Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Πρόσω ολοταχώς» για πολεμική οικονομία και νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Copyright 2024 The Associated

Τη στροφή της ΕΕ σε φάση πολεμικής οικονομίας επιβεβαίωσαν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ταυτόχρονα με το παζάρι για τα πόστα και τα πρόσωπα στις θέσεις - κλειδιά της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, και σύμφωνα με τα Συμπεράσματα της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το λεγόμενο «Στρατηγικό Θεματολόγιο της Ενωσης για την περίοδο 2024 - 2029». Σ' αυτό τονίζεται ότι «ο στρατηγικός ανταγωνισμός, η αυξανόμενη παγκόσμια αστάθεια και οι απόπειρες υπονόμευσης της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης, αλλάζουν την όψη του παγκόσμιου πολιτικού τοπίου».

Βάζοντας στόχους, όπως να «ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας (...) ολοκληρώνοντας με επιτυχία την κλιματική και την ψηφιακή μετάβαση» ή να «ενισχύσουμε την ικανότητά μας για δράση, ώστε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να αυξήσουμε την παγκόσμια επιρροή μας», διαβεβαιώνουν ότι η ΕΕ «θα τονώσει τις επενδύσεις και θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη» ώστε «να πρωτοστατήσει παγκοσμίως στις πράσινες και ψηφιακές βιομηχανίες και τεχνολογίες».

Στις φράσεις αυτές είναι φανερή η ανησυχία τους ότι η ΕΕ χάνει το τρένο στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ότι η πράσινη μετάβαση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε ό,τι αφορά την τόνωση της οικονομίας και των επενδύσεων.

Γι' αυτό, κάτω από τον τίτλο «για μια ευημερούσα και ανταγωνιστική Ευρώπη», διαβεβαιώνουν ότι «θα καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τους διεθνείς εταίρους μας και από τους κύριους ανταγωνιστές μας όσον αφορά την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την καινοτομία». Επίσης, «θα ισχυροποιήσουμε την οικονομική μας ασφάλεια, θα περιορίσουμε τις επιβλαβείς εξαρτήσεις και θα εργαστούμε για τη διαφοροποίηση και εξασφάλιση στρατηγικών αλυσίδων εφοδιασμού, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα».

«Ορμώμενοι» από το ράλι εξοπλισμών προς νέα ύψη στρατιωτικοποίησης

Καθώς «ο κόσμος γύρω μας χαρακτηρίζεται από περισσότερες συγκρούσεις, σχέσεις δοσοληψίας και αβεβαιότητα» διαβεβαιώνουν ότι «θα προσαρμοστούμε στις διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες, επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία και τον ρόλο της ΕΕ ως στρατηγικού παγκόσμιου παράγοντα στο νέο πολυπολικό γεωπολιτικό πλαίσιο». Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν ότι «η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας».

Τονίζουν επίσης ότι ήδη «η ΕΕ και τα κράτη - μέλη έχουν κάνει τολμηρά βήματα για να ενισχύσουν την αμυντική ετοιμότητα και ικανότητα της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αμυντικών δαπανών. Εξ αυτών ορμώμενοι, θα προβούμε σε από κοινού επενδύσεις που θα είναι σημαντικά υψηλότερες και καλύτερες, θα μειώσουμε τις στρατηγικές εξαρτήσεις μας, θα αυξήσουμε τις ικανότητές μας και θα ενισχύσουμε αναλόγως την ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, σε άλλο σημείο των Συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αξιολογήσει και να προσαρμόσει περαιτέρω, κατά περίπτωση, την πολιτική της για τη δανειοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας, διαφυλάττοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική της ικανότητα».

Στο ίδιο φόντο, διαβεβαιώνουν ότι «θα ενισχύσουμε τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων», «θα βελτιώσουμε την πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, διερευνώντας όλες τις επιλογές, μεταξύ άλλων μέσω του ενισχυμένου ρόλου του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης».

Ολα ώστε «μια ισχυρότερη και ικανότερη ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας» να «συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και τη διατλαντική ασφάλεια» λειτουργώντας «συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ».

Στο στόχαστρο μπαίνει προφανώς και το λαϊκό κίνημα μέσα από περίτεχνες φράσεις, όπως ότι «θα αντισταθούμε σε απόπειρες καλλιέργειας διχασμού, ριζοσπαστικοποίησης, τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού», ενώ προετοιμάζουν για ένταση του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα, τονίζοντας την «κοινή ευθύνη» τους «να εκπληρώσουμε και να υλοποιήσουμε τις κοινές μας υποχρεώσεις και να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση από την πολεμική διακήρυξη

Ως προς τα πρόσωπα που θα επιβλέψουν την υλοποίηση των στόχων αυτών, το παζάρι κατέληξε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμένει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) για άλλα 5 χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, από τους Φιλελεύθερους, θα είναι η επόμενη ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για θητεία 5 ετών.

Με την ελληνική κυβέρνηση όχι απλά να στηρίζει, αλλά και να πρωτοστατεί σε αυτές τις επιλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε την Παρασκευή την «ικανοποίησή» του τόσο για τις επιλογές στα πρόσωπα όσο και για την υιοθέτηση της «Στρατηγικής Ατζέντας», λέγοντας ότι «λαμβάνει υπόψιν» «όλες τις σημαντικές ελληνικές εθνικές προτεραιότητες».

Εβαλε ως επόμενο στάδιο ότι πλέον «αναμένουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και επιλογών για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα». «Προφανώς δεν υπάρχει, σήμερα που συζητάμε, συμφωνία για κοινή χρηματοδότηση ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι θα γίνει στο μέλλον», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ