Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ενταση μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις στο Κιρκούκ

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, μετά τις συγκρούσεις του Σαββάτου ανάμεσα σε Αραβες, Τουρκμένους και Κούρδους διαδηλωτές, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ατόμων (όλοι Κούρδοι) και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 15.

Εκπρόσωπος της διεύθυνσης αστυνομίας του Κιρκούκ δήλωσε ότι την Κυριακή έγινε άρση της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς επίσης ότι παραμένουν δυνάμεις ασφαλείας σε περιπολία, για την αποφυγή νέων συγκρούσεων.

Κούρδοι της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Κιρκούκ ερίζουν κατά διαστήματα με την κεντρική κυβέρνηση για τον έλεγχο της επαρχίας, την οποία κατέλαβαν Κούρδοι Πεσμεργκά από το «Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν» το 2014, κατά τον διωγμό τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», διατηρώντας τον έλεγχό της μέχρι το 2017. Τη χρονιά εκείνη διεξήχθη αποτυχημένο κουρδικό δημοψήφισμα για τη μελλοντική ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, που προκάλεσε συγκρούσεις Κούρδων ενόπλων και στρατιωτών του Ιράκ, κατά τις οποίες οι τελευταίοι επικράτησαν, ανακτώντας τον έλεγχο της επαρχίας για λογαριασμό της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης.

Στις κατά καιρούς εντάσεις στο Κιρκούκ συμμετέχει με διάφορους τρόπους και η Τουρκία, που διεκδικεί «δικαιώματα» μέσω της μειονότητας των Τουρκμένων.

Οι τελευταίες συγκρούσεις ξεκίνησαν με τον αποκλεισμό κεντρικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Κιρκούκ με την πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν, Ερμπίλ. Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση των Κούρδων και του βετεράνου ηγέτη τους, Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος δήλωσε ότι το μπλόκο δημιουργεί «τεταμένη και επικίνδυνη κατάσταση» για τους κατοίκους του Κουρδιστάν. Αποδοκίμασε δε εμμέσως τον στρατό, επειδή επέτρεψε «το χάος και την παράνομη συμπεριφορά με το κλείσιμο του δρόμου» και την άσκηση βίας «κατά της κουρδικής νεολαίας και διαδηλωτών».

Ο γιος του και πρωθυπουργός του Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, ζήτησε από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη να πάρει μέτρα για να ελέγξει την κατάσταση, καλώντας τους Κούρδους του Κιρκούκ «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αποχή» από τη βία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ