Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Συζήτηση για τριμερείς ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας - Β. Κορέας

Τα σχέδια περαιτέρω διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας επαναφέρουν νέες πληροφορίες για γυμνάσια που η Μόσχα πρότεινε να γίνουν ανάμεσα σε Ρωσία - Κίνα - Βόρεια Κορέα.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αυξημένη στρατιωτική «κινητικότητα» των ΗΠΑ και συμμάχων τους στον Ινδο-Ειρηνικό, νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, μετέδωσαν ότι η Ρωσία πρότεινε στις αρχές της Βόρειας Κορέας τη διεξαγωγή αυτών των τριμερών γυμνασίων.

Η σχετική πρόταση διατυπώθηκε στην επίσκεψη που έκανε στην Πιονγιάνγκ τον Ιούλη ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο λήξης του Πολέμου της Κορέας.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας μετέφερε στην Εθνοσυνέλευση ότι ο Σόιγκου συζήτησε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ευρεία επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ επανήλθαν αναφορές για προσπάθειες της Ρωσίας να αγοράσει πυρομαχικά από την Πιονγιάνγκ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έσπευσε να επικρίνει πάλι τα σχέδια «στρατικοποίησης» της Ιαπωνίας, εκτιμώντας ότι αυτή περιπλέκει την κατάσταση στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Χαρακτήρισε λυπηρό το ότι οι αρχές της Ιαπωνίας ακολουθούν «μια πορεία για μια νέα στρατικοποίηση της χώρας» και στηλίτευσε ειδικά τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται κοντά στις Κουρίλες Νήσους (ρωσικά εδάφη, για τις οποίες Μόσχα και Τόκιο διαφιλονικούν). Μεταξύ άλλων κατηγόρησε το Τόκιο ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ επεκτείνει τις στρατιωτικές υποδομές του, αλλά και αυξάνει τις αγορές όπλων.

Η Ρωσία αποφάσισε φέτος να ανακηρύξει την 3η Σεπτεμβρίου - μέρα παράδοσης της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - «Μέρα της Νίκης κατά της Στρατιωτικοποιημένης Ιαπωνίας», προκαλώντας την αντίδραση του Τόκιο.

Ολα αυτά ενώ το Σάββατο η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα άσκηση, με την οποία προσομοίωσε «επίθεση με τακτικά πυρηνικά όπλα», με ψεύτικες κεφαλές προσαρμοσμένες σε δυο πυραύλους Κρουζ μεγάλης εμβέλειας, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Η άσκηση έγινε εν είδει «προειδοποίησης στους εχθρούς για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου», ανέφερε το πρακτορείο, επικρίνοντας ακόμα μια φορά ΗΠΑ - Νότια Κορέα που μέχρι 31/8 έκαναν ευρεία γυμνάσια, με τον κωδικό «Ασπίδα Ελευθερίας Ουλτσί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ