Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ο μικρός επαγγελματίας έχει κάθε συμφέρον από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Χαιρετισμό στο συνέδριο των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΕΑ απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών, τις ευθύνες της ΕΕ και των κομμάτων της, αλλά και το κάλεσμα του Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών παρουσίασε συνοπτικά ο Κώστας Παπαδάκης σε συνέδριο που οργάνωσαν στην Αθήνα η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Ο Κ. Παπαδάκης, στον χαιρετισμό του, και αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, σημείωσε:

«Η συγκυρία του φετινού συνεδρίου σας, δύο βδομάδες πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών, οδηγεί εκ των πραγμάτων όλα τα κόμματα - και φάνηκε αυτό και από τις τοποθετήσεις όσων προηγήθηκαν - στο να επικεντρώνονται στα βασικά διλήμματα που θέτει ο καθένας σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους. Βεβαίως στο επίκεντρο βρίσκονται αντικειμενικά η πολιτική και οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτές όμως δεν διαμορφώνονται σε συνθήκες εργαστηρίου, αλλά στο φόντο της μεγάλης εικόνας, των διεθνών εξελίξεων στην οικονομία - με τα σύννεφα ενδεχόμενης ύφεσης ολοένα να πυκνώνουν, με την ένταση των ανταγωνισμών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έχουν οδηγήσει στο να είμαστε ανάμεσα σε δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, με τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης για 8 μήνες, με πάνω από 35.000 νεκρούς, παιδιά και γυναίκες στην πλειοψηφία τους. Το πιο επικίνδυνο βεβαίως σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και την προκλητική ομερτά των άλλων κομμάτων του συστήματος, η εμπλοκή της χώρας μας μεγαλώνει, γίνεται όλο και περισσότερο θύτης ενάντια σε άλλους λαούς, αλλά και πιθανό θύμα - στόχος αντιποίνων σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των πολεμικών αναμετρήσεων.

Αποδείχθηκε ότι η ΕΕ δεν είναι ούτε «παράδεισος» ούτε «απάνεμο λιμάνι»

Γνωρίζετε ότι ως ΚΚΕ έχουμε μια διαφορετική οπτική σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια διαφορετική θέση, που θεωρούμε ότι ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια έχει επιβεβαιωθεί πλήρως. Μια θέση που συναντιέται με την αρνητική πείρα που διαμορφώνουν μάλιστα με τρόπο οδυνηρό η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και μπορεί ατόφια το ΚΚΕ να την εκφράσει. Οπως επίσης μπορεί να εκφράσει όλους αυτούς που καταγράφονται στο 45% και θέλουν να αποδοκιμάσουν την ΕΕ στις ευρωεκλογές, την ίδια στιγμή που μόλις το 39% έχει πλέον θετική άποψη για την ΕΕ.

Η θέση του ΚΚΕ λέει ό,τι και η ίδια η ζωή διδάσκει ξεκάθαρα, ότι:

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ούτε "παράδεισος" ούτε "απάνεμο λιμάνι", όπως υπόσχονταν τα κόμματα του συστήματος κάποιες δεκαετίες πριν. Είναι μια διακρατική συμμαχία που φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο είναι αντίπαλος του μικρού επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου.

Η δε κυβέρνηση της ΝΔ υποδύεται τον πολέμιο των πολυεθνικών με χαρτοπόλεμο στην Κομισιόν, βάζοντας τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, κι ενώ τα εμφανιζόμενα ως "κόλπα" των ομίλων δεν είναι άλλα από ψηφισμένα προνόμια και διευκολύνσεις της ΕΕ, των κυβερνήσεων που απογειώνουν ακόμα περισσότερο την ακρίβεια.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο όλα τα τελευταία χρόνια οι μικροί επαγγελματίες βιώνουν τη φοροληστεία, την ακρίβεια που καλπάζει και στο μαγαζί και στο σπίτι τους, τις ατέλειωτες ώρες εργασίας για μικρότερα εισοδήματα, τα χρέη να αυξάνονται.

Βιώνουν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αντιλαϊκές πολιτικές που τους αναγκάζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την Υγεία και την Εκπαίδευση των παιδιών τους, χωρίς καμία προστασία σε περίπτωση ασθένειας ή επαγγελματικού ατυχήματος.

Βιώνουν την ανυπαρξία μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας από πυρκαγιές, από πλημμύρες - όπως οι πρόσφατες στη Θεσσαλία -, από εγκλήματα όπως αυτό στα Τέμπη.

Και την ίδια ώρα, βλέπουν την κυβέρνηση να καυχιέται για τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την Ευρωζώνη, όμως τα αδιέξοδα των μικρών μεγαλώνουν, όπως και πριν από το 2009 που με διπλάσιο συγκριτικά ρυθμό ανάπτυξης οδηγηθήκαμε στην κρίση και τα μνημόνια. Βλέπουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων να καταγράφουν απανωτά ρεκόρ, βλέπουν τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο να φτάνουν στα 11 δισ. το 2023, των τραπεζών να αγγίζουν τα 4 δισ., όταν ένας στους δύο αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό δήλωσαν μείωση κερδών για το 2023.

Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η μεγάλη διαφορά, αυτοί οι δύο κόσμοι που δείχνουν πουθενά να μην τέμνονται; Είναι ο ανταγωνισμός, το μεγάλο ψάρι καταβροχθίζει το μικρό, είναι οι στρατηγικές επιλογές που επιταχύνουν αυτές τις εξελίξεις.

Δείτε ένα παράδειγμα:

Πέρσι, τέτοιες μέρες, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, είχε βγει στη δημοσιότητα η Εαρινή Εκθεση της Κομισιόν. Η κυβέρνηση της ΝΔ τότε, συνειδητά απέκρυψε ότι αυτή η Εκθεση σηματοδοτούσε έναν νέο γύρο υπερφορολόγησης και επίθεσης στα εισοδήματα των επαγγελματιών. Με την τεκμαρτή φορολόγηση και την υποχρεωτική εφαρμογή των MyData πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (του ΣΥΡΙΖΑ, της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) που καθιέρωσαν τη φορολόγηση από το 1ο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, τους άδικους έμμεσους φόρους στα καύσιμα κ.λπ. Τις συνέπειες τις βλέπετε στις φορολογικές σας δηλώσεις.

Τα υπόλοιπα κόμματα, που συνεχίζουν να υποκλίνονται στην αυταπάτη του "μονόδρομου της ΕΕ", απέκρυπταν συνειδητά τότε ότι η φοροληστεία των μικρών επαγγελματιών δεν οφειλόταν απλώς σε αλαζονεία Μητσοτάκη, αλλά ήταν προαπαιτούμενο για τις εκταμιεύσεις των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και εκατοντάδες άλλα μέτρα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Ομοίως εξαπατούν τους επαγγελματίες όταν κάνουν δήθεν κριτική για τη μη δίκαιη κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του νέου υπερμνημονίου, σε βάρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων - ενώ έχουν αποδεχθεί με τα μπούνια τη στρατηγική του στόχευση (τη στήριξη δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων της "πράσινης μετάβασης", του ψηφιακού μετασχηματισμού, της εξωστρέφειας συγκεκριμένων κλάδων).

Αυτήν τη στόχευση επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προ ημερών, ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι εκτός χρηματοδότησης, εκτός από voucher για POS ή για τη διασύνδεση ταμειακής με την ΑΑΔΕ, ώστε να είναι πιο εύκολο το φοροκυνηγητό.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες για τις οποίες δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης: Να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γιατί, για την ΕΕ, όπως και για τον ΣΕΒ, την Τράπεζα της Ελλάδος, η ύπαρξη πολλών πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι "ανταγωνιστικό μειονέκτημα". Γιατί οι τράπεζες λειτουργούν για να βγάζουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη, συνεπώς θα χρηματοδοτούν μεγαλύτερες και ορισμένες πιο δυναμικές από τις μικρές επιχειρήσεις και όχι τον αυτοαπασχολούμενο.

Σε αυτήν τη στρατηγική συγκλίνουν όλα τα κόμματα του συστήματος: Και η ΝΔ με το γνωστό σχέδιο Πισσαρίδη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που αποδέχονται τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, την ανάγκη μεγέθυνσης, συγχωνεύσεων ως προοπτική.

Και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, όταν ήταν στην κυβέρνηση, ακολούθησαν ομοίως μια στοχευμένη πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων που ταυτόχρονα μεγάλωνε τα αδιέξοδα των μικρών! Με ποιανού τα χρήματα άλλωστε γέμισαν τα άδεια ταμεία που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς εξασφαλίστηκαν τα ματωμένα πλεονάσματα; Ποιος επέβαλε τη φορολόγηση των επαγγελματιών από το 1ο ευρώ και ποιος τη διατήρησε αν όχι τα κόμματα της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου που κυβέρνησαν σε διάφορα κυβερνητικά σχήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια;

Την ίδια ακριβώς ταύτιση της ΕΕ και των κομμάτων της χώρας που στηρίζουν τις στρατηγικές της επιβεβαίωσε και η Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με το πρόσφατο φορολογικό έκτρωμα που στραγγίζει το εισόδημα των επαγγελματιών: Η ΕΕ δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ για τον νέο νόμο. Λέει ότι τα κόμματα έχουν ευχέρεια στην υλοποίηση των κατευθύνσεων, που όμως οι κατευθύνσεις είναι δεσμευτικές, μιλάνε για φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και άρα μεγαλύτερη φορολογία. Αυτές τις κατευθύνσεις ψήφισαν και όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού η φοροαφαίμαξή σας είναι προαπαιτούμενο μέτρο για να εκταμιευθεί το "ζεστό" χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει δηλαδή, ΕΕ και κόμματα, κόμματα και ΕΕ, όλοι μαζί αντάμα απέναντι στον μικρό επαγγελματία για το χατίρι των επιχειρηματικών ομίλων, πλην ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των επαγγελματιών γιατί είναι με τον κόσμο της δουλειάς

Το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των επαγγελματιών γιατί είναι με τον κόσμο της δουλειάς, είναι με τον εργαζόμενο, τον μικρό επαγγελματία που δουλεύει νύχτα - μέρα για να εξασφαλίσει τις ανάγκες του, της οικογένειάς του, ανάγκες που του στερούν ο ανταγωνισμός, τα κέρδη και οι αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που τα στηρίζουν.

Απάντησε σθεναρά στη συκοφαντική προπαγάνδα της κυβέρνησης περί κλεφτών και φοροφυγάδων επαγγελματιών και στάθηκε στο πλευρό σας, στήριξε τους αγώνες σας, μετέφερε τα αιτήματά σας στη Βουλή με δεκάδες Ερωτήσεις αλλά και με ολοκληρωμένη πρόταση νόμου στην οποία συμπεριλαμβάνονταν:

-- Η επιστροφή αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, όπως ίσχυε πριν από το 2011.

-- Η διαγραφή τόκων προστίμων και του 30% του χρέους σε τράπεζες και εφορία.

-- Η διαγραφή τόκων προστίμων και των χρεών υπέρ υγείας, για τα χρέη στον πρώην ΟΑΕΕ, ευνοϊκές ρυθμίσεις μέχρι το 10% του εισοδήματος και άμεση απόδοση σύνταξης με αυξήσεις για όλους όσους συμπληρώνουν προϋποθέσεις.

-- Η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις για μια δεκαετία, η κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ, των δεκάδων αντιλαϊκών έμμεσων φόρων.

-- Η οριστική κατάργηση των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη.

Αυτά τα αιτήματα, το ΚΚΕ τα στήριξε και στη Βουλή και στον δρόμο του αγώνα. Τα υπόλοιπα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκαν να τα ψηφίσουν, απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, στο όνομα των δημοσιονομικών αντοχών. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, μόνο το 1ο τετράμηνο του 2024 το υπερπλεόνασμα φόρων αγγίζει και ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ!

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να σκεφτούν την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Ως ΚΚΕ καλούμε σε συμπόρευση, σε κοινή δράση στο κίνημα, στα σωματεία των επαγγελματιών, σε αγωνιστική συνάντηση στην κάλπη. Γιατί μπορεί να προκύψει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ που με την πολιτική τους μεγαλώνουν τα αδιέξοδα και την ανασφάλεια για δεκάδες χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες, κι αυτά τα αδιέξοδα θα είναι όλα εδώ και την επόμενη μέρα.

Γιατί η άνοδος του ΚΚΕ στις πρόσφατες βουλευτικές και τοπικές εκλογές τροφοδότησε σημαντικούς αγώνες στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Αυτοί οι αγώνες - με το ΚΚΕ μπροστά - είναι που ξεθώριασαν το 41% της ΝΔ και όχι προφανώς η συναινετική δήθεν αντιπολίτευση των κομμάτων που ενώ υποκλίνονται στον "μονόδρομο" της ΕΕ, παραμυθιάζουν τους επαγγελματίες περί "προοδευτικών μετασχηματισμών".

Γιατί έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι μπορούν οι αυτοαπασχολούμενοι να "ευημερούν" συνυπάρχοντας "αρμονικά" με την κυριαρχία των μονοπωλίων, είτε σε περίοδο ανάπτυξης είτε σε περίοδο κρίσης!

Ο μικρός επαγγελματίας έχει κάθε συμφέρον από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις εις βάρος του, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται αυτές οι αντιλαϊκές αποφάσεις, δηλαδή στον δρόμο του αγώνα, της συλλογικής διεκδίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ