Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Σχέδιο «διευθέτησης» με 6μηνη «μετάβαση» προωθεί η Αλγερία

Σχέδιο «διευθέτησης» της πολιτικής κρίσης μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα, με 6μηνη «μεταβατική» περίοδο, προωθεί η Αλγερία, η οποία από την πρώτη στιγμή τάσσεται ενάντια στις απειλές της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) για στρατιωτική επέμβαση, στο όνομα της αποκατάστασης του ανατραπέντος Προέδρου, Μ. Μπαζούμ.

Ο Αλγερινός ΥΠΕΞ, Αχμεντ Ατάφ, ο οποίος πρόσφατα περιόδευσε σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, είπε ότι «οι περισσότερες από τις χώρες με τις οποίες έχουμε μιλήσει είναι κατά της στρατιωτικής επέμβασης για τον τερματισμό της κρίσης».

Οπως δήλωσε, η Αλγερία προτείνει μια διπλωματική πρωτοβουλία για την «επίλυση» της πολιτικής κρίσης, με μια εξάμηνη «μεταβατική» περίοδο υπό την ηγεσία πολιτικού.

Αλγερινοί αξιωματούχοι, πρόσθεσε, έχουν μιλήσει τρεις φορές με τον ηγέτη της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα, ο οποίος θέλει μια μεταβατική περίοδο έως και τριών ετών.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας της, η Αλγερία θα επιδιώξει μια διάσκεψη του ΟΗΕ, θα προτείνει «εγγυήσεις» για όλες τις πλευρές στην κρίση και θα φιλοξενήσει μια διάσκεψη για την ανάπτυξη στην περιοχή του Σαχέλ, ανέφερε ο Αλγερινός υπουργός.

Στο μεταξύ, ενώ εντείνονται ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί γύρω από τον Νίγηρα, τα προβλήματα για τον λαό οξύνονται ακόμα περισσότερο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν χτες ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει στον Νίγηρα η ECOWAS εμποδίζουν ανθρωπιστική βοήθεια ζωτικής σημασίας.

Φορτηγά με τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια μένουν ακινητοποιημένα στα χερσαία σύνορα του Νίγηρα εξαιτίας των κυρώσεων μετά το πραξικόπημα, ανεβάζοντας τις τιμές των τροφίμων. Στα σύνορα έχουν εγκλωβιστεί και περίπου 50 κοντέινερ της UNICEF με φάρμακα και εμβόλια.

Μέχρι στιγμής η ECOWAS δεν έχει εγκρίνει τα αιτήματα για εξαίρεση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, η χούντα του Νίγηρα εντείνει τις πιέσεις στον Γάλλο πρέσβη, μετά το τελεσίγραφο 48 ωρών που του έδωσε την περασμένη Παρασκευή για να εγκαταλείψει τη χώρα, το οποίο το Παρίσι απέρριψε, αναφέροντας ότι δεν αναγνωρίζει τους πραξικοπηματίες.

Χτες, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι αρχές διέκοψαν την παροχή ρεύματος και νερού στη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα και στο γαλλικό προξενείο στη Zinder. Το ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti» μετέδωσε επίσης ότι η αστυνομία εμπόδισε ένα όχημα που μετέφερε μια μεγάλη ηλεκτρική γεννήτρια και έφτασε μέχρι τη γαλλική πρεσβεία να εισέλθει στον χώρο της διπλωματικής αποστολής.

Η δε ΕΕ εξέφρασε τη Δευτέρα την «πλήρη στήριξή» της στον Γάλλο πρέσβη στον Νίγηρα, με εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι η απόφαση απέλασής του «είναι μία νέα πρόκληση που δεν βοηθά καθόλου στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ