Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΔ
Στοίχημα η ενσωμάτωση του λαού στην πολιτική του κεφαλαίου

Την ώρα που οι διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία καλά κρατούν, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πυροδότησε διεργασίες και στο εσωτερικό της ΝΔ, με επίκεντρο τη φθορά που έχει υποστεί και επί της ουσίας τη δυνατότητά της να υλοποιεί αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική, ενσωματώνοντας σε αυτή και μεγάλα τμήματα του λαού.

Αυτό εξάλλου βρίσκεται «ανάμεσα στις γραμμές» και όσων ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος την Τετάρτη, όπου μια σειρά από βουλευτές παίρνοντας τον λόγο έβαλαν στον Κυρ. Μητσοτάκη ζητήματα όπως για την «ποιότητα» και τις «σκοπιμότητες» της λεγόμενης διεύρυνσης (βλ. μεταγραφές στελεχών από άλλα αστικά κόμματα και μορφώματα) και το «DNA της παράταξης», περί «αλαζονείας» και «επαφής με τον κόσμο» και άλλα τέτοια, πίσω από τα οποία διαβάζει κανείς τις δυσκολίες στο να παρουσιαστούν με «φιλολαϊκό» προσωπείο τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και λοιπές «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση. Ζήτημα μπήκε και για το αν μπορεί η ΝΔ να «εκφράσει» ευρύτερα λαϊκά στρώματα (βλ. να τα ενσωματώσει στην πολιτική του κεφαλαίου), με παρεμβάσεις όπως αυτή του Μ. Σαλμά, πως τάχα «εμείς είμαστε με τους πολλούς».

Ο επόμενος γύρος αμφισβήτησης επιλογών της τωρινής ηγεσίας αναμένεται τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, με την κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο. Οπως έχει ανακοινωθεί, ο Σαμαράς θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι». Κατόπιν, θα μιλήσει ο Καραμανλής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Προεξοφλείται πάντως ότι αμφότεροι θα προβούν σε αναφορές ή σπόντες για την πορεία της ΝΔ και τις αποφάσεις Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός βέβαια, με τις παρεμβάσεις του τόσο στην ΚΟ όσο και αλλού, λέει σε όλους τους τόνους πως «κόπωση» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν θα υπάρξει και τονίζει το πόσο αποφασισμένος είναι να εντείνει την υλοποίησή της προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, υπερασπιζόμενος και ως προς αυτό την αποτελεσματικότητα της «διεύρυνσης» από άλλους πολιτικούς χώρους. «Οι πολίτες μας ζητούν μεγαλύτερη ταχύτητα και χειροπιαστά αποτελέσματα», ισχυρίστηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές του, διαστρεβλώνοντας και πάλι αισχρά το μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, την ώρα που ο λαός υποφέρει από τη φορομπηχτική πολιτική, την ακρίβεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τα λέει βέβαια «στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά», αφού διαβεβαιώνει το κεφάλαιο - την εμπιστοσύνη του οποίου διεκδικεί εκ νέου για τη διαχείριση της εξουσίας του - ότι η ΝΔ αποτελεί «το πιο στιβαρό ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια επιστροφής στην εποχή του λαϊκισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ