Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Το κυβερνών κόμμα προωθεί καθαίρεση της Προέδρου

Εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες στη Γεωργία, όπου υποβόσκουν εδώ και μήνες ενδοαστικές αντιθέσεις για τη γεωπολιτική «πορεία» της χώρας, μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Το κυβερνών κόμμα ξεκίνησε την Παρασκευή διαδικασία καθαίρεσης της «φιλοδυτικής» Προέδρου, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, την ώρα που εκείνη βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

«Πήραμε αυτήν την απόφαση» επειδή «υπονομεύεται το κράτος δικαίου όταν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις κατάφωρες παραβιάσεις του Συντάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο», Ιρακλί Κομπαχίτζε. Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι η Πρόεδρος δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά της παρά μόνο «με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης».

Η Ζουραμπισβίλι εξελέγη το 2018 με τη στήριξη αυτού του κόμματος αλλά πλέον αντιτίθεται στην πολιτική προσέγγισης με τη Ρωσία και πολλαπλασίασε τα ταξίδια της στο εξωτερικό, με στόχο να εξασφαλίσει για τη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση του Συμβουλίου να χορηγήσει στη Γεωργία προοπτική ένταξης ήταν μια «ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». Υπογράμμισε όμως ότι είναι αναγκαίο η χώρα αυτή να εμβαθύνει στις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις», σε Δικαιοσύνη, «απο-ολιγαρχοποίηση», «διαφθορά», «πλουραλισμό» στα ΜΜΕ.

Το κυβερνών κόμμα απαγόρευσε στη Ζουραμπισβίλι να επισκεφθεί δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ουκρανία, ωστόσο πήγε ήδη στο Βερολίνο, την περασμένη Πέμπτη, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό της, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η διαδικασία προβλέπει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα δώσει στην Πρόεδρο τη δυνατότητα να προσφύγει στο Κοινοβούλιο, όπου η πρόταση του κόμματος θα πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 των βουλευτών και το «Γεωργιανό Ονειρο» θα χρειαστεί 10 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αρμενία: Αναζητά και άλλους «εταίρους ασφαλείας»

Στο μεταξύ, στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό πολλών «παικτών» στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «La Repubblica».

Η αποκλειστική εξάρτηση της Αρμενίας από τη Ρωσία για «την ασφάλειά της» ήταν «στρατηγικό λάθος», ανέφερε, γιατί η Μόσχα «απέτυχε» να εγγυηθεί την ασφάλεια της Αρμενίας απέναντι στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και τώρα η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία περιορισμού του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πασινιάν άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα, που έχει συνάψει «αμυντική» συμφωνία με την Αρμενία και διαθέτει στρατιωτική βάση εκεί, δεν θεωρεί τη χώρα του «αρκετά φιλορωσική».

Το Γερεβάν προσπαθεί να διαφοροποιήσει «τις διευθετήσεις για την ασφάλεια», είπε, σε μια έμμεση αναφορά στις σχέσεις με ΕΕ και ΗΠΑ, που «διαμεσολαβούν» για «συνθήκη ειρήνης» με το Αζερμπαϊτζάν.

«Η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Αρμενίας ήταν 99,999% συνδεδεμένη με τη Ρωσία, περιλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και πυρομαχικών», δήλωσε ο Πασινιάν, «όμως σήμερα βλέπουμε πως και η ίδια η Ρωσία χρειάζεται όπλα και πυρομαχικά (για τον πόλεμο στην Ουκρανία)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ