Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συμφωνία ασφαλείας» με Ζελένσκι, πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Με τις αποσκευές γεμάτες και με νέα σχέδια για παραπέρα εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, συμμετείχε χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης.

Με φόντο το νέο μακελειό του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ στη Ράφα, ο υπουργός επανέλαβε το γνωστό ευχολόγιο του τύπου «να έχουμε απελευθέρωση όλων των ομήρων», «να εργαστούμε για περαιτέρω ανθρωπιστικούς διαδρόμους», «να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών», ενώ προανήγγειλε πρόταση που θα έκανε για τη «συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, που θα περιλαμβάνει υπουργούς Εξωτερικών, τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ, οι οποίοι θα είναι σε θέση να απευθυνθούν και στα δύο μέρη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη», την ώρα βέβαια, που το Ισραήλ με λυμένα τα χέρια από τους εταίρους και συμμάχους του συνεχίζει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Προηγουμένως, εξάλλου, ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ενώ σε άλλη μια προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά των Παλαιστινίων ζήτησε «να είμαστε σαφείς ότι η επόμενη μέρα του Παλαιστινιακού λαού, του παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να είναι η Χαμάς. Δεν μπορεί, δηλαδή, επ' ουδενί μέσα στη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας να βρίσκονται τρομοκρατικά στοιχεία».

Την ίδια ώρα, αποθεώνοντας την τακτική τού «και στον ληστή ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι», η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει κάθε είδους υπηρεσίες και διευκολύνσεις στον ευρωατλαντικό άξονα και στο κράτος - δολοφόνο. Ενδεικτικά, μια σειρά από ιστοσελίδες που καταγράφουν κινήσεις αεροσκαφών εντόπισαν κινήσεις μεταγωγικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τύπου Boeing C-17, από την αεροπορική βάση της Σούδας προς τη βάση του Nevatim στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι μετέφερε βόμβες για τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις. Αλλωστε, η Σούδα έχει αποδείξει την ...αξία της σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις και πολέμους των ΑμερικανοΝΑΤΟικών όλα αυτά τα χρόνια, από το Ιράκ και το Αφγανιστάν μέχρι και την Υεμένη και τη Συρία.

«Περαιτέρω πρωτοβουλίες» και για την Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, στις δηλώσεις του χτες επέμεινε ότι «πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία».

Λίγες μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Χούπης, μίλησε στο Συνέδριο για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων (Black Sea and Balkans Security Forum) στο Βουκουρέστι. Είπε εκεί ότι «η Ανατολική Πτέρυγα είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, χρησιμεύοντας ως κρίσιμη ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας».

Αλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του εστίασε στην «κρίσιμη σημασία των logistics και της ενίσχυσης» στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. «Η εξασφάλιση αποτελεσματικής στρατιωτικής κινητικότητας και ασφαλών διαδρόμων κίνησης δυνάμεων, όπως μέσω του χερσαίου διαδρόμου της Αλεξανδρούπολης, είναι πρωταρχικής σημασίας», τόνισε, αναδεικνύοντας τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου για τη μετακίνηση και ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σημειωτέον, πρόσφατα έφτασε στην Αθήνα, όπως και σε όλες τις πρωτεύουσες χωρών που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου, άλλη μια λίστα με «υλικό» που ζητούν και μάλιστα επειγόντως οι Ουκρανοί, π.χ. πύραυλοι και βλήματα για αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα «Patriot» και S-300, ανταλλακτικά για μαχητικά F-16, και βεβαίως τα ίδια τα F-16 εφόσον γίνεται, εκτοξευτές τύπου RM-70, εξοπλισμός του Μηχανικού, αντιπλοϊκά συστήματα Harpoon, και ασφαλώς βλήματα πυροβολικού (διαμετρήματος 155, 152, 122 και 102 χιλιοστών), όλμων και αρμάτων μάχης (διαμετρήματος 125, 120, 105, 30, 35 και 40 χιλιοστών).

Εξάλλου, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας (την προηγούμενη βδομάδα) Μητσοτάκη - Ζελένσκι, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε την υπογραφή με την Ελλάδα, στο προσεχές μέλλον, «συμφωνίας ασφαλείας» (για πολυετή υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων αλλά και «παράθυρο» για βιομηχανική συνεργασία μετά τον πόλεμο), έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο ο υποδιευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Ιχόρ Ζόβκια, και ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για την Ουκρανία, Σπ. Λαμπρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, προσπάθησε χτες να υποβαθμίσει το θέμα, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί», «δεν υπάρχει κάτι που να έχει συμφωνηθεί και δεν έχει γίνει γνωστό στην κοινή γνώμη». Στο μεταξύ, εν κρυπτώ η κυβέρνηση έχει σπρώξει στο Κίεβο εκατοντάδες τόνους πολεμικού υλικού, με περιεχόμενο ακόμα και το απαγορευμένο από διεθνείς συνθήκες λευκό φώσφορο. Χαρακτηριστικά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση γέμισε ξανά δεκάδες κοντέινερ (65 κατά δική της ομολογία) με πολεμικό υλικό, προκειμένου να τα προωθήσει μέσω Θεσσαλονίκης και Ρουμανίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας πριν από μερικές μέρες στη Βουλή, παρέπεμψε σε «συμφωνίες που υπογράφει η χώρα μας», βάσει των οποίων «διαθέτουμε αρκετά πεπαλαιωμένο υλικό που το στέλνουμε Τσεχία και ΗΠΑ». Επιβεβαίωσε δηλαδή το ...δρομολόγιο που έχουν σχεδιάσει, καθώς μέσα από διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Τσεχία, στέλνουν συχνά - πυκνά τόνους οπλισμού και πυρομαχικών (ακόμα και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο), που κατόπιν προωθούνται στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ