Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ετοιμασίες για επιστροφή αμερικανικών πυρηνικών όπλων

Αμερικανικά πυρηνικά όπλα πρόκειται να επιστρέψουν - όπως όλα δείχνουν - σε βρετανικό έδαφος, με Βρετανούς αναλυτές και πολιτικούς να υπογραμμίζουν παράλληλα πόσο «περίπλοκος» εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην Ευρώπη και στον κόσμο, με το βλέμμα σταθερά στη Ρωσία και στις αντίστοιχες δικές της κινήσεις.

Νέα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, και συγκεκριμένα δύο μοίρες F-35 θα αναπτυχθούν στη Βρετανία φέτος ή το 2024, στην αεροπορική βάση RAF Lakenheath στο Σάφολκ, την οποία νοικιάζουν οι ΗΠΑ, αναφέρει ρεπορτάζ της «Telegraph».

Ηδη επίσημα κυβερνητικά έγγραφα υποδεικνύουν ότι αμερικανικά πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο βρετανικό έδαφος μετά από 15 χρόνια, ενώ νωρίτερα δημοσίευμα του «Guardian» ανέφερε ότι η αμερικανική αεροπορία (USAF) εξασφάλισε χρηματοδότηση 50 εκατ. δολαρίων το επόμενο έτος για την κατασκευή ενός «κοιτώνα ασφαλείας» στην αεροπορική βάση Lakenheath.

Η κατασκευή του κοιτώνα πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνη του 2024 και να διαρκέσει μέχρι τον Φλεβάρη του 2026, για να «στεγάσει την αύξηση των στρατευμάτων ως αποτέλεσμα της πιθανής αποστολής εγγύησης», ορολογία που χρησιμοποιείται συνήθως από το Πεντάγωνο για να αναφέρεται στον χειρισμό πυρηνικών όπλων, όπως επισημαίνει εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).

Οι αποφάσεις αυτές, αν τελικά επιβεβαιωθούν, έρχονται σε μια συγκυρία που οξύνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην Ευρώπη και μαίνεται η σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με κίνδυνο γενίκευσής της.

«Επικίνδυνος» και «περίπλοκος» κόσμος...

Ο Hamish de Bretton-Gordon, πρώην διοικητής Βρετανίας του Κοινού Συντάγματος Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών του ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Αυτός είναι, απολύτως, ένας ψυχρός πόλεμος. Είναι ένα παιχνίδι πόκερ. Αν οι ΗΠΑ βάζουν πυρηνικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι το εννοούν σοβαρά».

Η FAS ανέφερε προηγουμένως ότι στον «αμυντικό» προϋπολογισμό του 2023 η Βρετανία προστέθηκε στη λίστα των χωρών όπου πραγματοποιούνται επενδύσεις σε υποδομές σε χώρους αποθήκευσης «ειδικών όπλων» στην Ευρώπη, μαζί με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Η FAS εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 100 βόμβες βαρύτητας B61 σε αποθήκευση σε αυτές τις πέντε χώρες. Αποσύρθηκαν από τη Βρετανία το 2007, αλλά οι αποθηκευτικοί χώροι για τις βόμβες δεν καταστράφηκαν. Επίσης, ενώ οι αμερικανικοί πύραυλοι Κρουζ αποσύρθηκαν το 1991, οι βόμβες βαρύτητας διατηρήθηκαν στο Lakenheath για τουλάχιστον άλλα 16 χρόνια.

Η πυρηνική δύναμη της Βρετανίας αποτελείται αποκλειστικά από πυραύλους Trident που εκτοξεύονται από υποβρύχια, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την «πυρηνική τριάδα», βόμβες που μπορούν να εκτοξευθούν από θάλασσα, αέρα και γη.

Ο Τομπάιας Ελγουντ, πρόεδρος της βρετανικής επίλεκτης επιτροπής Αμυνας, δήλωσε: «Αν οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι πρέπει να αποθηκεύουν πυρηνικά όπλα σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού, είναι ένας τεράστιος δείκτης τού πόσο επικίνδυνος και περίπλοκος γίνεται ο κόσμος μας». Αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ως «τον πιο στενό μας εταίρο» και πρόσθεσε πως «αν πιστεύουν ότι είναι προς τα ευρύτερα συμφέροντα ασφαλείας το να τοποθετηθούν αυτά τα όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε θα πρέπει να το υποστηρίξουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ