ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Χαλί» για τον Σημίτη ο Θ. Πάγκαλος

Ο πρώην υπουργός πρόσφερε πλήρη υποστήριξη στον Κ. Σημίτη, χωρίς να κρύβει ότι προσδοκά ως αντάλλαγμα... υπουργική καρέκλα

Να κλείσει εσωκομματικά μέτωπα και να ενισχύσει τη θέση του μπροστά στο συνέδριο επιχειρεί ο Κ. Σημίτης, ο οποίος ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται τη «βελτίωση» του γενικότερου κλίματος, αποτέλεσμα των «κινήτρων» και «φιλέτων» που εκχώρησε το τελευταίο διάστημα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Κ. Σημίτης αξιοποίησε στο έπακρο τη χτεσινή συνάντησή του με τον Θ. Πάγκαλο, προκειμένου να δείξει ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση» τόσο εσωκομματικά όσο και στην κοινωνία. Η εικόνα «κυριαρχίας», που θέλει να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός, πριμοδοτήθηκε γενναιόδωρα από τη θλιβερή εικόνα που εμφάνισε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωνε σοβαρά ότι «δεν υπήρχε ποτέ πάγος ανάμεσα σε μένα και τον Κ. Σημίτη»(!), ή πως «δεν υπήρχε ποτέ κακό κλίμα ανάμεσα σε εμένα και τον πρωθυπουργό». Δεν έκρυψε ότι εκλιπαρεί για μια υπουργική καρέκλα. Στους εμβρόντητους δημοσιογράφους που του υπενθύμισαν παλαιότερες δηλώσεις του ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, απάντησε με «άνεση» πως «δεν έχω πει εγώ ποτέ τέτοια πράγματα»(!), ενώ σημείωσε με νόημα ότι ο πρωθυπουργός «επιλέγει τους συνεργάτες του με τα κριτήρια και τις ανάγκες που κάθε φορά υπάρχουν και πρέπει να καλύψει». Πασχίζοντας λοιπόν για την κατάκτηση της υπουργικής καρέκλας, προέβλεψε ότι το εκσυγχρονιστικό μπλοκ θα είναι πλειοψηφία στο συνέδριο και πως ο Κ. Σημίτης «είναι αυτός που εξασφαλίζει την πορεία του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικής πλειοψηφίας και πρέπει να επανεκλεγεί στο Συνέδριο». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που αυτός εκλεγεί από το συνέδριο σε συνάρτηση και από το αν θα υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ικανοποίησή του και μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν ότι ο Θ. Πάγκαλος παρότρυνε τον Κ. Σημίτη να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, όπως λένε, όσον αφορά το κυβερνητικό έργο, τόνισε την ανάγκη «να υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές όταν αυτές κρίνονται πολιτικά και κοινωνικά επιβεβλημένες»(!). Ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε «τη συμβολή όλων» ώστε το συνέδριο να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου τόσο για την κυβέρνηση όσο και το κόμμα. Υπογράμμισε επίσης ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.

Αυτή την εικόνα ο Κ. Σημίτης θέλει να την ενισχύσει με τις συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα με αρκετούς υπουργούς. Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για τους υδάτινους πόρους με τη συμμετοχή των Β. Παπανδρέου, Ν. Χριστοδουλάκη, Κ. Λαλιώτη και Γ. Ανωμερίτη, ενώ σήμερα θα έχει συνεργασία με τον Γ. Παπαντωνίου, με τον οποίο επεξεργάζεται ενόψει της ΔΕΘ το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου (νέες φοροαπαλλαγές, μοιρασιά Γ` ΚΠΣ, ολυμπιακά έργα κ.α.). Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και οι συνεργασίες που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη με Γιαννίτση και Χριστοδουλάκη, ενώ την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον Α. Τσοχατζόπουλο.

Το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής την Πέμπτη, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συζητηθούν αύριο στη Διυπουργική Επιτροπή.

«Ετοιμάζεται» ο Γ. Παπανδρέου

«Μέγιστη προσήλωση» στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εργάζεται μεθοδικά με στόχο να κερδίσει ό,τι περισσότερο είναι δυνατό, κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών διεργασιών του κυβερνώντος κόμματος, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο υπουργός Εξωτερικών έχει αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του. Οπως χαρακτηριστικά φαίνεται στην ατζέντα του Γ. Παπανδρέου, μέχρι το συνέδριο, οι διεθνείς επαφές του υπουργού έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Θα μεταβεί μόνο στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Το χρόνο που θα προκύψει, ο υπουργός θα τον αξιοποιήσει οικοδομώντας σχέσεις με κορυφαία στελέχη του κόμματος. Σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των κατ' ιδίαν επαφών του Γ. Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη του κόμματος, θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του στο γραφείο του, στο ΥΠΕΞ, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο. Τις επόμενες μέρες ο Γ. Παπανδρέου προγραμματίζει να συναντήσει τον γραμματέα του κόμματος Κ. Σκανδαλίδη και τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών.

Για τον Γ. Παπανδρέου μίλησε, χωρίς να προβεί σε καμιά από τις συνηθισμένες του επιθέσεις, ο Θ. Πάγκαλος, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. «Ηταν ευγενικό εκ μέρους του να καλέσει τους βουλευτές και πολύ καλά έκαναν και συνέφαγαν» είπε ο πρώην υπουργός όταν ρωτήθηκε για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στο εσωκομματικό επίπεδο ο Γ. Παπανδρέου και αρνήθηκε να συζητήσει για τις ηγετικές φιλοδοξίες του Γ. Παπανδρέου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διπλωματική επίθεση εξαπέλυσε η Τουρκία

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εξαπολύσει διπλωματική επίθεση όχι μόνο προς την κατεύθυνση των ισλαμικών χωρών, αλλά και προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μιλώντας, μετά τα αποκαλυπτήρια μνημείου στη Δερύνεια, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο, αλλά εργάζεται συντονισμένα και μεθοδευμένα, για αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά από δικής μας πλευράς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πρόσθεσε, ότι για τη θετική για την Κύπρο έκθεση , διάφοροι βουλευτές πρότειναν πληθώρα αλλαγών προς την κατεύθυνση της χειροτέρευσης των θέσεων και της προσέγγισης με την Τουρκία. Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ντενκτάς θα επανέλθει στις συνομιλίες, θα επιμείνει στις διχοτομικές του θέσεις και απόψεις, γεγονός το οποίο, πρόσθεσε, δεν οδηγεί σε πραγματικό σπάσιμο του αδιεξόδου και επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη για εγρήγορση, συλλογικότητα, πρόβλεψη και προληπτική πολιτική.

... και πολύ χρήμα

Η Αγκυρα ρίχνει εκατομμύρια λίρες στο πεδίο της προπαγάνδας κινητοποιώντας μηχανισμούς σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. Με στόχο να «περάσει» τη στρατηγική της στο Κυπριακό και τα ευρωπαϊκά, η Τουρκία έχει επιστρατεύσει οίκους δημοσίων σχέσεων, οι οποίοι ασχολούνται με μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα ευρύτερα τουρκικά συμφέροντα.

Ερευνα της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους οίκους στις ΗΠΑ, ο Patton Baggs στις ΗΠΑ (με 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως πλην των εξόδων) έχει αναλάβει το βασικό βάρος της τουρκικής προπαγάνδας, επιστρατεύοντας πρώην αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, δικηγόρους, συμβούλους κ.ά.

Παράλληλα, έχουν επιστρατευτεί άλλοι οίκοι οι οποίοι, πέραν από τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ασχολούνται και με τη βελτίωση της εικόνας της Τουρκίας καθώς και των αξιωματούχων της στον αμερικανικό χώρο.

Βασικός πυρήνας της πολιτικής τους προπαγάνδας, αποτελούν τα τελευταία χρόνια οι έδρες τουρκικών σπουδών σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Υπολογίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει γύρω στα 35 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση των εδρών αυτών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την έκδοση βιβλίων και άλλου υλικού, με τα οποία προωθούνται οι τουρκικές θέσεις. Ενδεικτικό της τουρκικής «επίθεσης» στο θέμα των πανεπιστημίων είναι και το γεγονός ότι αξιοποιεί την αδυναμία της ελληνικής πλευράς στο πεδίο αυτό και σε μια σειρά από περιπτώσεις αντικατέστησε έδρες ελληνικών σπουδών, που αφέθηκαν χωρίς χρηματοδότηση.

Δηλώσεις Ετσεβίτ

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το δεύτερο κανάλι της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, ο Ετσεβίτ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η στάση του ΟΗΕ στο Κυπριακό είναι αντικειμενική, είπε ότι «θα ήταν καλύτερα να μην αναμειγνύεται. Σε περίπτωση που δεν αναμειγνύονταν στο Κυπριακό ο ΟΗΕ και άλλα κράτη, δε θα υπήρχε πρόβλημα Κύπρου».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε «ανησυχία» για το «ενδεχόμενο να αναπτυχθεί στην Κύπρο διεθνής στρατιωτική δύναμη» και τόνισε «η Ελλάδα έχει μετατρέψει τη Νότια Κύπρο σε στρατιωτική βάση. Αυτό είναι ανησυχητικό».

Ο Ι. Κασουλίδης

Απαντώντας στις δηλώσεις Ετσεβίτ ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης παρατήρησε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει στη θεωρία ότι έλυσε το Κυπριακό πρόβλημα το 1974.

Οπότε, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, ασφαλώς εξαιτίας των ενεργειών του και των ενεργειών του στρατού κατοχής, νιώθει ντροπή όταν βλέπει τη διεθνή κοινότητα να αναμειγνύεται με στόχο να αποκαταστήσει τη διεθνή έννομη τάξη, την οποία ο ίδιος έχει καταστρατηγήσει και συνεχίζει να καταστρατηγεί. Ο κ. Κασουλίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές στη Λεμεσό, έπειτα από μνημόσυνο του φονευθέντος κατά την τουρκική εισβολή Πανίκου Πουργουρίδη και άλλων πεσόντων.

Νέος πρόεδρος στο ΚΙΣΟΣ

Αφετηρία εισόδου στην καινούρια εποχή, χαρακτήρισε ο νέος πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου το προχθεσινό εκλογικό συνέδριο του Κινήματος, προσθέτοντας ότι το συνέδριο έδωσε μήνυμα ενότητας, σοβαρότητας και ευθύνης. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η επιταγή που αναφύεται από το συνέδριο είναι η ανάγκη για κοινή ενωτική πορεία, συμπόρευση και αξιοποίηση όλων των στελεχών για ένα καλύτερο μέλλον.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξέμεινε από... πολεμοφόδια

Στην εξάντληση των «αντιπολιτευτικών» πολεμοφοδίων της οδηγείται η ηγεσία της ΝΔ, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη φαίνεται να παίρνει νέα «περίοδο χάριτος» από τα μεγάλα αφεντικά που «εκτίμησαν» τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε για να κάνει πράξη ό,τι της ζητούν.

Η αισθητή «αλλαγή κλίματος» προς όφελος της κυβέρνησης έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρηγίλλης, καθώς η κριτική και οι πιέσεις που ασκούσε ως τώρα στην κυβέρνηση «να κυβερνήσει», μοιάζουν να «γυρίζουν στον αέρα», ενώ οι «προβλέψεις» του Κ. Καραμανλή περί πρόωρων εκλογών ακούγονται «απόμακρες». Γι' αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κορινθία, δε δίστασε να συμμετάσχει... στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «κυβέρνηση και πρωθυπουργός είναι όμηροι του κόμματος» και «κατ' επέκταση όλη η Ελλάδα είναι όμηρος μιας κομματικής διαδικασίας»(!). Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί ακυβερνησίας, ακριβώς για να υποβοηθά την κυβέρνηση στη λήψη και υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, που παραμένει βασική αποστολή του.

Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής έδωσε ο γραμματέας της ΚΟ Δ.Σιούφας, μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στο δεύτερο θερινό τμήμα. Εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα θα «κυριαρχήσουν τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την παιδεία, την καθημερινότητα του πολίτη, τα κοινωνικά προβλήματα», ζήτησε να «παρακολουθούμε τα πάντα, να βγούμε μπροστά από τα γεγονότα και να προβάλουμε τη νέα προοπτική, την εναλλακτική πρότασή μας». Βασικός άξονας της δράσης των βουλευτών πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι ο έλεγχος της ασυνέπειας της κυβέρνησης με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της(!) και η «κυβερνητική απραγία απέναντι στα εκρηκτικά προβλήματα της καθημερινότητας». Στο πλαίσιο αυτό θα ασκείται «ασφυκτικός έλεγχος της εξουσίας. Στενό μαρκάρισμα». Επίσης, στις οδηγίες περιλαμβάνεται το καθήκον να «επισημαίνουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται η ακυβερνησία και τα αδιέξοδα που δημιούργησε ο πρωθυπουργός»...

Ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο για θέματα οικονομίας και χρηματιστηρίου, ενώ θα επιχειρήσει να δώσει λόγο ύπαρξης στα νέα όργανα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ξεκινώντας σήμερα έναν κύκλο συσκέψεων ανά επιτροπή με τους συντονιστές και τους τομεάρχες και τους αναπληρωτές τους.

Αναστολή κατάταξης στις Ενοπλες Δυνάμεις

Με διαταγή του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη παρέχεται το δικαίωμα νέας αναστολής κατάταξης στις Ενοπλες Δυνάμεις στους στρατευσίμους που προέρχονται από χώρες του πρώην Ανατολικού Συνασπισμού ή την Τουρκία, οι οποίοι είναι υπόχρεοι κατάταξης με την 2001/Δ ΕΣΣΟ. Πρόκειται για μια κατηγορία περίπου 3.500 ατόμων που έχουν ήδη υπηρετήσει στους στρατούς των χωρών αυτών και με βάση όσα ισχύουν μέχρι στιγμής υποχρεούνται να υπηρετήσουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ανάλογα με το έτος γέννησής τους, 6 ή 3 μήνες. Με τη συγκεκριμένη διαταγή όσοι υποχρεούνται να καταταγούν στο χρονικό διάστημα από 30 Ιούλη 2001 μέχρι και 2 Αυγούστου 2001, μπορούν, εφ' όσον το επιθυμούν, να μεταφερθούν προς κατάταξη με τις 2001/ΣΤ, δηλαδή το Νοέμβρη του 2001 και με την 2002/Α ΕΣΣΟ δηλαδή το Γενάρη του 2002. Τα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία θα παρέχουν οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία στους ενδιαφερόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ