα ρωσικά σύνορα, θα είναι δύσκολο να αμυνθεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η υπεράσπιση του «δικαιώματος αυτοάμυνας» θα πρέπει να περιλαμβάνει τη «δυνατότητα να χτυπά επίσης στόχους σε ρωσικό έδαφος, όταν πρόκειται για στρατιωτικούς, νόμιμους στόχους».

«Αυτό είναι χρήσιμο να το γνωρίζουν όλοι όσοι είναι προσκεκλημένοι στην υποτιθέμενη "διάσκεψη ειρήνης" στην Ελβετία», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, την ώρα που το Κίεβο προσπαθεί να πείσει κράτη του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου», που διατηρούν οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία, να λάβουν μέρος.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κάλεσε την Κυριακή τους ηγέτες των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την παγκόσμια διάσκεψη στις 15 - 16 Ιούνη.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να στείλει στρατιώτες της χώρας του στην Ουκρανία, επαινώντας παράλληλα τον παγκόσμιο «ηγετικό ρόλο» των ΗΠΑ, σε μια απάντηση εμμέσως στις κατηγορίες του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Ντ. Τραμπ.

Πάντως, ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, δεν υποστήριξε την ιδέα οι «συμμαχικές δυνάμεις» να αποκρούουν ρωσικούς πυραύλους είτε με αντιπυραυλικά συστήματα, είτε με αεροσκάφη, γιατί «θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουμε το ΝΑΤΟ μακριά από τη σύγκρουση».

Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία και κλιμακώνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία με μιλιταριστική ρητορική.

Μηχανισμός του ΝΑΤΟ για μόνιμη χρηματοδότηση του Κιέβου

Με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη να αναμένεται να διαρκέσει σε βάθος χρόνου ακόμα και μετά από μια ενδεχόμενη «κατάπαυση του πυρός» ή «διευθέτηση», το ΝΑΤΟ πρόκειται να δημιουργήσει έναν μόνιμο μηχανισμό για την οργάνωση σταθερών προμηθειών όπλων για το Κίεβο.

Οπως είπε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη στην Ουάσιγκτον και το ετήσιο ποσό θα καθοριστεί αργότερα. Πρόκειται για προηγούμενη πρόταση του γγ του ΝΑΤΟ για την ίδρυση ενός Ταμείου για την Ουκρανία, ύψους 100 δισ. δολαρίων ετησίως.

«Η υποστήριξη πρέπει να αρχίσει να ρέει ξανά, αλλά οι καθυστερήσεις και επίσης το γεγονός ότι δεν παραδίδονται όλα όπως υποσχέθηκαν, έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Γι' αυτό πρότεινα στη Σύνοδο Κορυφής να συμφωνήσουμε έναν μεγαλύτερο ρόλο του ΝΑΤΟ στον συντονισμό και την παροχή βοήθειας και εκπαίδευσης για την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε μια πιο σταθερή, ισχυρότερη θεσμική δομή για τη στήριξη. Οι βραχυπρόθεσμες, εθελοντικές ανακοινώσεις είναι καλές, αλλά μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε πιο προβλέψιμη, ισχυρότερη υποστήριξη για την Ουκρανία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Ενόψει μιας ενδεχόμενης εκλογής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβρη και μιας απρόβλεπτης στάσης της Ουάσιγκτον, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, το ΝΑΤΟ θέλει να εξασφαλίσει μια σταθερότητα αναφορικά με το μέτωπο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ ξανάρχισαν να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά από μια διακοπή αρκετών μηνών λόγω διαφωνιών στο Κογκρέσο. Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε η αποστολή ενός ακόμα πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 275 εκατ. δολαρίων.

Αντιδράσεις από την Ιταλία

Τόσο ο υπουργός Αμυνας, Γκ. Κροζέτο, όσο και ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Αντ. Ταγιάνι, εξέφρασαν αντίθεση στην τοποθέτηση του Στόλτενμπεργκ για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με «δυτικά» όπλα.

«Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ή ένα κράτος - μέλος δεν αποφασίζει τη γραμμή όλων των υπολοίπων. Αυτό ισχύει για τον Στόλτενμπεργκ, αλλά και για τον Μακρόν, όταν είπε "θα στείλουμε στρατιώτες στην Ουκρανία"», δήλωσε ο Κροζέτο σε συνέντευξή του στη «La Stampa».

Πρόσθεσε ότι «αυτήν τη στιγμή είναι λάθος να αυξηθεί η ένταση, η οποία βρίσκεται ήδη σε δραματικό επίπεδο». «Στη σύνοδο τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον θα προταθούν διάφορα σχέδια. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί, αλλά η βοήθεια πρέπει να χρησιμεύσει για να μην ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος», κατέληξε.

«Στο ΝΑΤΟ κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται συλλογικά», σχολίασε ο Ταγιάνι. «Οι επιλογές του Κιέβου είναι επιλογές του Κιέβου. Εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε ούτε έναν Ιταλό στρατιώτη στην Ουκρανία και τα στρατιωτικά μέσα που στέλνει η Ιταλία χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της Ουκρανίας, εργαζόμαστε για την ειρήνη», πρόσθεσε ο Ταγιάνι, καλώντας «να χαμηλώσουμε τους τόνους».

Ο γγ του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι αυτές οι αποφάσεις εξαρτώνται από τις μεμονωμένες χώρες που προμηθεύουν αυτά τα όπλα στην Ουκρανία. «Ορισμένοι σύμμαχοι έχουν άρει τους περιορισμούς, επιτρέποντας στους Ουκρανούς να αμυνθούν καλύτερα. Και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την άρση όλων των περιορισμών», είπε, ενώ ισχυρίστηκε ότι «μόλις τα όπλα του ΝΑΤΟ παραδοθούν, γίνονται όπλα της Ουκρανίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την κρίση της».

«Τείχος» από drones στα σύνορα με τη Ρωσία

Οι έξι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που γειτονεύουν με τη Ρωσία συμφώνησαν να υψώσουν ένα «τείχος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη» για να υπερασπιστούν τα σύνορά τους από τις «προκλήσεις εχθρικών κρατών» και από το λαθρεμπόριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η λιθουανική κυβέρνηση.

«Ενα τείχος από drones, που θα εκτείνεται από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε drones και άλλες τεχνολογίες», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας στο τέλος των συζητήσεων που είχε με τους ομολόγους της από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Πολωνία.

Εκτός από την ανάπτυξη drones και άλλων συστημάτων για την παρακολούθηση των συνόρων, οι χώρες αυτές θα χρησιμοποιήσουν συστήματα για την αναχαίτιση εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή στρατιωτικού υλικού

Για το ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία και ενός γενικευμένου πολέμου στην Ευρώπη προετοιμάζεται και η Μόσχα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προέτρεψε τους επικεφαλής των βιομηχανιών παραγωγής στρατιωτικού υλικού να αυξήσουν την παραγωγή και να κάνουν την πολεμική οικονομία της Ρωσίας πιο αποτελεσματική.

«Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε μια αποτελεσματική οικονομία των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Πούτιν το Σάββατο στην «Tactical Missiles Corp. JSC», βασική ρωσική εταιρεία παραγωγής όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων. «Πρέπει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, να είμαστε μπροστά από τον εχθρό. Τότε η νίκη θα είναι εξασφαλισμένη», τόνισε.

Στη συνάντηση στο Κορόλεφ, κοντά στη Μόσχα, παρευρέθηκε ο νέος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελαούσοφ.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας προβλέπεται να φτάσουν το 8,7% του ΑΕΠ φέτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας(2024-06-29 00:00:00.0)
Για «τακτική και διαρκή στρατιωτική βοήθεια» δεσμεύεται η ΕΕ(2024-01-31 00:00:00.0)
«Νέα ορμή» στην ουκρανική αντεπίθεση επιδιώκουν οι ΗΠΑ με νέο στρατιωτικό πακέτο(2023-09-08 00:00:00.0)
Καθημερινές ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, αυξάνεται ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης(2023-09-02 00:00:00.0)
«Τρομοκρατική επίθεση» με drones στην περιοχή της Μόσχας καταγγέλλει η Ρωσία(2023-07-05 00:00:00.0)
Αναζωπύρωση συγκρούσεων στο Ντονμπάς...(2021-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ