Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προκλητικές απαντήσεις για ΒΑΜΕ και δυσοσμία στη Φυλή

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε τα φλέγοντα ζητήματα και τους κινδύνους για τους κατοίκους

Παρεμβάσεις για καίρια ζητήματα με ερωτήσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης «λογοδοσίας» του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που έγινε την Πέμπτη 26/6, έκαναν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η Εύη Γεωργιάδου αναφέρθηκε στην ανυπαρξία ουσιαστικά μέτρων πρόληψης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ). Θύμισε τον εφιάλτη που «ξύπνησε» από την πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο «Pal» στην Κάτω Κηφισιά, ένα εργοστάσιο που είναι «φυτεμένο» μέσα σε αστικό ιστό, δίπλα σε σπίτια, σε κοντινή απόσταση από το Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς, κοντά σε σχολεία και δύο βήματα από την Εθνική Οδό, και το τοξικό νέφος που προκλήθηκε κάλυψε μεγάλο μέρος της Αττικής.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τέτοιου είδους ατυχήματα μπορεί να έχουν άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που δεν περιορίζονται σε αμέσους τραυματισμούς ή και θανάτους (π.χ. από πυρκαγιές και εκρήξεις), αλλά σχετίζονται με κινδύνους από την έκθεση των εργαζομένων και των κατοίκων σε τοξικές, καρκινογόνες ουσίες, ενώ οδηγούν σε καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ανέδειξε την απουσία ουσιαστικού ελέγχου των εγκαταστάσεων, ολοκληρωμένων μετρήσεων βλαπτικών χημικών παραγόντων και ολοκληρωμένων μελετών επικινδυνότητας. Ρώτησε μάλιστα αν υπάρχει τεκμηρίωση για τους ρύπους που εκλύθηκαν, αν εκτέθηκαν οι κάτοικοι, αν το εργοστάσιο είχε εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων, τι χρήματα δόθηκαν από την Περιφέρεια στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Κατήγγειλε τέλος ότι η Περιφέρεια δεν έχει ειδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό και αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένων μελετών επικινδυνότητας, στο ζήτημα της έκτακτης ανάγκης, στις οδούς διαφυγής και τους χώρους καταφυγής και την αναγκαία ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς υπερασπίστηκε, μεταξύ άλλων, την κυβερνητική πολιτική του «τρεχάτε να σωθείτε» μέσω του «112», μίλησε για «ατομική ευθύνη» των πολιτών και ξέπλυνε την εγκληματική πολιτική που αφήνει υποστελεχωμένες Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία. Για την πυρκαγιά στην Κάτω Κηφισιά είπε πως αναμένει τα σχετικά πορίσματα, ότι έγιναν μετρήσεις από εταιρεία και προκύπτει πως όλες ήταν εντός ορίων (!) ενώ δήλωσε ότι το εργοστάσιο δεν υπάγεται στη σχετική κατηγορία που πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης.

Η πραγματικότητα ...ανάποδα

Το πρόβλημα της δυσοσμίας από την ΟΕΔΑ της Φυλής που επηρεάζει τους κατοίκους των δήμων Φυλής, Ασπροπύργου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου, έθεσε η Νίκη Χρονοπούλου. Τόνισε μεταξύ άλλων πως η κατάσταση με τη χωματερή στη Φυλή γίνεται καθημερινά όλο και χειρότερη και είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο το διαχρονικό αίτημα για οριστικό κλείσιμό της.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, παραμένει στα συρτάρια της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ η «Επιδημιολογική έρευνα και εκτίμηση περιβαλλοντικών παραμέτρων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της», που από τις 4 Μάρτη ο περιφερειάρχης είχε δεσμευτεί ότι θα δημοσιοποιήσει αλλά το αποφεύγει.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των καρκίνων στην περιοχή γύρω από τη Φυλή, 31,7%, έναντι 10,1% σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που έχει δημοσιευτεί.

«Απαντώντας», ο Ν. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, είπε το... γνωστό, ότι ο ΕΔΣΝΑ είναι ο φορέας διαχείρισης, ότι οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν κριθεί κατάλληλες και (άκουσον - άκουσον) ότι σε μετρήσεις «οι οσμές δεν έχουν υπερβεί τα όρια σε κανένα σημείο της περιμέτρου της ΟΕΔΑ» και βέβαια έκανε πως δεν άκουσε για την επιδημιολογική έρευνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ