Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Αποτροπιασμός για το νέο φρικιαστικό έγκλημα του Ισραήλ στη Ράφα

Σφαγή δεκάδων αμάχων σε καταυλισμό εκτοπισμένων από ρίψη αμερικανικής βόμβας δύο τόνων!

Copyright 2024 The Associated

Μία από τις χειρότερες σφαγές αμάχων προκάλεσε το βράδυ της Κυριακής το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος, εξαπολύοντας επίθεση στον υποτίθεται «ασφαλή» καταυλισμό Ταλ αλ Σουλτάν της βορειοδυτικής Ράφα.

Συνεχίζοντας τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός έριξε μια αμερικανική βόμβα δύο τόνων, μετατρέποντας σε κόλαση φωτιάς και σκορπίζοντας τον θάνατο στον καταυλισμό όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Πάνω από 45 άνθρωποι, ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι, βρήκαν φριχτό θάνατο και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Σοκάρουν οι εικόνες και οι μαρτυρίες για τα απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα...

Με τις ισραηλινές δολοφονικές επιχειρήσεις να εντείνονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων. Σε 234 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί 36.050 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 81.026.

Μετά το δολοφονικό χτύπημα στον καταυλισμό στη Ράφα, αρχικά ο κατοχικός στρατός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι πραγματοποίησε «επίθεση ακριβείας» εναντίον ανώτερων στελεχών της Χαμάς, «στη βάση ακριβών πληροφοριών»...

Ωστόσο, όταν άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου τα πλάνα από το μακελειό, το Ισραήλ παραδέχθηκε τον βομβαρδισμό του καταυλισμού που λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA).


Copyright 2024 The Associated

Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση ότι θα διενεργήσει δήθεν «έρευνα», ενώ η στρατιωτική εισαγγελέας, υποστράτηγος Γιφάτ Τόμερ Γερουσάλμι, εξέφρασε «λύπη» για «οποιαδήποτε βλάβη έγινε σε βάρος αμάχων στη διάρκεια του πολέμου». Η ίδια ανακοίνωσε επίσης τη διενέργεια έρευνας για τους θανάτους Παλαιστινίων αιχμαλώτων και φυλακισμένων σε ισραηλινές φυλακές, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για τα απάνθρωπα βασανιστήρια από τις ισραηλινές αρχές.

Χτες βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε προκλητικά πως ό,τι έγινε στο Ταλ αλ Σουλτάν ήταν ένα «τραγικό δυστύχημα». Ονομάζοντας «απομάκρυνση» τον νέο βίαιο ξεριζωμό περίπου 1 εκατομμυρίου πεινασμένων και ταλαιπωρημένων Παλαιστινίων από τη Ράφα, πρόσθεσε με θράσος πως «παρά τις προσπάθειες να μην τους βλάψουμε, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα».

Καθημερινές σφαγές αμάχων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Πέρα από το φριχτό μακελειό στο Ταλ αλ Σουλτάν, το Σαββατοκύριακο εξαπολύθηκαν σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, σε Σαμπούρα και Νουσεϊράτ.

Η ίδια η Ράφα δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από αέρα και στεριά, με πλήθος θυμάτων, κοντά και στο Κουβεϊτιανό Νοσοκομείο.

Επίσης βομβαρδίστηκαν ανατολικά προάστια της επίσης νότιας πόλης Χαν Γιούνις, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκ νέου ξεριζωμένοι που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Ράφα.

Ολες αυτές οι δολοφονικές επιθέσεις, στο μεταξύ, διαπράττονται μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, την περασμένη Παρασκευή, που διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Ράφα.

Σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Προεδρία καταγγέλλει τη «φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή» στον καταυλισμό Ταλ αλ Σουλτάν. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τον καταυλισμό εκτοπισμένων που διαχειρίζεται η UNRWA καθώς αυτές τις μέρες προωθείται στο ισραηλινό Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την απαγόρευση της εν λόγω Υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, παρά το μπαράζ των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων που έχουν ισοπεδώσει όλη τη Λωρίδα της Γάζας, οι δυνάμεις του εισβολέα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση.

Το Σάββατο, εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές αιχμαλώτισαν Ισραηλινούς στρατιώτες μετά από μάχη στην Τζαμπάλια. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο απήχθη στρατιώτης».

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, στο μεταξύ, εξαπολύθηκαν δεκάδες ρουκέτες από τη Χαμάς προς το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις του κεντρικού Ισραήλ.

Αντιδράσεις για το μακελειό στο Ταλ αλ Σουλτάν

Το φριχτό μακελειό δεκάδων αμάχων στον καταυλισμό στη Ράφα προκάλεσε σειρά από διεθνείς αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από κυβερνήσεις χωρών που στηρίζουν πολύμορφα το κράτος - δολοφόνο.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ - ο οποίος «χρειάστηκε» δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους για να αρχίσει μετά από μήνες να λέει κάτι για τις ισραηλινές επιθέσεις - «καταδίκασε δριμύτατα» την επίθεση στον καταυλισμό και επανέλαβε την έκκληση προς το Ισραήλ για παύση «στρατιωτικής δράσης», σύμφωνα με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «κανένα ασφαλές μέρος δεν υπάρχει στη Γάζα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, δήλωσε «εξοργισμένος» από την ισραηλινή επίθεση και πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να σταματήσουν» γιατί «δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για τους Παλαιστίνιους πολίτες». «Ζητώ σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και άμεση εκεχειρία», κατέληξε.

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Γκ. Κροσέτο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SkyTG 24, δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός «δεν δικαιολογούνται πλέον». Το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, και ο ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, συνάντησαν τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μ. Μουστάφα, στη Ρώμη, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή τους για «εκεχειρία» και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Ενόψει των επικείμενων βρετανικών εκλογών, ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι αν εκλεγεί θα πιέσει για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα (αρνούμενος να γενικεύσει το αίτημα για όλη τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη).

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι θα κάνει «καθετί δυνατό για να αναγορευτεί υπεύθυνος ο βάρβαρος Νετανιάχου» για τις φονικές επιθέσεις στη Ράφα.

Τραγικές ελλείψεις στο νερό και στα πιο στοιχειώδη αγαθά...

Ταυτόχρονα με τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα εντείνεται από τους απάνθρωπους περιορισμούς κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας και τη συνεχή καταστροφή όλων των βασικών υποδομών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) έδωσε στη δημοσιότητα νέα έκθεση για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα.

Οι μεταδοτικές ασθένειες αυξάνονται, ενώ εδώ και μέρες στη βόρεια Γάζα δεν λειτουργεί κανένα νοσοκομείο, με εξαίρεση το Νοσοκομείο αλ Αουντα που υπολειτουργούσε την Παρασκευή αλλά ήταν απρόσιτο λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και η οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους ανέφεραν ότι στην κεντρική Γάζα οι εκτοπισμένοι επιβιώνουν με μόλις το 3% των διεθνώς αναγνωρισμένων ελάχιστων απαιτήσεων σε νερό.

Σε ένα καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, 10.000 άνθρωποι λάμβαναν μόλις 4.000 λίτρα νερού τη μέρα, «που μεταφράζεται σε περίπου 0,4 λίτρα ανά άτομο, για πόσιμο, πλύσιμο, μαγείρεμα και καθαρισμό», αναφέρει το OCHA.

Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών πλήττονται περισσότερο, με την ηλικιακή αυτή ομάδα να αντιπροσωπεύει το 29% των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, το 33% των περιπτώσεων αιματηρής διάρροιας και το 28% της υδαρούς διάρροιας.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι «αν δεν αρχίσουν να εισέρχονται τρόφιμα και ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα σε μαζικές ποσότητες, η απελπισία και η πείνα θα εξαπλωθούν».

Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό αφότου το κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός όταν ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στην περιοχή στις 6 Μάη.

Καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια δεν διανεμήθηκε χτες στη Γάζα, παρότι 123 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μέχρι το πρωί, ανέφερε το «Ρόιτερς» επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Η παραλαβή της βοήθειας ήταν αδύνατη λόγω των επιδρομών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο μεταξύ, το Σάββατο κατέρρευσε μέρος της πλωτής αποβάθρας που έφτιαξε ο αμερικανικός στρατός στις ακτές της Γάζας, υποτίθεται για να καταφθάνει από εκεί ανθρωπιστική βοήθεια. Η θαλασσοταραχή που επικράτησε στην περιοχή «έκοψε» μέρος της πλωτής αποβάθρας και την έσυρε ανοιχτά της ισραηλινής πόλης Ασντόντ...

Συνεχείς επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Ολο το Σαββατοκύριακο και χτες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε τις επιδρομές σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, πραγματοποιώντας δεκάδες συλλήψεις.

Την Κυριακή ανακοινώθηκε πως πέθανε 14χρονος Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί μετά από ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Σάιρ, βορειοανατολικά της Χεβρώνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ