Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέες αιματηρές μάχες στα σύνορά τους

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μάχες στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί, ενώ ένοπλα επεισόδια σημειώνονται τακτικά στη μεθόριο των δύο κρατών του Νότιου Καυκάσου, που βρίσκονται εδώ και ενάμιση χρόνο σε διαπραγματεύσεις για «συνθήκη ειρήνης», καθορισμό των συνόρων και του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία ανταγωνίζονται για «διαμεσολάβηση», ώστε να επιβάλουν τους δικούς τους όρους και να αυξήσουν την επιρροή τους στον Νότιο Καύκασο.

Η Αρμενία κατηγόρησε τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξαν πυρ στις θέσεις του αρμενικού στρατού κοντά στο χωριό Σοτκ, στα νοτιοανατολικά σύνορα. Μάλιστα, το αρμενικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι δύο Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι τρεις Αζέροι στρατιώτες τραυματίστηκαν από ένα αρμενικό επιθετικό drone που έπληξε τις θέσεις του στρατού προς την κατεύθυνση του Σοτκ.

Το Γερεβάν διέψευσε την αναφορά του Μπακού ότι οι αρμενικές Ενοπλες Δυνάμεις φέρεται να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στο Σοτκ.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν, του μοναδικού οδικού άξονα που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Στο σημείο σταθμεύουν και περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες που «εγγυώνται» τη «σταθερότητα» στον θύλακα.

Εδώ και σχεδόν εννέα μήνες ο διάδρομος του Λατσίν έχει αποκλειστεί από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν για «λόγους ασφαλείας», με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, προϊόντων υγιεινής και καυσίμων στην αποσχισθείσα περιοχή, όπως καταγγέλλουν οι αρχές της Αρμενίας και του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC ανέφερε ότι άνθρωποι στέκονται στην ουρά για ψωμί και άλλα τρόφιμα, καθώς και θανάτους από υποσιτισμό. Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι ο διάδρομος του Λατσίν δεν είναι κλειστός για τους πολίτες.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Αζερμπαϊτζάν να αφήσει αμέσως να εισέλθει βοήθεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κάλεσαν ακόμη τους αξιωματούχους των δύο πλευρών να καταλήξουν «χωρίς καθυστέρηση στην εξεύρεση συμφωνίας για τα μέσα μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης».

Την Πέμπτη, το Μπακού κατήγγειλε επίσης «την άμεση ανάμειξη» της Γαλλίας και κάλεσε την πρέσβειρά της στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί μετά την αποστολή αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια, που συνοδευόταν από Γάλλους βουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ