Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΓΚΑΜΠΟΝ
«Παλατιανή επανάσταση» καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Γκαμπόν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα την Τετάρτη, σε μια εξέλιξη που προσθέτει άλλο ένα πραξικόπημα στην αφρικανική ήπειρο, σε συνθήκες που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι ενδοαστικές διαμάχες σε αυτήν.

Από το 2020 έχουν εκδηλωθεί πραξικοπήματα στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Γουινέα, στο Τσαντ, μόλις τον περασμένο μήνα στον Νίγηρα και τώρα στην Γκαμπόν, χώρα με πλούσια αποθέματα πετρελαίου και ορυκτών όπως το μαγγάνιο, με το ένα τρίτο του πληθυσμού της να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και στενή σύμμαχο της Γαλλίας, της οποίας ήταν αποικία μέχρι το 1960.

Το πραξικόπημα στην Γκαμπόν εκδηλώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Αλί Μπόνγκο εξασφάλισε τρίτη θητεία στην προεδρία της χώρας, επικρατώντας του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος κατήγγειλε νοθεία.

Η οικογένεια Μπόνγκο έχει την προεδρία της Γκαμπόν επί 56 χρόνια (πρώτα με τον Ομάρ Μπόνγκο, από το 1967 έως τον θάνατό του το 2009, και στη συνέχεια με τον γιο του, Αλί). Μετά το πραξικόπημα, «μεταβατικός Πρόεδρος» της χώρας ορίστηκε ο επικεφαλής της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, ο οποίος είναι ξάδελφος του ανατραπέντος Προέδρου.

Η ανατροπή του Αλί Μπόνγκο έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του πραξικοπήματος σε όλη τη χώρα, ωστόσο, σε μια νεότερη εξέλιξη, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλμπέρ Οντό Οσά, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο TV5 την Πέμπτη, κατήγγειλε ότι οι πραξικοπηματίες στην πραγματικότητα έκαναν μια «παλατιανή επανάσταση» με στόχο να διατηρήσουν την εξουσία της οικογένειας Μπόνγκο, υπό την ηγεσία του ξαδέλφου του ανατραπέντος Προέδρου.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει νοθευμένο το εκλογικό αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε πριν το πραξικόπημα και ζητά επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, απορρίπτει την επικείμενη ορκωμοσία του Γκεμά ως «μεταβατικού Προέδρου» και καλεί τις Ενοπλες Δυνάμεις σε διαβουλεύσεις.

Στο μεταξύ, στον Νίγηρα, η στρατιωτική κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των δραστηριοτήτων διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και του ΟΗΕ στις «ζώνες επιχειρήσεων» του στρατού, επικαλούμενη την «κατάσταση ασφαλείας».

Είχαν προηγηθεί η αφαίρεση της διπλωματικής ασυλίας του Γάλλου πρέσβη στη Νιαμέι και οι εντολές που δόθηκαν την Πέμπτη στην αστυνομία να τον απελάσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ «διπλωματικής» και «στρατιωτικής δράσης» ο Μακρόν(2023-09-05 00:00:00.0)
Στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε τον Αλί Μπόνγκο(2023-08-31 00:00:00.0)
Βίαια επεισόδια(2015-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ