Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στο επίκεντρο όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι

Sputnik

Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι
Εκτεταμένες συνομιλίες για όλο το φάσμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς και για τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Συρία, είχαν χτες στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Σότσι, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν, αντίστοιχα.

Η «βεντάλια» των επαφών φαίνεται και από τις πολυμελείς κυβερνητικές αντιπροσωπείες που συνόδευαν τους δύο ηγέτες. Εκτός από τους υπουργούς Αμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σ. Σόιγκου και Γ. Γκιουλέρ, και τους ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ και Χ. Φιντάν, από τη Ρωσία συμμετείχαν στελέχη του Κρεμλίνου, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πυρηνικής ενέργειας «Rosatom».

Η τουρκική αποστολή αποτελούνταν από 14 άτομα, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Ενεργειας, Οικονομικών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Γεωργίας και Δασοκομίας, Εμπορίου, ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας κ.ά.

Εξάλλου, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών είχαν συνομιλίες σχετικά με τις πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και τουρκικές λίρες στο πλαίσιο του διμερούς εμπορίου, παρακάμπτοντας δηλαδή το δολάριο.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, η συνεργασία των δύο κρατών στην Ενέργεια ήταν «ψηλά» στην ατζέντα. Ο Ρώσος Πρόεδρος καλωσόρισε την Τουρκία στο «κλαμπ των πυρηνικών κρατών» με την παράδοση της πρώτης παρτίδας ρωσικού πυρηνικού καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό Ακουγιου, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το σχέδιο η πρώτη μονάδα θα λειτουργήσει του χρόνου. Ανέφερε ακόμη «κάποιες ενδιαφέρουσες δυνατότητες για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

«Εχουμε πολύ σημαντικές σχέσεις με τη Ρωσία στον τομέα της Ενέργειας, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτές τις σχέσεις», είπε ο Ερντογάν, με φόντο και τις διαπραγματεύσεις για να εξελιχθεί η Τουρκία σε κόμβο εισαγωγής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν επισήμανε ακόμη ότι το εμπορικό ισοζύγιο Ρωσίας - Τουρκίας αυξήθηκε κατά 86% πέρσι, ενώ η θετική τάση συνεχίζεται το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Εξάλλου, πρόσθεσε, οι εμπορικές σχέσεις δεν αφορούν πλέον μόνο κλασικούς τομείς συνεργασίας, όπως η γεωργία και η Ενέργεια, «αναπτύσσονται και άλλοι τομείς».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ο ετήσιος εμπορικός τζίρος με τη Ρωσία να αυξηθεί σύντομα από 62 δισ. σε 100 δισ. δολάρια.

Παραμένει το «αδιέξοδο» για τη συμφωνία των σιτηρών

Στο μεταξύ, χωρίς κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη γύρω από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας ολοκληρώθηκε η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν.

Ο Βλ. Πούτιν επανέλαβε ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία «όταν όλες οι επιμέρους συμφωνίες για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων εκπληρωθούν πλήρως».

«Η Δύση συνεχίζει να μπλοκάρει την προμήθεια δημητριακών και λιπασμάτων από τη Ρωσία στις παγκόσμιες αγορές», σημείωσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι η ρωσική πρόταση για την προμήθεια αφρικανικών χωρών με 1 εκατ. τόνους ρωσικών σιτηρών μέσω Τουρκίας, με οικονομική βοήθεια από το Κατάρ, δεν έχει στόχο να αποτελέσει εναλλακτική στην αρχική συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η πρωτοβουλία θα πρέπει να συνεχιστεί, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάσαμε ένα πακέτο που περιλαμβάνει νέες προτάσεις, σε διαβούλευση με τον ΟΗΕ». Η Αγκυρα θεωρεί ότι «θα καταλήξουμε σε συμφωνία που θα εκπληρώνει όλες τις προσδοκίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος απέκλεισε μια διαφορετική οδό, σημειώνοντας ότι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα «δεν μπορούν να προσφέρουν μια μόνιμη λύση».

Το Κίεβο αναμένει ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, να μιλήσει σύντομα με τον Τούρκο ομόλογό του για να τον ενημερώσει για τις χτεσινές επαφές στο Σότσι, δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ