Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αυξάνεται ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Η Μόσχα «προειδοποιεί» για αυξημένες πτήσεις αμερικανικών drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» με τη μεγάλη οικονομικο-στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος Ζελένσκι
Από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» με τη μεγάλη οικονομικο-στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος Ζελένσκι
Τον αυξημένο κίνδυνο μιας άμεσης πολεμικής αναμέτρησης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας επισημαίνουν τις τελευταίες μέρες τα δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα ανταλλάσσουν μηνύματα «πυρηνικής απειλής».

Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης εκφράστηκε και σε μια από τις σπάνιες επικοινωνίες που είχαν την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντρέι Μπελαούσοφ - με πρωτοβουλία του Πενταγώνου - για την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την Ουκρανία. Η τελευταία φορά που ο Οστιν μίλησε με Ρώσο ομόλογό του ήταν τον Μάρτη του 2023, με τον Σεργκέι Σοϊγκού.

Είχε προηγηθεί η ουκρανική επίθεση σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από 150. Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επέλεξε τους στόχους των βομβαρδισμών και φέρει την ίδια ευθύνη με το Κίεβο, ενώ τόνισε πως η επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε την Παρασκευή αυξημένη δραστηριότητα αμερικανικών drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι τώρα οι αναφορές για επιθέσεις στην Κριμαία και σε ρωσικές περιφέρειες αφορούσαν ουκρανικά drones και ποτέ δεν είχαν κατηγορηθεί «δυτικά».

Πτήσεις αμερικανικών drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Ο Μπελαούσοφ έδωσε εντολή στο γενικό επιτελείο του στρατού να καταθέσει προτάσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά οι «προκλήσεις» από αμερικανικά drones στη Μαύρη Θάλασσα, όπου εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις και συλλέγουν πληροφορίες στόχευσης για «δυτικά» όπλα υψηλής ακρίβειας που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να πλήξει ρωσικές εγκαταστάσεις.

«Αυτό καταδεικνύει την αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, επισημαίνοντας πως «τέτοιες πτήσεις πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα περιστατικών στον εναέριο χώρο με ρωσικά αεροσκάφη και αυξάνουν τον κίνδυνο άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας». Το υπουργείο δήλωσε ότι θα θεωρήσει τις χώρες του NATO υπεύθυνες για τέτοια περιστατικά.

Ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ενεργειακές υποδομές στην Κριμαία (προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ρωσικό έδαφος) έχουν κατ' επανάληψη αποτελέσει στόχο ουκρανικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων και με «δυτικούς» πυραύλους.

Είναι ενδεικτικό πως η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, δήλωσε μετά τις επιθέσεις με τους ATACMS ότι οι ΗΠΑ «θλίβονται για οποιαδήποτε απώλεια ζωής αμάχων», ωστόσο η Ουάσιγκτον παρέχει όπλα στην Ουκρανία, ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί το κυρίαρχο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ τόνισε την περασμένη βδομάδα πως ο κίνδυνος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων είναι αυτή τη στιγμή μεγάλος και «πρέπει να σκεφτούμε τι θα ακολουθήσει και πώς να μειώσουμε στο ελάχιστο τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης».

Ο Ριαμπκόφ προειδοποίησε επίσης τη «Δύση» ότι αν συνεχίσει να υποτιμά την αποφασιστικότητα της Μόσχας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «τραγικές και μοιραίες» συνέπειες, καθώς οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοί» τους αντιπαρατίθενται με μια μεγάλη πυρηνική δύναμη.

Συμφωνία «ασφαλείας» ΕΕ - Ουκρανίας

Συμφωνία για τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» της ΕΕ προς την Ουκρανία υπεγράφη την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ αντίστοιχες συμφωνίες υπέγραψαν επίσης η Λιθουανία και η Εσθονία.

Η ΕΕ «δεσμεύεται» να στηρίξει στο μέλλον την Ουκρανία σε εννέα τομείς «ασφάλειας και άμυνας», με παραδόσεις όπλων, στρατιωτική εκπαίδευση, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και αποναρκοθέτηση.

Οπως σημειώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ, οι συμφωνίες με την Ουκρανία δεν ισοδυναμούν με το «αμυντικό σύμφωνο» μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και «αποτρέπουν» μια «μελλοντική εισβολή» της Ρωσίας.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι σε περίπτωση «μελλοντικής επίθεσης» κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ και η Ουκρανία θα διαβουλευτούν εντός 24 ωρών για τις ανάγκες του Κιέβου και θα «προσδιορίσουν γρήγορα» τα επόμενα βήματα.

Εξάλλου η ΕΕ εκταμίευσε 1,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της Ουκρανίας «για να διατηρηθεί η λειτουργία του ουκρανικού κράτους», ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, σε μια καθαρά γεωπολιτική απόφαση στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

60 δισ. δολάρια ετησίως σε 20 συμφωνίες «ασφαλείας»

Οι στρατιωτικές δεσμεύσεις που περιγράφονται σε 20 συμφωνίες «ασφαλείας», που έχει υπογράψει το Κίεβο με τα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα, ανέρχονται σε 60 δισ. δολάρια ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Ντ. Σμιγκάλ.

Ανάμεσα στα κράτη που έχουν υπογράψει τέτοια συμφωνία είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, με το βλέμμα σε μια μακροχρόνια γεωπολιτική σύγκρουση που αναδύεται στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ουκρανία βρίσκονται σε συνομιλίες για την προμήθεια στο Κίεβο έως και οκτώ συστημάτων αεράμυνας Patriot (έως τώρα έχει 4 από ΗΠΑ και Γερμανία). Το Ισραήλ δήλωσε τον Απρίλη ότι θα αρχίσει να αποσύρει τα οκτώ συστήματα Patriot, τα οποία είναι 30 και πλέον ετών, και να τα αντικαθιστά με πιο προηγμένα συστήματα.

Αν τελικά σταλούν στην Ουκρανία τα συστήματα, θα είναι μια σημαντική στροφή στις σχέσεις Ρωσίας - Ισραήλ, που επιδεινώθηκαν ήδη με τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας αρνείται να πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Βουλγαρίας αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά μετά την άρνηση του Προέδρου, Ρούμεν Ράντεφ, να ηγηθεί ή έστω να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένονται αποφάσεις - «φωτιά» για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο λόγος είναι η θέση που πρέπει να υπερασπιστεί σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας. Ο Ράντεφ είναι υπέρ της διατήρησης της συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η διαμάχη σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο υποβόσκει εδώ και βδομάδες, καθώς το ΝΑΤΟ αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.

Η άρνηση του Προέδρου ήρθε λίγες ώρες αφότου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ δήλωσε ότι ο Ράντεφ θα πρέπει να ηγηθεί της αντιπροσωπείας. Πάντως πριν από μια βδομάδα είχε ανακοινωθεί πως τόσο ο Ράντεφ όσο και ο Γκλάβτσεφ θα συμμετείχαν στη συνάντηση, χωρίς όμως να είναι σαφές ποιος από τους δύο θα ηγηθεί της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ