ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2024
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Επιστρέφει σήμερα και αύριο στην Πανεπιστημιούπολη ... «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι»

Αύριο στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχθηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής από όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Ετσι, τρίτος σταθμός του Φεστιβάλ μετά την Καισαριανή και την Γκράβα είναι η Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, με διήμερες εκδηλώσεις σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγηγή» για 11 χρόνια, από το 23ο Φεστιβάλ το 1997 έως το 34ο Φεστιβάλ το 2008, φιλοξενήθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ επέστρεψαν εκεί το 2020, στις ιδιαίτερες συνθήκες του κορονοϊού, που επέτρεπαν μαζικές εκδηλώσεις κάτω από συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις.

Από τη διαδρομή αυτή ξεχωρίζουν αναρίθμητες στιγμές: Ανάμεσά τους το 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που μετατράπηκε σε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους, μιας και πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τον φονικό σεισμό του 1999, με τα έσοδα του Φεστιβάλ να δίνονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της προσπάθειας αποκατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων που επλήγησαν. Αλλά και το ιδιαίτερα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα τη δεκαετία αυτή, με τον αξεπέραστο Δημήτρη Μητροπάνο και τον σπουδαίο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να δίνουν σταθερό «παρών».

Δίνοντας ξανά τώρα ραντεβού στην Πανεπιστημιούπολη, το 50ό Φεστιβάλ λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Αττικής να κάνουν τη διαφορά, με πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!

Στο πλαίσιο αυτό, στον χώρο θα φιλοξενούνται θεματικά περίπτερα, καθώς και έκθεση με τίτλο «Πίσω από κάθε έγκλημα & αδικία κρύβεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τιμώρησε τα κόμματα - συνενόχους!».

Οι πύλες του Φεστιβάλ ανοίγουν στις 6.30 μ.μ. Αναλυτικά το πρόγραμμά του:

Σήμερα Παρασκευή
  • Στις 7.30 μ.μ. συζήτηση για τις ευρωεκλογές, με τη συμμετοχή των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία). Θα μιλήσουν:

- Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη.

- Eva Garcia De Madariaga, Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών.

- Θανάσης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

  • Μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου. Επιμέλεια: Ιάσονας Μανούσος. Φιλική συμμετοχή: Θύμιος Παπαδόπουλος και Πολυξένη Καράκογλου. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Κ. Αβραμίδης, Μ. Κακαβα, Ι. Μανούσος, Γ. Ντόκου, Π. Σπανός, Θ. Χατζηαθανασίου, Ελ. Ψαρούλη.
  • Μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.
  • Παραδοσιακό γλέντι - οδοιπορικό με τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Αντρέας Νιάρχος (κρουστά), Δημήτρης Ρέντας (λαούτο - φωνή), Χρήστος Χάρης (κλαρίνο), Αχιλλέας Χαχάμης (φωνή).
Αύριο Σάββατο
  • Στις 8.30 μ.μ. μεγάλη πολιτική συγκέντρωση όπου θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
  • Μουσικό αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι. Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ικαρη, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μιρέλα Πάχου.
  • Συναυλία με τους Banda Entopica.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΓΕΛ

Eurokinissi

Με τους υποψηφίους να εξετάζονται στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια.

Χτες, οι υποψήφιοι όλων των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν στα Νέα Ελληνικά. Στους μαθητές δόθηκε μη λογοτεχνικό κείμενο με θέμα «Βιβλίο: Η σημασία και η χρησιμότητά του για τον άνθρωπο», διασκευασμένο από το διαδίκτυο και λογοτεχνικό κείμενο με απόσπασμα από το έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα». Κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία (200 - 250 λέξεις) στο πλαίσιο ημερίδας για τη φιλαναγνωσία, στην οποία θα παρουσιάζουν την αξία του βιβλίου για τον άνθρωπο.

Οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ συνεχίζονται αύριο Σάββατο με Μαθηματικά (Αλγεβρα).

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων εξετάζονται πάλι την Τρίτη σε Αρχαία Ελληνικά Ανθρωπιστικών Σπουδών, Μαθηματικά Θετικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής, και Βιολογία Σπουδών Υγείας.

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας: «Καλή μας επιτυχία! Είμαστε ήδη νικητές!»

«Ολοι μας περάσαμε μία χρονιά με άγχος, πίεση, αγωνία και προετοιμαστήκαμε για τις Πανελλαδικές μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Γι' αυτό είμαστε ήδη νικητές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Και με αυτήν τη διάθεση θα πάμε να δώσουμε τη μάχη των Πανελλαδικών», τονίζει με αφορμή τις πανελλαδικές εξετάσεις η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και συνεχίζει: «Είμαστε νικητές γιατί στα εμπόδια που συναντήσαμε δεν το βάλαμε κάτω. Γιατί όσο και να θέλουν να ανταγωνιζόμαστε τον διπλανό μας για να του "φάμε τη θέση" στο πανεπιστήμιο, εμείς συντονισμένα παλέψαμε για τα δικαιώματά μας. Είμαστε νικητές γιατί δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή να ονειρευόμαστε το μέλλον μας, να παλεύουμε για αυτό.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί οι Πανελλαδικές δεν είναι οι πρώτες μας "εξετάσεις". Τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής τα δώσαμε όταν βγήκαμε χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όταν φωνάξαμε για τα παιδιά στα Τέμπη, όταν ενώσαμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου για λευτεριά στην Παλαιστίνη. Δώσαμε εξετάσεις και τις περάσαμε με επιτυχία, όταν αγωνιστήκαμε για να έχουμε ένα καλύτερο σχολείο. Σε αυτές τις εξετάσεις όπλα μας ήταν η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, ο συντονισμός και αυτά τα μαθήματα τα πήραμε μέσα στο σχολείο από τους αγώνες μας. Ετσι θα συνεχίσουμε όπου κι αν βρεθούμε!

Είμαστε περήφανοι. Μπράβο σε όλους μας. Θα ξαναβρεθούμε στα πανεπιστήμια, στα ΙΕΚ, στις γειτονιές μας, σε όποιον δρόμο και αν ακολουθήσουμε. Το μέλλον μάς ανήκει!

Αντε παιδιά... και καλή μας επιτυχία!».

«Πάρτε μέτρα για σύγχρονα ασφαλή σχολεία»

Νέο περιστατικό πτώσης σοβάδων σε ώρα μαθήματος καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη»

Το αίτημα να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία επανέρχεται επιτακτικά από διάφορες περιοχές, με αφορμή την κατάρρευση υποδομών σε σχολικά κτίρια. Στα πολλά τέτοια περιστατικά προστίθεται η πτώση σοβάδων στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα προχθές Τετάρτη.

Οπως περιγράφει το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «δεδομένου ότι εκείνη την ώρα ένα τμήμα του σχολείου έκανε το μάθημα της Γυμναστικής, και μάλιστα σε ένα προαύλιο εξαιρετικά μικρό σε έκταση, ήταν καθαρή σύμπτωση (και πάλι...) το γεγονός ότι δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό. Σημειώνεται ότι η συνάδελφος γυμνάστρια βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο και ήταν εκείνη που είδε το κομμάτι να αποκολλάται και να πέφτει από το εξωτερικό του κτιρίου.

Αμεσα ειδοποιήθηκε ο δήμος Βύρωνα, ο οποίος απέστειλε τριμελές συνεργείο για έλεγχο του προβλήματος. Ο έλεγχος διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια διαλείμματος, με όλους τους μαθητές να τρέχουν γύρω από το σημείο όπου δούλευαν οι εργαζόμενοι του δήμου! Σε αίτημα να μη γίνονται εργασίες με τόσα παιδιά να τρέχουν γύρω, μη συμβεί κανένα ατύχημα, δήλωσαν ότι δεν έχουν χρόνο, πράγμα που δείχνει την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού!

Το έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά, το ξαναλέμε και τώρα: Δεν είμαστε αναλώσιμοι - οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Πάρτε τώρα μέτρα για να έχουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Είμαστε μαζί σας και σε αυτή τη μάχη

Μήνυμα προς τους νέους και τις νέες για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων

Σε μήνυμά του προς τους νέους και τις νέες για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνει:

«Είμαστε μαζί σας και σε αυτή τη μάχη. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, εσείς κρατάτε το μέλλον στα χέρια σας. Γιατί μόνο εσείς, ατομικά και συλλογικά, μπορείτε να νικήσετε τα εμπόδια που σας ορθώνουν και να κατακτήσετε τα όνειρά σας. Και εκεί τελικά είναι η ελπίδα. Στη γνώση, στην οργάνωση, στον αγώνα γι' αυτά που δικαιούμαστε.

Θυμηθείτε τα λόγια του Θερβάντες στον "Δον Κιχώτη": "Τρέλα είναι να εγκαταλείψετε τα όνειρά σας".

Καλή δύναμη και καθαρό μυαλό! Καλή επιτυχία!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ