Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Επιτάχυνση της διεύρυνσης» θέλει η ΕΕ ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά»

«Να είμαστε έτοιμοι έως το 2030», λέει ο Μισέλ

Ο Μισέλ στο βήμα του «Στρατηγικού Φόρουμ στο Μπλεντ»
Ο Μισέλ στο βήμα του «Στρατηγικού Φόρουμ στο Μπλεντ»
Η «ανησυχία» των Βρυξελλών για τις καθυστερήσεις στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων - σε συνθήκες που η όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα εντείνει την κόντρα και στα Βαλκάνια - αποτυπώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, περιέλαβε στα «παράπλευρα αποτελέσματα» του πολέμου στην Ουκρανία την «επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης» της ΕΕ και ζήτησε «πολιτική ώθηση στη διαδικασία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, στην ομιλία του στο «Στρατηγικό Φόρουμ στο Μπλεντ» (28 - 29/8), έθεσε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, ζητώντας «να είμαστε έτοιμοι - και από τις δύο πλευρές - έως το 2030 για τη διεύρυνση».

«Ηρθε η ώρα να απαλλαγούμε από τις ασάφειες. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σαφήνεια και ειλικρίνεια (...) Ο αργός ρυθμός αυτού του ταξιδιού στην ΕΕ έχει απογοητεύσει πολλούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο καθορισμός ημερομηνίας ωθεί την ΕΕ να προετοιμαστεί και δίνει στα Δυτικά Βαλκάνια ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να έχουν αποτέλεσμα από την πλευρά τους», πρόσθεσε.

Καθώς βέβαια ο στόχος της διεύρυνσης «σκοντάφτει» και σε καπιταλιστικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ, πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», μιλώντας για «δύσκολο και μερικές φορές επώδυνο» έργο, «για τα μελλοντικά κράτη - μέλη και για την ΕΕ», παραπέμποντας και στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ που «θα πρέπει να περιλαμβάνει τους κοινούς μας στόχους», αφού «αυτό είναι φιλόδοξο, αλλά απαραίτητο».

Μεταξύ άλλων, ο Μισέλ είπε ότι πρέπει «τώρα να εξετάσουμε σοβαρά την ικανότητα της ΕΕ να απορροφά νέα μέλη» και ότι η ένταξη νέων μελών «θα επηρεάσει τις πολιτικές μας, τα προγράμματά μας και τους προϋπολογισμούς μας. Θα απαιτηθούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικό θάρρος».

Επισήμανε ακόμα ότι «το ΑΕΠ των μελλοντικών κρατών - μελών είναι περίπου το 50% - 70% της μικρότερης οικονομίας της ΕΕ» και αυτό σημαίνει ότι τα νέα μέλη θα είναι καθαροί αποδέκτες του προϋπολογισμού της ΕΕ, άρα «πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε αυτήν την περίπλοκη μετάβαση».

Ο Μισέλ ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 14 - 15 Δεκέμβρη θα συγκαλέσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Το θέμα της διεύρυνσης θα συζητηθεί και στη Σύνοδο της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» στις 5 Οκτώβρη στη Μάλαγα της Ισπανίας.

«Ουκρανοποίηση», «εκβιασμούς» και «πιέσεις» καταγγέλλει η Ρωσία

Πρωταγωνιστικό ρόλο στους σχεδιασμούς διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και στη βαθύτερη εμπλοκή τους στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία διεκδικεί και η ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά με την πρόσφατη Διάσκεψη των Αθηνών, τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των ηγετών μιας σειράς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των Προέδρων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, η οποία κατέληξε σε μια διακήρυξη - φωτιά για την ενεργότερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, επισήμανε ότι «η "Διακήρυξη των Αθηνών" έδειξε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά πως η σημερινή ηγεσία της ΕΕ συνεχίζει τη γραμμή προς την πλήρη ουκρανοποίηση της ατζέντας όλων των σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας», ενώ πρόσθεσε ότι «μέσω της πολιτικής και οικονομικής πίεσης και του εκβιασμού τα μέλη της ΕΕ προσπαθούν να επιβάλουν την επιθετική τους γραμμή κατά της Ρωσίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (...) Προσπαθούν να εδραιώσουν τον φιλοδυτικό προσανατολισμό των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων».

«Πιο συνεπή υποστήριξη» ζήτησε ο Ράμα

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία της χώρας του, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν μόνο μεταρρυθμίσεις και κριτική που είναι απαραίτητες, αλλά και πιο συνεπής υποστήριξη (σ.σ. από την πλευρά των Βρυξελλών), και δεν μιλάω μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά και για την πρόσβαση των επιχειρήσεών μας στην αγορά».

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια σε αυτές τις χώρες είναι πως από τη μία πλευρά, μέσω της "Διαδικασίας του Βερολίνου", μιλήσαμε για τις υποδομές και τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων, από την άλλη πλευρά, οι υποδομές κατασκευάζονται από τους Αμερικανούς, τους Κινέζους και τους Αραβες».

Σχολιάζοντας ωστόσο την (όπως είπε) «απρόσμενα ειλικρινή ομιλία» του Μισέλ στο Φόρουμ του Μπλεντ, είπε ότι «το αργό λεωφορείο της ΕΕ γίνεται ένα ενδιαφέρον μέρος για να βρίσκεται κανείς ακόμα και χωρίς δωρεάν θέση», αλλά και ότι «αναμφίβολα οι επιβάτες από τα Δυτικά Βαλκάνια θα αντέξουν καλύτερα το μακρύ ταξίδι παρακολουθώντας την ηχηρή συζήτηση ανάμεσα στους επιβάτες που θα ταξιδεύουν καθιστοί».

Ολα αυτά ενώ ο Ζ. Μπορέλ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες βδομάδες θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τις ηγεσίες Σερβίας - Κοσόβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ