ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Καθολική απεργία - απάντηση στα 12ωρα και τον εμπαιγμό της εργοδοσίας

Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση
Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση
Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην πύλη του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και στην πύλη του εργοστασίου Εμπλουτισμού απάντησαν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας της «Ελληνικός Χρυσός».

Δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και διατήρηση του 8ωρου, κόντρα στα σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός» για 12ωρη εργασία και κατάργηση των αργιών.

Οπως καταγέλλουν τα Σωματεία, η εταιρεία στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, εμφανίστηκε να εμπαίζει τους εργαζόμενους, προτείνοντας αύξηση 5% στον βασικό μισθό, αλλά με την προϋπόθεση να δεχτούν την εφαρμογή «νέου προγράμματος εργασίας» με 12ωρη - 4ήμερη εργασία και κατάργηση των αργιών, με 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο, για να τσακίσει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, να διαλύσει την οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή.

«Δεν τους χαρίζουμε τον ιδρώτα μας». «Δεν διαπραγματευόμαστε το 8ωρο». «Ηδη τους δώσαμε πολλά». Αυτή είναι η απάντηση των εργαζομένων και χτες εκφράστηκε καθολικά, απ' όλους τους απεργούς.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), εκπρόσωποι σωματείων άλλων κλάδων και ο Κώστας Ιντζές, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Πάρις Φιλιππούδης, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη στον αγώνα τους ενάντια στην άθλια πρόταση της εταιρείας. «Ο αγώνας σας είναι όλης της εργατικής τάξης, αφορά όλους τους εργαζόμενους, που παρακολουθούν με θαυμασμό τη σθεναρή αντίστασή σας. Η ΟΜΕ θα είναι στο πλευρό σας σε όλες τις δράσεις σας μέχρι τη νίκη», είπε. Και προειδοποίησε πως αν εφαρμοστεί το μοντέλο που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για απολύσεις και για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Εκ μέρους των Σωματείων χαιρέτισε τον αγώνα τους ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στον μακρύ κατάλογο εργοδοτικών εγκλημάτων στον κλάδο των κατασκευών και είπε: «Αυτές θα είναι οι συνέπειες και στο χώρο το δικό σας, εάν επιτρέψετε να περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Οι 12 ώρες δουλειάς, η κατάργηση των αργιών, θα φέρουν την εντατικοποίηση, την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για να γεμίσουν με ακόμα περισσότερα εκατομμύρια τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αυτός είναι ο στόχος τους. Να αυξήσουν την κερδοφορία τους, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, χτυπώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παίρνετε την αγωνιστική σκυτάλη από τους συναδέλφους σας στη ΛΑΡΚΟ. Και ο δικός σας αγώνας πρέπει να γίνει παράδειγμα και υπόθεση όλων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο. Οι μεταλλωρύχοι ξέρετε και να αγωνίζεστε, ξέρετε και να νικάτε. Θα είμαστε μαζί σας μέχρι το τέλος».

Στην απεργιακή συγκέντρωση, διαβάστηκε μήνυμα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους της «ΑΒΑΞ» που βρίσκονται στην 11η μέρα απεργίας. «Μπορεί να βρισκόμαστε σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, αλλά βρισκόμαστε δίπλα δίπλα, μαζί, στον αγώνα για ένα καλύτερο μεροκάματο, μία καλύτερη ζωή. Καλόμαθαν οι μεγάλες εταιρείες και οι πολυεθνικοί όμιλοι από τον αντεργατικό πόλεμο, ειδικά των τελευταίων 10 - 15 χρόνων, από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και πιστεύουν ότι θα μας μετατρέψουν σε εργάτες σκλάβους. Για άλλη μια φορά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Θέλουν να μας μετατρέψουν σε μηχανές χωρίς δικαιώματα. Θα αντισταθούμε, θα παλέψουμε για εμάς και για την επόμενη βάρδια της εργασίας, τα παιδιά μας. Δεν θα υποταχθούμε στην ακόρεστη επιθυμία τους για μεγιστοποίηση των κερδών τους», ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα.

Οι εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων ευχαρίστησαν για την έκφραση συμπαράστασης, αναδεικνύοντας ότι παίρνουν δύναμη.

Ο Αλέκος Μινέρος, γραμματέας του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών ξεκαθάρισε ότι «δεν δεχόμαστε στις παράλογες και παράνομες αξιώσεις της εργοδοσίας. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε κάτι άλλο να δώσουμε. Πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε. Ο πλούτος που βγαίνει πρέπει να μένει στην περιοχή. Και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Θα κλιμακώσουμε μέχρι να βρούμε το δίκιο μας. Δεν θα σταματήσουμε».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Γιάννης Μάλαμας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών κατήγγειλε την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας και δήλωσε: «Η στάση μας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι δεν αξίζουμε αυτή την αντιμετώπιση από την εταιρεία, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουν δεν θέλουν εδώ κουμάντο θα κάνουμε εμείς. Είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει».

Συμπαράσταση από το ΚΚΕ

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα τους μετέφερε στους απεργούς ο Κώστας Ιντζές, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος. «Ο αγώνας σας είναι δίκαιος γιατί δίκαια είναι τα αιτήματά σας. Είναι σκλαβιά το 2024, την ώρα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, η εργατική τάξη, αυτή που παράγει όλο τον πλούτο, να δουλεύει ήλιο με ήλιο. Και γιατί; Για να θησαυρίζουν μία χούφτα παράσιτα, που δεν ξέρουν πού είναι τα μεταλλεία ούτε τα γραφεία», είπε. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ ήταν και θα είναι δίπλα τους, στον αγώνα για όσο χρειαστεί, με όλες του τις δυνάμεις, μέχρι τη νίκη, αλλά και με παρεμβάσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, γιατί είναι Κόμμα βγαλμένο από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης.

Και προέτρεψε: «Κάντε τους το βίο αβίωτο και στ' αφεντικά και στις πολιτικές που έφεραν τέτοια μέτρα, 12ωρα, 6ήμερα, δουλειά ήλιο με ήλιο. Αυτές είναι οδηγίες της ΕΕ, που τις έχουν ψηφίσει όλα τα άλλα κόμματα στην Ευρωβουλή και στη συνέχεια έγιναν νόμοι του κράτους. Και στο χώρο δουλειάς, λοιπόν, και στις κάλπες πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Αυτοί φταίνε για την κατάσταση που επικρατεί στην εργατική τάξη όλης της χώρας».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Απέσπασαν δέσμευση για εξασφάλιση των εργολαβικών και για τη μισθοδοσία

Eurokinissi

Τη δέσμευση να ικανοποιηθούν άμεσα τα ζητήματα που αφορούν την απορρόφηση των 45 εργολαβικών εργαζομένων και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων απέσπασαν εκπρόσωποι των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, σε συνάντηση που είχαν χθες το πρωί με εκπρόσωπο του υπουργείου Ενέργειας στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. το Σωματείο της Λάρυμνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ, για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Η χθεσινή συνάντηση έγινε χάρη στην επιμονή των εκπροσώπων των Σωματείων, αφού αρχικά εισέπρατταν την άρνηση του υπουργείου. Οπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας,«έχουμε δυο βδομάδες που πηγαίνουμε από το ένα υπουργείο στο άλλο. Είμαστε εδώ και μας λένε, δεν είναι κανένας, λείπουν όλοι. Δεν φεύγουμε αν δεν λυθεί σήμερα το ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν στη ΛΑΡΚΟ».

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει καταγγείλει το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει λύση στο ζήτημα «με τους 45 εργολαβικούς συναδέλφους που έχουν πεταχτεί εκτός εργασίας, αλλά και τον σοβαρό κίνδυνο να μείνει απλήρωτο το σύνολο των εργαζομένων», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εργασίας.

Τελικά, χθες, μετά τη συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο Π. Πολίτης ανέφερε πως «μας είπαν ότι θα το λύσουνε. Εμείς αυτό που τους θέσαμε είναι ότι μέχρι αύριο θέλουμε λύση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί είχαν δεσμευθεί να μείνουμε "ως έχει". Αυτό σημαίνει όλοι οι εργαζόμενοι στις εργασίες, πληρωμένοι και στις 18 Ιούνη πάμε να δώσουμε τη μάχη της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων. Αναμένουμε».

Πρωτοβουλίες για την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων

-- Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία του ομίλου «Σπανόπουλου», υλοποιώντας την απόφαση που είχαν πάρει μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση. Διεκδικούν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις και να παρθούν επιπλέον μέτρα ασφάλειας στον χώρο του Ναυπηγείου. Κατά τη διάρκεια της στάσης έγινε ενημέρωση στους εργαζόμενους για τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου με αντιπροσωπεία της διοίκησης της εταιρείας. Μετά την αρνητική απάντηση από την πλευρά της εταιρείας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με 24ωρη απεργία την Τρίτη 4 Ιούνη.

-- Με Γενική Συνέλευση την Τρίτη 4 Ιούνη, στη 1 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ») δίνει συνέχεια στη διεκδίκηση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. «Οι πρωτοβουλίες μας, όπως ο συντονισμός και η κοινή δράση των σωματείων στα εργοστάσια συμφερόντων Φιλίππου, η συμμετοχή μας σε όλες τις απεργιακές μάχες αντιμετωπίζοντας εμπόδια και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την ανοιχτή απεργοσπασία άλλων δυνάμεων, αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη για την αγωνιστική μας συνέχεια», αναφέρει το Σωματείο.

-- Σε δίωρη στάση εργασίας (12 μ. έως 2 μ.μ.) και συγκέντρωση έξω από την εταιρεία καλεί την Τετάρτη 5 Ιούνη το Σωματείο Εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Την κινητοποίηση έχει αποφασίσει η συνέλευση των εργαζομένων. Διεκδικούν την υλοποίηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουν υπογράψει εδώ και δύο μήνες, αλλά και την ενίσχυση του φορέα με μόνιμο τεχνικό και άλλο προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ