ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2024 - Κυριακή 9 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΝΟΝΙ» ΣΤΗΝ FTI
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τους εργαζόμενους που μένουν «στον αέρα»

Κινητοποιήσεις την Παρασκευή στην Κέρκυρα, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος και της Ασφάλισης

Από το πρωί της Παρασκευής απεργιακές φρουρές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας έδωσαν συνέχεια στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στη Λευκίμμη, με κεντρικές διεκδικήσεις τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος και της Ασφάλισης, που πραγματοποιούσαν από την Πέμπτη το μεσημέρι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της «Meeting Point Ηellas», θυγατρικής της FTI.

Πρόκειται για τους 500 και πλέον εργαζόμενους των ξενοδοχείων «Sandy», «Sandy Villas» και «Mythos Kairaba», αλλά και τους εργαζόμενους της «Meeting Point» στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο παύσης των εργασιών και απώλειας των θέσεων εργασίας τους, μετά το «κανόνι» που βάρεσε την περασμένη Δευτέρα ο γερμανικός τουριστικός όμιλος FTI.

Η απεργία έγινε με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, με τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή το πρωί έξω από το ξενοδοχείο «Sandy». Ακολούθησε αυτοκινητοπομπή προς τη Λευκίμμη, όπου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου πήγε στο δημαρχείο και απαίτησε τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που θα πάρει θέση και μέτρα για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα μαχητική κινητοποίηση στο αεροδρόμιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα.

Τέλος, για την Τρίτη 11 Ιούνη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, που έχουν ζητήσει τα συνδικάτα.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία των ξενοδοχείων και των τουριστικών γραφείων του ομίλου στην Κέρκυρα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με αντικρουόμενες πληροφορίες. Από τη μία, τα στελέχη της εταιρείας διαδίδουν ότι δεν επηρεάζεται η λειτουργία των ξενοδοχείων από τη χρεοκοπία της μητρικής εταιρείας και, από την άλλη, ο ιδιοκτήτης των ακινήτων των τριών ξενοδοχείων εξέφρασε την πρόθεση να αναλάβει ο ίδιος τη λειτουργία τους, ενδεχόμενο που ο ίδιος αργότερα απέκλεισε λόγω ...ανυπέρβλητων εμποδίων.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από το παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποιος θα βάλει στο χέρι τα ξενοδοχεία. Είτε με χρεοκοπία είτε με εξαγορά, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και του εισοδήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα κριθεί από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, όπως έχει αποδείξει η ίδια η ζωή στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο νησί. Ωστόσο, διαπιστώνουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που 5 μέρες μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων, παίζοντας το παιχνίδι των τουριστικών ομίλων. Παράλληλα, ήδη έχει ξεκινήσει η δικαστική προσφυγή προμηθευτών της εταιρείας, με το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να εκδίδει την πρώτη προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με την οποία διατάχθηκε να τεθούν υπό δικαστική μεσεγγύηση τα πωληθέντα εμπορεύματα από την «ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ».

ΡΟΔΟΣ
Παρέμβαση έξω από το «σεσημασμένο» beach bar

Κατήγγειλαν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, με τους σερβιτόρους - κολυμβητές

Παρέμβαση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης 6 Ιούνη συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους μπροστά από το beach bar της Αγ. Μαρίνας Ρόδου, όπου, για ακόμα μια χρονιά, οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σερβίροντας μέχρι τον λαιμό μέσα στη θάλασσα. Οι εικόνες αυτές, επισήμαναν, «είναι ενδεικτικές για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, ήδη από το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, σε πολλές επιχειρήσεις».

Είναι χαρακτηριστικό, τόνισαν, ότι όσον αφορά «τους περίφημους ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί την περσινή χρονιά έπειτα από τις αντιδράσεις, δεν έδειξαν καμία παρανομία, όπως είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης. Μόνο που οι επιθεωρητές που βρέθηκαν στην επιχείρηση είχαν την αρμοδιότητα να ελέγξουν μόνο τους όρους αμοιβής και τις εργασιακές σχέσεις (πίνακες προσωπικού, ωράρια, Ασφάλιση κ.ά.). Κλιμάκια της Επιθεώρησης για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που είναι αρμόδια για τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι, δεν εδρεύουν στο νησί!».

Μέσα από τη μαχητική παρέμβασή τους, αναφέρουν, «οι εργαζόμενοι στείλανε μήνυμα ότι με την οργάνωση του αγώνα τους μπορούν να δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση, στον δήμο και στην εργοδοσία που κάθε φορά, μπροστά στις αντιδράσεις του κόσμου και στα φώτα της δημοσιότητας, μας λένε ότι παίρνουν μέτρα και τελικά, στην πράξη, δεν γίνεται απολύτως τίποτα».

«Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Να σταματήσει εδώ και τώρα η καταπάτηση των δημόσιων χώρων, ιδιαίτερα των παραλιών του νησιού μας», υπογράμμισαν.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το συγκεκριμένο κατάστημα σφραγίστηκε για μια ακόμα φορά από τις αρμόδιες αρχές, κάτι που είχε γίνει βέβαια και πέρυσι για λίγο καιρό.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιδρούν στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του «master plan»

Κινητοποίηση το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιούνη οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία και φορείς της πόλης, ενάντια στους σχεδιασμούς για το λιμάνι του Πειραιά που διαμορφώνονται από τις επιλογές του μονοπωλίου της COSCO, ιδιοκτήτριας εταιρείας του λιμανιού, τους ανταγωνισμούς και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε πρόσφατη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις των σχεδιασμών για το λιμάνι, που συνδέονται «με τον ρόλο που η αστική τάξη της χώρας θέλει να παίξει και παίζει ο Πειραιάς, είτε ως κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων είτε ως λιμάνι αγκυροβόλιο των ΝΑΤΟικών, στη συνολική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ - Κίνας - Ρωσίας, αλλά και με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ».

Οπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, «μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο οι βυθοκορήσεις στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, οι επεκτάσεις του Car Terminal αλλά και η μη ένταξη στα ΒΑΕ των λιμενεργατών».

Απέναντι σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς καλεί σε οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. «Να παλέψουμε κόντρα στους σχεδιασμούς που χτυπάνε κάθε εργασιακό και περιβαλλοντικό μας δικαίωμα, μας μπλέκουν όλο και βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Εργατικό Κέντρο.

ΕΥΒΟΙΑ - ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΣ «AVRAMAR»
70χρονος συνταξιούχος που αναγκαζόταν να δουλεύει πέθανε στο μεροκάματο

Να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου απαιτεί το Συνδικάτο Τροφίμων

Να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου του 70χρονου εργαζόμενου σε εργοστάσιο ιχθυοτροφών της «AVRAMAR» (πρώην «KEGO») στον Βατώντα Νέας Αρτάκης Εύβοιας και να αναζητηθεί αν υπάρχουν ευθύνες της εργοδοσίας, απαιτεί το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για συνταξιούχο, που αναγκαζόταν να δουλεύει αφού δεν φτάνει η σύνταξη για την επιβίωση, κάτι που η κυβέρνηση πρόσφατα παρουσίαζε ως ...δικαίωμα στους απόμαχους της δουλειάς «για να μη βαριούνται».

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, «ο 70χρονος, που είχε συνταξιοδοτηθεί αλλά αναγκαζόταν παράλληλα να δουλεύει σε αυτήν την ηλικία γιατί δεν μπορούσε να επιβιώσει, άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα εργασίας την Πέμπτη 6/6/24».

Το Συνδικάτο απαιτεί να διερευνηθεί «αν για την εργασία την οποία έκανε ο συνάδελφος είχε ληφθεί υπόψη η ηλικία του. Αν η εργοδοσία της "AVRAMAR" είχε μεριμνήσει να τεθεί υπόψη του ιατρού Εργασίας το ιατρικό ιστορικό του συναδέλφου και αν υπήρχε εκτίμηση ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο πόστο ή αν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη οδηγία».

Θυμίζουμε, τονίζει το Συνδικάτο, «ότι η "AVRAMAR" διαφημίζεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός μεσογειακού ψαριού στον κόσμο, που δημιουργήθηκε με αποφάσεις των κυβερνήσεων της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει χρηματοδοτηθεί κατ' επανάληψη».

Αυτό το έγκλημα, σημειώνει το Συνδικάτο, «έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν καταντήσει τις συντάξεις ψίχουλα, με τα οποία δεν μπορεί να επιβιώσει ένας άνθρωπος και αναγκάζεται να συνεχίζει να δουλεύει ακόμα και συνταξιούχος και σε τέτοια ηλικία».

Τη βαθιά οδύνη του «για τον θάνατο του εργαζόμενου στο εργοστάσιο τροφών της "AVRAMAR Ιχθυοκαλλιέργειες" στην Αρτάκη, εν ώρα εργασίας» εκφράζει επίσης το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ («AVRAMAR»).

Επισημαίνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν έχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, παρόλο που το σύνολο των εργασιών στον κλάδο είναι εξαιρετικά βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες» και τονίζει ότι «η εργοδοσία της "AVRAMAR", μάλιστα, αρνείται να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα βελτίωνε ουσιαστικά το σύνολο των όρων εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ