Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΙΣΡΑΗΛ
«Δυσαρέσκεια» των ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης των ΥΠΕΞ

Την ανησυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν για επιπτώσεις στα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ για την παραπέρα προώθηση συμφωνιών «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, εξέφρασαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε επαφές με την ισραηλινή πλευρά, επικρίνοντας τη δημοσιοποίηση της συνάντησης που είχε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελι Κοέν, με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα αλ - Μανγκούς, με ιταλική διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο «Walla», ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ενήμερος για τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ ήταν και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που ενθάρρυνε τους Λίβυους για τη συμμετοχή τους - όπως φέρεται να έκανε σε επίσκεψή του στη Λιβύη, τον Γενάρη, και ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ και της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ διαμαρτυρήθηκαν για τη δημοσιοποίησή της, την οποία ακολούθησε ένα κύμα αντιδράσεων στη Λιβύη, οδηγώντας τελικά στην απομάκρυνση της Λίβυας ΥΠΕΞ - η οποία μάλιστα φέρεται να κατέφυγε στην Τουρκία.

Σημειωτέον, Λιβύη και Ισραήλ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, η Λιβύη δεν έχει αναγνωρίσει καν το ισραηλινό κράτος, ενώ η συναλλαγή με το Ισραήλ επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 9 ετών, σύμφωνα με νόμο.

Σύμφωνα με το δίκτυο «Walla», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η εξέλιξη με τη δημοσιοποίηση της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ και τις σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν, θα μπορούσε να αποτρέψει άλλες χώρες από μια απόπειρα προσέγγισης με το Ισραήλ.

«Πολύ πιο δύσκολη η ομαλοποίηση σχέσεων και με άλλες χώρες...»

«Εχει αποκόψει το κανάλι των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη και έχει κάνει τις προσπάθειές μας να προωθήσουμε την ομαλοποίηση (των σχέσεων του Ισραήλ) με άλλες χώρες πολύ πιο δύσκολες», φέρεται να δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας ότι τέτοιοι χειρισμοί δυσχεραίνουν τις αμερικανικές προσπάθειες για «επίλυση της κρίσης στη Λιβύη» και βλάπτουν τα «συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ» στην αφρικανική χώρα.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ εκφράστηκαν και στο Ισραήλ, με την αντιπολίτευση να επικρίνει τον Κοέν για «ερασιτεχνισμό».

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, δήλωσε ότι «τα πολλά επιτεύγματα του υπουργείου τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος του ουρανού του Ομάν στις πτήσεις, μιας εμπορικής συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο νέων πρεσβειών μουσουλμανικών χωρών, τριών πρεσβειών που θα μεταφερθούν στην Ιερουσαλήμ και άλλα, δεν θα είχαν ωριμάσει χωρίς διακριτικές προπαρασκευαστικές ενέργειες και καθοδηγητικές μυστικές κινήσεις μέσα από πολλά κανάλια».

Η ίδια η Μανγκούς δεν ήταν σαφές χτες πού βρισκόταν, μετά την αναχώρησή της - σύμφωνα με δημοσιεύματα - από την Τρίπολη με αεροπλάνο, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά της. Σύμφωνα με ΜΜΕ, τη Δευτέρα κατευθυνόταν προς Τουρκία.

Πάντως, το Οργανο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΟΕΑ) του αεροδρομίου της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι η Μανγκούς δεν έλαβε άδεια να εγκαταλείψει τη λιβυκή επικράτεια «διά των επίσημων οδών από το αεροδρόμιο Μιτίγκα (σ.σ. το μοναδικό της Τρίπολης) είτε από τον κανονικό τερματικό σταθμό είτε από εκείνον για προσωπικότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ