Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σχέδια «στρατηγικής ανάπτυξης» των Κουρίλων εξετάζει η Μόσχα

Με ανάπτυξη και νέων όπλων στην περιοχή

Σχέδια για τη «στρατηγική αναβάθμιση» των Κουρίλων Νήσων στην Απω Ανατολή - για τις οποίες εδώ και δεκαετίες η Μόσχα διαφιλονικεί με το Τόκιο - εξετάζει η ρωσική ηγεσία, με τον αντιπρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ντμ. Μεντβέντεφ να δηλώνει χτες ότι οι νήσοι «θα αναπτυχθούν ενεργά και ο στρατηγικός τους ρόλος θα αυξηθεί παράλληλα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων όπλων εκεί». Σε δήλωσή του στο Vkontakte, ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ακόμα ότι οι Κουρίλες «δεν είναι μια "αμφισβητούμενη περιοχή", είναι Ρωσία».

Η κυριαρχία επί του συγκεκριμένου συμπλέγματος αποτελεί ένα από τα θέματα για τα οποία οι δύο πλευρές, τυπικά, δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τα άλλα, σχολιάζοντας δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Φ. Κισίντα, ότι το Τόκιο εξακολουθεί να εργάζεται για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης με τη Μόσχα, ο Μεντβέντεφ είπε ότι «κανείς δεν είναι αντίθετος σε μια συνθήκη ειρήνης», αν - πρόσθεσε - η Ιαπωνία κατανοήσει βασικές αρχές.

Την ίδια ώρα, ο Κισίντα δεσμεύτηκε να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες «για την προώθηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την υποστήριξη της Ουκρανίας», εκφράζοντας την ίδια στιγμή λύπη για την επιδείνωση των σχέσεων Ιαπωνίας - Ρωσίας.

  • Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε χτες, σε νέα, την τρίτη σε λιγότερο από εφτά μέρες, εκτόξευση πυραύλων Κρουζ προς τα δυτικά, με τη Σεούλ να δηλώνει ότι διεξάγει «λεπτομερή ανάλυση» της δοκιμής αυτής. «Ο στρατός μας συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, ενώ ενισχύει την επιτήρηση και την επαγρύπνηση, και παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας», όπως ανακοίνωσε συγκεκριμένα το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Σε αντίθεση με τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, οι εκτοξεύσεις πυραύλων Κρουζ δεν απαγορεύονται με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ