Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζεται η προκλητική επιχείρηση των ΗΠΑ να «ξεπλύνουν» το μακελειό

Τρόπους για να συνεχίσουν να «ξεπλένουν» τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αναζητούν οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν, συνεχίζοντας παράλληλα το ρεσιτάλ υποκρισίας για το δράμα του παλαιστινιακού λαού.

Ετσι, μετά τη διεθνή κατακραυγή για το νέο ισραηλινό έγκλημα, με τη ρίψη αμερικανικής βόμβας δύο τόνων εναντίον καταυλισμού αμάχων εκτοπισμένων στη Ράφα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, αφού χαρακτήρισε «σπαρακτικές» τις εικόνες μετά το χτύπημα του ισραηλινού στρατού στο Ταλ αλ Σουλτάν, επανέλαβε για πολλοστή φορά πως... το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς!

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς, αλλά όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία των αμάχων», ανέφερε. «Συνεργαζόμαστε ενεργά με τον ισραηλινό στρατό και τους εταίρους επί τόπου για να αξιολογήσουμε τι συνέβη», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, λες και υπάρχουν ερωτήματα για το έγκλημα...

Ο δε Καναδάς, με φόντο σχέδια του Ισραήλ για μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σε συνεργασία με «δυτικές» χώρες, ανακοίνωσε χτες πως θα δώσει βίζα παραμονής και εργασίας σε 5.000 κατοίκους της Γάζας που έχουν συγγενείς τους στον Καναδά.

Σήμερα η αναγνώριση της Παλαιστίνης από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία

Σε αυτό το φόντο, σήμερα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.

Οι ΥΠΕΞ των 3 χωρών έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, πριν τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Νορβηγός ΥΠΕΞ Εσπεν Μπαρθ Ειντε δήλωσε πως η επικείμενη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους είναι μέρος «του ειρηνευτικού οράματος για τη Μέση Ανατολή Οσλο 2.0».

«Δεν μπορούμε να επιμείνουμε στον τρόπο που θέλαμε να το κάνουμε αυτό τη δεκαετία του 1990. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε στο 2024 και πρέπει να αναβαθμίσουμε το μακροπρόθεσμο όραμα για ειρηνική διευθέτηση» είπε, σε μία έμμεση αναφορά στην «ειρηνευτική διαδικασία» Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Οσλο που οδήγησε το 1993 σε «ειρηνευτική συμφωνία», η οποία δεν είχε σχέση με το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, στη βάση δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν δήλωσε πως η «λύση των δύο κρατών για την ίδρυση αξιόπιστου παλαιστινιακού κράτους εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Παλαιστινίων» αλλά και της «ασφάλειας» του Ισραήλ. Κάλεσε δε το Ισραήλ να αποδεχθεί «πως δεν μπορεί να ζήσει δίχως ένα παλαιστινιακό κράτος... Το Ισραήλ δεν πρέπει να αποφασίσει εάν έχει δικαίωμα σε αυτοδιάθεση ένα παλαιστινιακό κράτος».

Αυτά ενώ φουντώνουν οι πληροφορίες για το παζάρι ΗΠΑ - Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για μία «συμφωνία του Αβραάμ» μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα αλλά και για στρατιωτικό σύμφωνο «ασφάλειας» μεταξύ ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου.

Χτες βράδυ, για πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και έπειτα από τουλάχιστον 36.000 νεκρούς και πάνω από 81.000 τραυματίες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ «σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Σε σχετική δήλωση που έκανε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, Μ. Μάρτιν, τόνισε πως υπήρξε «σαφής συναίνεση για την ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Επαφές για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Το Σαββατοκύριακο οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ και ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ είχαν νέες συνομιλίες στο Παρίσι, για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με αντικείμενο μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και προσωρινή εκεχειρία.

Το φριχτό μακελειό της Κυριακής στη Ράφα, ωστόσο, αυξάνει το ενδεχόμενο νέων εμποδίων στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Στελέχη της Χαμάς επιφυλάχθηκαν να συνεχίσουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις, που αρχικά λεγόταν ότι θα συνεχιστούν σήμερα, με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων και Καταριανών μεσολαβητών, που φέρονταν έτοιμοι να φέρουν «νέες προτάσεις».

Το ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ, το «Κανάλι 12» μετέδωσε πληροφορίες ότι ο Ισραηλινός στρατιωτικός απεσταλμένος που συμμετείχε στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις εξέφρασε «απελπισία» για τις ισχνές έως μηδαμινές πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας όσο παραμένει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Τα σχόλια αυτά φέρεται να τα έκανε ο Ισραηλινός αντιστράτηγος Νιτζάν Αλόν σε Ισραηλινούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, λόγω της άρνησης στελεχών της κυβέρνησης να συναινέσουν σε βασικά αιτήματα της Χαμάς.

Η διαρροή πληροφοριών διαψεύστηκε από εκπρόσωπο του αντιστράτηγου, που επικαλέστηκε «παραποίηση δηλώσεων». Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου είπε ότι τέτοια σχόλια το μόνο που πετυχαίνουν είναι «σκλήρυνση της θέσης της Χαμάς, καθυστέρηση στην απελευθέρωση των ομήρων» και ζημιά στους συγγενείς τους.

Το Παλαιστινιακό στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών

Ξεκινά σήμερα στο Πεκίνο το 10ο υπουργικό Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών, στο περιθώριο του οποίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις κορυφής ανάμεσα στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και στους ηγέτες της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ, για θέματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας αλλά και σε συνάρτηση με τις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, και τις προσπάθειες για αναβίωση της διπλωματικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, στο Φόρουμ θα επιχειρηθεί να ακουστεί μία «κοινή φωνή» για το Παλαιστινιακό.

Η Κίνα υποστηρίζει τις αποφάσεις για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ