Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Για «τακτική και διαρκή στρατιωτική βοήθεια» δεσμεύεται η ΕΕ

Ενώ παραμένει ασαφές τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής για το μακροοικονομικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ

Με μπαράζ επαφών για να εξασφαλιστεί η παραπέρα χρηματοδότηση προς το Κίεβο εξελίσσονται τα παζάρια γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου - το οποίο υπόκειται σε διαπραγματεύσεις και αλλαγές - οι ηγέτες της ΕΕ θα επαναλάβουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παρέχουν «έγκαιρη, τακτική και διαρκή στρατιωτική βοήθεια» στο Κίεβο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την επιτάχυνση της παράδοσης πυρομαχικών και πυραύλων», αναφέρεται επίσης.

Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος αφήνει ανοιχτό το θέμα της χορήγησης ενός ακόμη πακέτου ύψους 5 δισ. ευρώ στο ταμείο European Peace Facility, που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της προμήθειας όπλων προς το Κίεβο, κάτι που τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, μετά από έκκληση της Γερμανίας, που έχει εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο εξοπλισμών μετά τις ΗΠΑ, τα κράτη - μέλη ετοιμάζουν λίστες με τη στρατιωτική βοήθεια που προβλέπεται να στείλουν στην Ουκρανία μέσα στο 2024.

Το βασικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τη μακροοικονομική στήριξη του Κιέβου με έγκριση του πακέτου ύψους 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024 - 2027), το οποίο μπλόκαρε η Ουγγαρία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, επανέλαβε τις ενστάσεις της Βουδαπέστης: «Δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να δώσουμε 50 δισ. ευρώ, που είναι ένα τεράστιο ποσό, για τέσσερα χρόνια. Αλλά η Ουγγαρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια λύση των "27", αν μας εγγυηθούν ότι κάθε χρόνο θα αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτά τα χρήματα ή όχι. Κι αυτή η απόφαση θα πρέπει να είναι ομόφωνη».

Στο μεταξύ, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία επί του πρώτου σταδίου σχεδίου για τη χρησιμοποίηση των εσόδων από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Βέλγιο, που ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ΕΕ δέσμευσε κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Περί το 90% των κεφαλαίων αυτών διαχειρίζεται η Euroclear, διεθνής οργανισμός διακανονισμών με έδρα το Βέλγιο.

Η επιλογή της κατάσχεσης των κεφαλαίων αυτών και η χρησιμοποίησή τους για τη στήριξη του Κιέβου έχουν αποκλεισθεί, διότι θα υπήρχε κίνδυνος να κλονίσουν τις διεθνείς αγορές και να αποδυναμώσουν το ευρώ, αλλά και να προκαλέσουν αντίστοιχα ρωσικά αντίποινα για ευρωπαϊκούς ομίλους.

Η Κομισιόν παρουσίασε μία «μετριοπαθή» πρόταση που προβλέπει ότι οι διαχειριστές των κεφαλαίων αυτών, όπως η Euroclear, θα πρέπει καταρχάς να ξεχωρίσουν τους τόκους και τα έσοδα που προέρχονται από τα κεφάλαια αυτά και να τα δεσμεύσουν σε χωριστό λογαριασμό.

Σε δεύτερο χρόνο, για να επιτραπεί στην Ουκρανία να επωφεληθεί από τους πόρους αυτούς, η Κομισιόν - που ενεργεί σε συντονισμό με τα κράτη του G7 - θα καταθέσει νέα πρόταση που θα αφορά τη δέσμευση και χρησιμοποίησή τους.

Το Βέλγιο φορολογεί ήδη τα έσοδα και τους τόκους που παράγουν τα κεφάλαια αυτά, όπως κάνει και με άλλους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που εδρεύουν στο έδαφός του. Σε ό,τι αφορά την Euroclear, το Βέλγιο αποφάσισε να κατευθύνει τα έσοδα και τους τόκους απευθείας στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, υποσχέθηκε τον Οκτώβρη να χορηγήσει το 2024 στην Ουκρανία 1,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο προϊόν αυτών των φόρων που επιβάλλει η χώρα του. Το αντίστοιχο ποσό για το 2023 ανερχόταν σε 600 εκατ. ευρώ.

Στόλτενμπεργκ: Παροτρύνει το Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο για την Ουκρανία

Τις επαφές του στην Ουάσιγκτον συνεχίζει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έχοντας προγραμματίσει σειρά συναντήσεων μεταξύ άλλων και για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με φόντο την «παγωμένη» από τον Δεκέμβρη αμερικανική βοήθεια.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, προχτές βράδυ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, τόνισε ότι είναι κρίσιμο το Κογκρέσο να εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 61 δισ. δολαρίων, προειδοποιώντας ότι «χωρίς αυτό όλα όσα έχουν πετύχει οι Ουκρανοί, και τα οποία τους έχουμε βοηθήσει να πετύχουν, θα κινδυνεύσουν».

Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε επίσης να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «ο βίαιος πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας πλησιάζει στη δεύτερη επέτειό του» και ότι «μια νίκη της Ρωσίας απλώς θα σκληρύνει τη στάση του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και της Κίνας».

Ο ίδιος συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν, και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν.

Χτες αναμενόταν να συναντηθεί με στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων συνεχίζονται για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ και οι «συμμαχικές» τους χώρες θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πλέον μόνο η Ουγγαρία δεν το έχει πράξει και ο γγ του ΝΑΤΟ συνομίλησε την προηγούμενη βδομάδα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη στην ένταξη της Σουηδίας.

«Μου είπε ότι το ουγγρικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου και αναμένω, με βάση τα όσα μου είπε, ότι θα εγκρίνει την εισδοχή (της Σουηδίας) λίγο αργότερα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

FT: Προς αντικατάσταση ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Στο μεταξύ, παράλληλα με τα παζάρια και τις αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό μπλοκ γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία - και σε σύνδεση με αυτές - εξελίσσονται διεργασίες και εντός της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι. Ο Ζελένσκι πρότεινε προχτές στον Ζαλούζνι έναν νέο ρόλο, του συμβούλου Ασφαλείας, όμως ο στρατηγός αρνήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, που επικαλούνται 4 άτομα τα οποία γνωρίζουν για τις συζητήσεις.

Αντιθέσεις μεταξύ του Ζελένσκι και του Ζαλούζνι είχαν βγει εντονότερα στην επιφάνεια τον περασμένο Νοέμβρη, μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, όταν ο Ουκρανός στρατηγός είχε αναφέρει δημόσια ότι ο πόλεμος έφτασε σε «αδιέξοδο».

Λαβρόφ: Τα «δυτικά» όπλα καταλήγουν σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Ευρώπη

«Τα όπλα που στέλνει η Δύση στο ουκρανικό καθεστώς έχουν ήδη εμφανιστεί όχι μόνο σε ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά ορισμένες παράνομες αποστολές όπλων έχουν επίσης αναφερθεί στη Φινλανδία, στη Σουηδία, στη Δανία, στην Ολλανδία και τη Λωρίδα της Γάζας», επισήμανε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας καταγγελίες της Μόσχας αλλά και κατά καιρούς ρεπορτάζ «δυτικών» ΜΜΕ.

Μιλώντας με τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών σχετικά με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, ο Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης ότι «η απόλυτη προσήλωση των δυτικών χωρών στη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης του Ουκρανού Προέδρου δεν οδηγεί πουθενά» και «οι απαιτήσεις που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο (...) είναι όλες ανοησίες».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η «Δύση» δημιουργεί πολυάριθμες διεθνείς πλατφόρμες «για την προώθηση μιας πολιτικής που δεν είναι τόσο αφιερωμένη στην κρίση της Ουκρανίας, όσο στοχεύει εναντίον της Ρωσίας». Επιπλέον, συμπλήρωσε, η «Δύση» «εκμεταλλεύεται τους καλούς τρόπους πολλών χωρών στον Παγκόσμιο Νότο», οι οποίες «συχνά νιώθουν άβολα για την απόρριψη μιας πρόσκλησης για συμμετοχή σε ένα συνέδριο».

Στο μεταξύ, πρόσθεσε ότι η Ρωσία εργάζεται για να εντοπίσει «πού ακριβώς κατασκευάστηκαν τα δυτικά όπλα» που χρησιμοποίησε το Κίεβο για την κατάρριψη του στρατιωτικού αεροπλάνου που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα οι πύραυλοι που κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος «ήταν αμερικανικοί ή γαλλικοί».

Νέες επιθέσεις με drones και πυραύλους

Συνεχίζονται τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος. Προχτές τη νύχτα συστήματα της ρωσικής αεράμυνας αναχαίτισαν 21 drones πάνω από τη Χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, όπως είπαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Ουκρανικά UAVs καταρρίφθηκαν επίσης στις περιφέρειες Τούλα, Καλούγκα, Μπριάνσκ και Μπέλγκοροντ, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Συντρίμμια κατέπεσαν σε κτίριο σε προάστιο στην πόλη Καλούγκα, πάντως δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές, κατά τον περιφερειάρχη.

Η δε Ρωσία κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας εξαπέλυσε συνολικά 35 drones και 2 κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον ενεργειακών και στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 15 ρωσικά drones.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ