Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καθημερινές ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, αυξάνεται ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης

Ενώ εξελίσσονται η «ΝΑΤΟποίηση» του ουκρανικού στρατού και οι διαπραγματεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Από την επίθεση στη ρωσική πόλη Πσκοφ, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας

Pskov region governor Mikhail

Από την επίθεση στη ρωσική πόλη Πσκοφ, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας
Με τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, ακόμη και στη Μόσχα, να έχουν γίνει πλέον καθημερινές, την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα να ανεβαίνει επικίνδυνα, το Κίεβο και τη Δύση να προχωρούν το σχέδιο για «ΝΑΤΟποίηση» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εντείνονται οι αιματηρές μάχες στο πεδίο, κλιμακώνεται βήμα βήμα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την περασμένη βδομάδα κάθε μέρα η Ρωσία δεχόταν επιθέσεις από ουκρανικά drones και πυραύλους. Ενδεικτικά, τα ξημερώματα της Παρασκευής η αεράμυνα της Μόσχας απέκρουσε ουκρανικά drones, ενώ την Τετάρτη τουλάχιστον 4 μεταγωγικά αεροσκάφη «Ιλιούσιν Il-76» υπέστησαν ζημιές στην επίθεση εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου στην πόλη Πσκοφ της βορειοδυτικής Ρωσίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία - που είναι μέλη του ΝΑΤΟ - και πάνω από 700 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι τα ουκρανικά UAVs «δεν θα μπορούσαν να διανύσουν τέτοια απόσταση χωρίς τροφοδοσία πληροφοριών από δυτικούς δορυφόρους».

Ο επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών είπε ότι οι επιθέσεις στη ρωσική αεροπορική βάση στο Πσκοφ εξαπολύθηκαν από ρωσικό έδαφος. Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε την επιτυχή χρήση όπλου μεγάλου βεληνεκούς από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έπληξε στόχο σε απόσταση 700 χλμ. - χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Στη συνοριακή ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ, η οποία γίνεται συχνά στόχος ουκρανικών επιθέσεων, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε ομάδα Ουκρανών δολιοφθορέων, σκοτώνοντας δύο και συλλαμβάνοντας άλλους πέντε, αφού διείσδυσαν βαθιά στην περιφέρεια.

Την Παρασκευή το πρωί, δύο ουκρανικά drones επιτέθηκαν στη ρωσική πόλη Κουρτσάτοφ, όπου βρίσκεται ένας πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, στην περιοχή του Κουρσκ.

Στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι στόχος των απανωτών ουκρανικών επιθέσεων είναι να μπλοκαριστούν ο ρωσικός εναέριος χώρος και οι δρόμοι εφοδιασμού, να παραλύσουν τα αεροδρόμια και οι μεταφορές, να είναι απασχολημένη η αεράμυνα της Ρωσίας και να «εξωθηθεί» η Μόσχα σε μια «απερίσκεπτη» κίνηση σημαντικής κλιμάκωσης, κάτι που θα δυσκολέψει τη στήριξη των μέχρι τώρα «εταίρων» της, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία κ.ά.

Την Πέμπτη, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τη νύχτα που προηγήθηκε η πρωτεύουσα δέχθηκε τη μεγαλύτερη ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους από την περασμένη άνοιξη.

Το Κίεβο ζητάει περισσότερα όπλα και επιπλέον F-16

Η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 100 περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη από τον αριθμό που της έχουν υποσχεθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Πρόεδρός της, προσθέτοντας ότι «για μια αποτελεσματική αεροπορία χρειαζόμαστε συνολικά 160 μαχητικά αεροσκάφη».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει δεχθεί υποσχέσεις για 50 ή 60 αμερικανικά αεροσκάφη F-16 από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία. Οι παραδόσεις τους αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024.

Κι ενώ εξελίσσεται η ουκρανική αντεπίθεση με μικρά εδαφικά κέρδη και μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, ζήτησε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Τολέδο περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, επιπλέον τεθωρακισμένα και άρματα μάχης.

Παράλληλα, επανέλαβε την έκκληση προς τη Γερμανία να προσφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Taurus».

Η «ΒΑΕ Systems» ανοίγει γραμμή παραγωγής στην Ουκρανία

Εργοστάσιο παραγωγής όπλων στην Ουκρανία θα ανεγείρει ο βρετανικός κολοσσός της πολεμικής βιομηχανίας «BAE Systems», καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο για μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και παραπέρα μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, με φόντο την κλιμακούμενη και μακροπρόθεσμη ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Η "BAE Systems" θέλει να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Ουκρανίας στον πόλεμο για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, καθώς και στην οικοδόμηση μιας ισχυρής, βιώσιμης τεχνολογικής αμυντικής βιομηχανίας για την αποτελεσματική αποτροπή μελλοντικών αποπειρών επίθεσης», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού μονοπωλίου.

Υπογράφηκαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας για την ανάπτυξη της παραγωγής όπλων στην Ουκρανία σε συνεργασία με άλλες εγχώριες εταιρείες, μεταξύ άλλων για κοινή παραγωγή του οβιδοβόλου L119.

Η Ουκρανία πρόσφατα ανακοίνωσε εξάλλου βήματα προς την παραγωγή περισσότερων δικών της πυρομαχικών πυροβολικού και έχει μια ταχέως αναπτυσσόμενη τοπική βιομηχανία drones.

Κι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ουκρανικό έδαφος. Η γερμανική «Rheinmetall» έχει ανακοινώσει πως θα ανοίξει σύντομα εργοστάσιο κατασκευής και επισκευής τεθωρακισμένων οχημάτων στη δυτική Ουκρανία κι επιπλέον θα εκπαιδεύει Ουκρανούς για τη συντήρηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων.

Το Κρεμλίνο «βλέπει αρνητικά» την απόφαση της βρετανικής αμυντικής εταιρείας «BAE Systems» να εγκατασταθεί στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις παράγουν όπλα κατά της Ρωσίας μπορούν να αποτελέσουν στόχο για τον ρωσικό στρατό.

Διαπραγματεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη του G7 σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα δοθούν στο Κίεβο για μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, με την ουκρανική ηγεσία να ξεκαθαρίζει πως αυτές δεν αποτελούν «εναλλακτική» για μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά δρόμο προς την ένταξη.

Το έγγραφο του G7 αναφέρει ότι το Κίεβο θα λαμβάνει μακροπρόθεσμα σύγχρονα στρατιωτικά μέσα, καθώς και οικονομική στήριξη. Στην απόφαση του G7 έχουν προσχωρήσει άλλα 14 μέλη του ΝΑΤΟ - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - καθώς και η Σουηδία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις, οι «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία αναμένεται να επισημοποιηθούν ως διμερείς συμφωνίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, στρατιωτικές προμήθειες, εκπαίδευση στρατιωτών κ.λπ.

Ανάμεσα σε άλλους και η Γαλλία βρίσκεται σε τέτοιες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για «εγγυήσεις ασφαλείας» και η συμφωνία «θα έχει στρατιωτική πτυχή, καθώς και ανθρωπιστική και πολιτική πτυχή. Είναι για τη συνέχιση της βοήθειας που έχει παράσχει η χώρα μας μέχρι στιγμής στην Ουκρανία και τη μακροπρόθεσμη παράτασή της», δήλωσε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά.

Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία εργάζεται για τη διοργάνωση μιας «Συνόδου Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε προηγουμένως από τον Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδεχομένως «να αναγκαστεί» να δώσει πιο αδύναμες από ό,τι αναμενόταν ή υπερβολικά αόριστες δεσμεύσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία, καθώς η Ουάσιγκτον ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διασφαλίσει τα απαιτούμενα επίπεδα στρατιωτικών δαπανών που προορίζονται για το Κίεβο τα επόμενα χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα «Wall Street Journal».


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ