Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Συνέδριο για τη «θρησκευτική ελευθερία», στραμμένο στους ανταγωνισμούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Κυριακή και μέχρι σήμερα Τρίτη στην Αθήνα, με έντονη γεωπολιτική χροιά, το 4ο Διεθνές Συνέδριο των «Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου» με θέμα «τη Θρησκευτική Ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Σώμα των «Αρχόντων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόκειται για μια οργάνωση με πάνω από 1.200 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους 740 απ' αυτούς να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Μέλη του Σώματος είναι διάφοροι επιχειρηματίες, εφοπλιστές, λομπίστες, κληρικοί, καθηγητές πανεπιστημίου και άλλοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης, ο λομπίστας Μάικ Μανάτος κ.ά.

Ενδεικτική της «απόχρωσης» του συνεδρίου είναι η συμμετοχή του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο. Ακόμα, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνις, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γέωργιος Στάσσης κ.ά.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το συνέδριο των «Αρχόντων» θα απασχολήσουν ιδιαίτερα ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι «επεκτατικές βλέψεις του Ρωσικού Πατριαρχείου εις βάρος του Ουκρανικού», καθώς το Σώμα - διαβάζουμε - «διαπρέπει στο λόμπινγκ» τόσο στις ΗΠΑ όσο και «στους κύκλους της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (...) Ο κοινός παρονομαστής στις "soft power" (σ.σ. "ήπιας ισχύος") σταυροφορίες τους είναι η περιφρούρηση των αυθαιρεσιών εις βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων ανά τον κόσμο, αλλά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συνεχείς επιθέσεις του τουρκικού κράτους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Ο τόνος της αξιοποίησης της Εκκλησίας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς δόθηκε εξαρχής, με τον αρχιεπίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Βίλνιους, Γκίνταρας Γκρούσας, πρόεδρο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Διασκέψεων Επισκόπων (CCEE), να σημειώνει από το βήμα του συνεδρίου ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει να πιέζει μέχρι κάποιος να βρεθεί να σταθεί απέναντί της». Ο ίδιος ανέφερε πως «η άνοδος των απολυταρχικών καθεστώτων απειλεί τις θρησκευτικές ελευθερίες» και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αποστολή της Εκκλησίας έχει επίδραση στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

Από την πλευρά του ο διοικητής στις ΗΠΑ του Σώματος των «Αρχόντων», Αντονι Λυμπεράκης, έκανε λόγο για την «απουσία δημοκρατικών αρχών» σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία και συμπλήρωσε: «Στεκόμαστε εδώ, εμείς οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να τα πούμε όλα αυτά στον κόσμο». Ο ίδιος εξήρε στην ομιλία του την απόφαση του οικουμενικού πατριάρχη να ανακηρύξει ως αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ