Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Υπέρ «διπλωματικής» και «στρατιωτικής δράσης» ο Μακρόν

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της παρουσίας του γαλλικού στρατού στη χώρα

Νέα μαζική διαδήλωση από χιλιάδες υποστηριχτές της στρατιωτικής κυβέρνησης στον Νίγηρα, με συνθήματα κατά της παρουσίας του γαλλικού στρατού στη χώρα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πρωτεύουσα, Νιαμέι, με φόντο τις νέες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, ότι υποστηρίζει τις αποφάσεις της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS), τόσο για διπλωματική όσο και για στρατιωτική δράση, στο όνομα της αποκατάστασης του ανατραπέντος Προέδρου, Μ. Μπαζούμ.

Ο πρωθυπουργός της στρατιωτικής κυβέρνησης, Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζέιν, δήλωσε χτες ότι είναι σε εξέλιξη «συνομιλίες» ώστε οι γαλλικές δυνάμεις που εδρεύουν στη χώρα - περίπου 1.500 στρατιώτες - να αποσυρθούν «γρήγορα», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κατήγγειλε τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Παρίσι και οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονται «παράνομα» στη χώρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «μας ενδιαφέρει, εάν είναι δυνατόν, να διατηρήσουμε μια συνεργασία με μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε τόσο πολλά πράγματα».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, μετά από σχετικό τελεσίγραφο, η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα ήρε τη διπλωματική ασυλία του Γάλλου πρέσβη και έδωσε εντολή στην αστυνομία να τον απελάσει. Σύμφωνα ωστόσο με το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», ο Γάλλος πρέσβης μέχρι και τουλάχιστον χτες το απόγευμα παρέμενε στη Νιαμέι.

Χτες, πάντως, η στρατιωτική ηγεσία του Νίγηρα άνοιξε τον εναέριο χώρο της χώρας σε όλες τις εμπορικές πτήσεις. Το κλείσιμο του εναέριου χώρου στις 6 Αυγούστου είχε αναγκάσει την «Air France» και άλλους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς να αναστείλουν ορισμένες πτήσεις και να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές στην αφρικανική ήπειρο.

Το Παρίσι, από την πλευρά του, με φόντο τα ισχυρά γαλλικά μονοπωλιακά συμφέροντα στον Νίγηρα (όπως τα ορυχεία ουρανίου της χώρας που τροφοδοτούν σημαντικά τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια και το γαλλικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων), επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει τους πραξικοπηματίες και τις αποφάσεις τους.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η Γαλλία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από βάσεις που διατηρούσε στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο, έπειτα από διαδοχικά πραξικοπήματα και σε αυτές τις δυτικοαφρικανικές χώρες.

Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής «να υιοθετήσουν μία υπεύθυνη πολιτική». Διευκρίνισε δε ότι η γαλλική κυβέρνηση «υποστηρίζει τη διπλωματική δράση της ECOWAS και εάν αποφασιστεί και την απόφαση για στρατιωτική δράση» (η ECOWAS απειλεί με στρατιωτική επέμβαση και έχει ήδη προχωρήσει σχετικές προεργασίες).

Γκαμπόν: Ορκίστηκε «μεταβατικός Πρόεδρος» ο στρατηγός Γκεμά

Στην Γκαμπόν, ο στρατηγός Μπρις Ολιγκί Γκεμά (ή Νγκουέμα), επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε την περασμένη βδομάδα τον ξάδελφό του, Πρόεδρο, Αλί Μπονγκό, ορκίστηκε χτες «μεταβατικός Πρόεδρος» της χώρας.

Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία, υποσχέθηκε να «παραδώσει την εξουσία στους πολίτες» με «ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές» μετά το πέρας της «μεταβατικής περιόδου», χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκειά της.

Ανέφερε ότι προηγουμένως θα συνταχθεί νέο Σύνταγμα, το οποίο θα υιοθετηθεί με δημοψήφισμα. Διαβεβαίωσε δε πως θα δώσει αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους και θα διευκολύνει την επιστροφή όσων είναι εξόριστοι.

Υποστήριξε ότι οι στρατιωτικοί έδρασαν στις 30 Αυγούστου, ανατρέποντας τον Αλί Μπονγκό για να αποφευχθεί μια αιματοχυσία.

Στο μεταξύ, χτες, η Οικονομική Κοινότητα Χωρών Κεντρικής Αφρικής (ECCAS) καταδίκασε το πραξικόπημα στην Γκαμπόν και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της «νομιμότητας». Στη συνέχεια πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για να εξετάσει τα τελευταία δεδομένα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παλατιανή επανάσταση» καταγγέλλει η αντιπολίτευση(2023-09-02 00:00:00.0)
Στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε τον Αλί Μπόνγκο(2023-08-31 00:00:00.0)
Σχέδιο «διευθέτησης» με 6μηνη «μετάβαση» προωθεί η Αλγερία(2023-08-30 00:00:00.0)
Κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης μετά το πραξικόπημα(2023-08-02 00:00:00.0)
Πραξικόπημα στο φόντο ξένων παρεμβάσεων και συμφερόντων(2023-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ