Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΝΤ
Συνεχίζεται ο χαμηλός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης

Στάσιμη η Ευρωζώνη το δ' τρίμηνο του 2023 - Συρρίκνωση για τη γερμανική οικονομία

Σε ελαφρώς ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας - ο οποίος πάντως παραμένει σε «χαμηλές πτήσεις» - προχώρησε χτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επικαλούμενο την απροσδόκητη ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που έχει λάβει η Κίνα, αλλά και τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις των μεγάλων «αναδυόμενων» καπιταλιστικών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» το 2024 με ρυθμό 3,1%, αυξημένο κατά 0,2% σε σύγκριση με την πρόβλεψή του τον Οκτώβρη. Το 2025 αναμένει ελαφρά επιτάχυνση στο 3,2%.

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης για φέτος ανάπτυξη 2,1% στις ΗΠΑ, 0,9% στην Ευρωζώνη και επίσης 0,9% στην Ιαπωνία και 0,6% στη Βρετανία.

Παρά την ανοδική αναθεώρηση, οι προβλέψεις του ΔΝΤ εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης του 3,8%, που καταγράφηκε μεταξύ του 2000 και του 2019.

Σύμφωνα με το Ταμείο, τα υψηλότερα επιτόκια, η άρση ορισμένων προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Προβλέψεις για περαιτέρω μείωση του γερμανικού ΑΕΠ

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Eurostat.

Ειδικότερα, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Κατά το γ' τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% και οι οικονομολόγοι περίμεναν να δουν άλλη μια πτώση αυτού του μεγέθους, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία εμποδίζεται από τα υψηλά επιτόκια, την αδύναμη εξωτερική ζήτηση και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ είχαν προηγηθεί δύο τρίμηνα στασιμότητας.

Δυσοίωνες στο μεταξύ είναι οι προβλέψεις του οικονομικού ινστιτούτου Ifo και για το πρώτο τρίμηνο του 2024, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ