Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Οι αγρότες που θέλουν να τιμωρήσουν την ΕΕ έχουν ως μόνη επιλογή το ΚΚΕ

Περιοδεία στην Ηπειρο πραγματοποίησε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής

Την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές ανάδειξε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, συζητώντας με βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους στην Ηπειρο σε περιοδεία που οργάνωσε η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και ολοκληρώθηκε χτες. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής μίλησε το πρωί της Κυριακής σε σύσκεψη της ΚΟ Πωγωνίου στο Καλπάκι στα Γιάννενα, ενώ το απόγευμα συζήτησε με δεκάδες αγρότες στην Ανω Πέτρα στην Αρτα. Αντίστοιχα χτες επισκέφτηκε στην Πρέβεζα, το πρωί τον ΤΟΕΒ Μπάιδα Μαυρής στο Θεσπρωτικό, ενώ στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση στην Τύρια. Το απόγευμα στο Φανάρι συμμετείχε σε σύσκεψη με αγροτικούς φορείς, ενώ αργότερα μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση της ΤΕ Πρέβεζας στον Ωρωπό.

Ο Ρίζος Μαρούδας υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ. Επισήμανε ότι η «πράσινη μετάβαση» ανάμεσα στα άλλα «σπέρνει φωτοβολταϊκά» σε γη υψηλής παραγωγικότητας και καταδικάζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Προειδοποίησε για τις αρνητικές εξελίξεις στη διαχείριση του νερού από την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει φορείς διαχείρισης νερού «ανώνυμες εταιρείες», που αργά ή γρήγορα θα περάσουν στον έλεγχο των ιδιωτών και θα μετατρέψουν το νερό σε πανάκριβο εμπόρευμα για οικιακούς καταναλωτές και τους αγρότες. Υπενθύμισε ότι αυτή η πολιτική έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ως εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 60/2000 απ' όλα τα αστικά κόμματα και σήμερα υλοποιείται με τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ και την κατάργηση των ΤΟΕΒ.

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική σχολίασε ότι «ο στόχος της δεν είναι να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα». Αντίθετα, υποστήριξε, στην πράξη αποτελεί ένα εργαλείο που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια και από την άλλη πλευρά βοηθάει στον ανταγωνισμό των αγροτοδιατροφικών ευρωπαϊκών ομίλων στον μεταξύ τους ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους στον υπόλοιπο κόσμο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, σχολίασε, η χώρα εισάγει όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα, οι αγρότες μειώθηκαν από το 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 1996 στο 7% σήμερα, έκλεισαν τα εργοστάσια ζάχαρης, διαλύθηκε η καπνοκαλλιέργεια, με το εμπάργκο στη Ρωσία χτυπήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων, γίνονται συστηματικά ελληνοποιήσεις ζωικών και φυτικών προϊόντων, όπως το μέλι από το εξωτερικό, ενώ τώρα στοχοποιούνται και άλλα αγροτικά προϊόντα όπως τα αμπέλια, τόνισε.

Ενώ σχολιάζοντας την αντιαγροτική πολιτική όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Ελληνική Λύση και τον Βελόπουλο, που από τη μία το παίζουν «αντιπλουτοκράτες» και από την άλλη ψήφισαν την ΚΑΠ στο Ευρωκοινοβούλιο, συμμετείχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμα και ψήφισαν μνημόνια.

Χτυπούν το ελληνικό γάλα, στοχοποιούν τον βιοπαλαιστή κτηνοτρόφο

Ο Ρίζος Μαρούδας κατήγγειλε ότι στις μέρες μας συντελείται «ένα μεγάλο παζάρι σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το ελληνικό γάλα και τη φέτα». Την ώρα που ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικά τσακώνονται για την εκτόξευση της τιμής στη φέτα, αποκρύβουν από τον λαό την πραγματική κατάσταση. Υπογράμμισε ότι η παραγωγή του ελληνικού γάλακτος μειώνεται σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του ξεκληρίσματος των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση του γάλακτος φέτος, λόγω της μεγάλης μείωσης του ζωικού κεφαλαίου από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Σε αυτές τις συνθήκες υπογράμμισε ότι θα περίμενε κανείς η τιμή πώλησης του παραγωγού να αυξάνεται. Αντίθετα, «η τιμή έπεσε 20 λεπτά κάτω και συζητιέται ότι θα πέσει ακόμη 10 λεπτά φέτος», ανέφερε. Μίλησε για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεξέλεγκτης δράσης των μεταποιητικών βιομηχανιών γάλακτος που γίνεται με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων, σε βάρος των κτηνοτρόφων και όλων των καταναλωτών. Από τη μια, «η φέτα έχει πάρει την ανηφόρα και μάλιστα φέτα από ξένο γάλα, από σκόνη, που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ΠΟΠ», τόνισε, ενώ ο πρωθυπουργός στέλνει επιστολές «για γέλια» στην Κομισιόν για την αντιμετώπιση της δράσης των πολυεθνικών που θησαυρίζουν από την ίδια την πολιτική της ΕΕ. «Αυτή η πολιτική ξεσήκωσε όλους τους Ευρωπαίους αγροτοκτηνοτρόφους», ανέφερε και ανάγκασε την ΕΕ να μιλήσει για αναθεώρηση και επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ο ομιλητής υπογράμμισε ότι οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να παλέψουν για την επιβίωσή τους, όπως έγινε φέτος, γιατί μόνο έτσι μπορούν να εξαναγκάσουν τις κυβερνήσεις να κάνουν ορισμένες παραχωρήσεις. «Γιατί πραγματικά η αντιπολίτευση γίνεται στον δρόμο, στο μπλόκο, στη συγκέντρωση, εκεί ξεπερνάς και τον αρνητικό συσχετισμό που υπάρχει στη Βουλή και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα ανάμεσα στα άλλα την κατάκτηση του αφορολόγητου το 2016, που για τον βιοπαλαιστή αγροτοκτηνοτρόφο σημαίνει κέρδισμα τουλάχιστον 25 χιλιάδες ευρώ όλα αυτά τα χρόνια. Και κάλεσε γι' αυτό, επειδή στις 10 του Ιούνη όλα τα προβλήματα θα είναι παρόντα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι να ψηφίσουν μαζικά ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ