Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Αναμένεται να οριστικοποιηθεί η «ειρηνευτική» συμφωνία

Η Αρμενία είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει το έγγραφο της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν και να το υπογράψει μέσα στον Ιούνη, δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν.

Ο δε Αζέρος ομόλογός του, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, παραδέχτηκε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στη δημιουργία ενός σχεδίου, όμως «η Αρμενία συνεχίζει τις εδαφικές της διεκδικήσεις προς τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Για εμάς αυτό είναι το πιο σοβαρό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία διαπραγματεύονται για την υπογραφή «συνθήκης ειρήνης» και την οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων, ενώ στη διαδικασία παρεμβαίνουν διάφοροι «παίκτες» που συγκρούονται στον Νότιο Καύκασο, οι ΗΠΑ - ΕΕ, η Ρωσία κ.ά., κυρίως για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Οι πλευρές συμφώνησαν επίσης στη νέα οριοθέτηση 12,7 χιλιομέτρων των συνόρων τους με επιστροφή των χωριών Baghanis Ayrum, Ashaghi Askipara, Kheyrimli και Ghizilhajili στο Αζερμπαϊτζάν.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γεωργιανό ομόλογό του στην Τιφλίδα την Πέμπτη, ο Μπαϊράμοφ εξήρε μια σειρά θετικών εξελίξεων με την Αρμενία τα τελευταία χρόνια, αλλά επεσήμανε ότι για τις «εδαφικές διεκδικήσεις» το Γερεβάν «πρέπει να λάβει μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ