ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τους ξεζουμίζουν οι εργολάβοι

Σε 48ωρη απεργία από χτες οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης. Στο πλευρό τους το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά

Σε μετωπική σύγκρουση με τους εργολάβους και τη διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουν περάσει οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μέλη των συνεργείων, που εκτελούν τις μετασκευές των βαγονιών του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ, τις οποίες έχει αναλάβει το ναυπηγείο. Από χτες οι εργατοτεχνίτες αυτών των συνεργείων, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους με μπροστάρη το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, έχουν ξεκινήσει 48ωρη απεργία για να «σπάσουν» το καθεστώς της βάρβαρης εκμετάλλευσης που βιώνουν εδώ και δύο μήνες, με τα λειψά μεροκάματα, το «φάγωμα» των ενσήμων τους, τις απλήρωτες υπερωρίες, την πρόσφατη τρομοκρατική απόλυση του συναδέλφου τους και αγωνιστή συνδικαλιστή Σπ. Σκανιακού και πολλά άλλα.

Οι εργατοτεχνίτες με τον αγώνα τους δίνουν, ταυτόχρονα, το μήνυμα και στους «μόνιμους» εργαζόμενους του ναυπηγείου καθώς, τα όσα έχουν επιβάλει εργολάβοι και διοίκηση του ναυπηγείου σε βάρος των εργατοτεχνιτών των συνεργείων, αποτελούν «προάγγελο» των όσων επιφυλάσσει η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της οποίας η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αλλωστε, αύριο κατατίθεται στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο ρυθμίζονται πλήρως και οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Από νωρίς το πρωί οι εργατοτεχνίτες, απεργοί και μη, από όλα συνολικά τα συνεργεία της Ζώνης που βρίσκονται στο ναυπηγείο είχαν κατακλύσει την πύλη, συζητώντας τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα. Το λόγο πήρε ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Κώστας Φάκαρος, ο οποίος κάλεσε τους απεργούς να συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα τον απεργιακό τους αγώνα και τους υπόλοιπους εργατοτεχνίτες σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σημείωσε: «Είναι πρώτη προτεραιότητα για το Συνδικάτο η προστασία κάθε εκπροσώπου στις Επιτροπές εργαζομένων που έχουμε συγκροτήσει και βέβαια οι κατακτήσεις μας. Γι' αυτό δεν κάνουμε πίσω αν δεν ανακληθεί η απόλυση του Σκανιακού και δεν εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, της Ελευσίνας, της Σύρου να γίνουν μάντρες που να αγοράζουν και να πουλάνε εργαζόμενους σαν να ήταν κρέατα». Ο συνδικαλιστής ανέφερε ακόμα ότι ο Ταβουλάρης ιδιοκτήτης του ναυπηγείου στη Σύρο, από πρόχειρους υπολογισμούς του Συνδικάτου από την άγρια εκμετάλλευση, που είχε επιβάλει σε εργατοτεχνίτες συνεργείων είχε βάλει στην τσέπη πάνω από 25 εκατ. δραχμές!

Η καθολική συμμετοχή των εργατοτεχνιτών στη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξε το Συνδικάτο τους είχε ως αποτέλεσμα τόσο ο εργολάβος όσο και η διοίκηση του ναυπηγείου να ξεκινήσουν από το απόγευμα διαπραγματεύσεις τη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου. Η τελική απάντηση της εργοδοσίας αναμένεται σήμερα.

Περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας

Με απόφαση του Αρείου Πάγου διευρύνονται οι λόγοι, για τους οποίους μπορεί να κηρυχτεί μια απεργία παράνομη

Παράνομη έκρινε ο Αρειος Πάγος απεργία που είχε κηρυχτεί από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς απολυμένους συναδέλφους τους και αίτημα να επαναπροσληφθούν.

Με την αρεοπαγίτικη απόφαση δίνεται άλλο ένα χτύπημα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και προστίθεται άλλη μια δικαστική απόφαση - στη σωρεία παρόμοιων αποφάσεων που είχαμε τον τελευταίο καιρό από τα Μονομελή Πρωτοδικεία που κήρυσσαν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος με την υπ' αριθμό 744/2001 απόφασή του αναίρεσε προηγούμενη εφετειακή απόφαση, που είχε κρίνει νόμιμη την απεργία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λειτουργών του Κολεγίου της Αθήνας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απόλυση πέντε συναδέλφων τους. Ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών ζητούσε την ανάκληση των απολύσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία έκδοσης της απόφασης του υπουργού Παιδείας με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μέσης Εκπαίδευσης.

Ετσι, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε την απεργία παράνομη, ενώ η απόφαση αυτή αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά για μελλοντικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καθώς αφήνει τον απολυμένο απροστάτευτο από την πίεση μιας απεργίας που θα κάνουν οι συνάδελφοί του για λόγους συμπαράστασης.

Επίσης, με την ίδια απόφαση διευρύνονται επιπλέον τα όρια, με βάση τα οποία μπορεί μια απεργία να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο προχωρεί ακόμη πιο πέρα και δέχεται ότι δε θίγεται το συλλογικό συμφέρον, ακόμη και στην περίπτωση που απολύεται εργαζόμενος χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και αυτό γιατί οι απολυθέντες μπορούν να υποβάλλουν αγωγή στα δικαστήρια κατά της παράνομης απόλυσής τους!

Ουσιαστικά, η απόφαση του Αρείου Πάγου αναγάγοντας την απόλυση σε ατομική διαφορά μεταξύ εργοδότη και απολυμένου, βάζει μεγαλύτερους φραγμούς στις απεργιακές κινητοποιήσεις, κάνει ευκολότερη την απόλυση του εργαζόμενου και καθιστά τον απολυμένο ανίσχυρο μπροστά στον εργοδότη, ενώ γίνεται και δυσχερέστερη η απόδειξη των ισχυρισμών του για την αποκατάστασή του.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι «μια απεργία μπορεί να χαρακτηριστεί ως καταχρηστική και όταν υφίσταται προφανής δυσαναλογία μεταξύ του επιδιωκόμενου οφέλους των εργαζομένων και της βλάβης που θα προξενηθεί στην επιχείρηση του εργοδότη ή στο κοινωνικό σύνολο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΔ
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση

Κλειστές έμειναν χτες οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων, εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης και τριχοτόμησης του Οργανισμού.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στα πλαίσια της «αναδιοργάνωσης» του ΟΑΕΔ, ενδέχεται να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα και οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ετοιμότητα κι έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Επιμένουν στη διατήρηση του δημόσιου, κοινωνικού και ενιαίου χαρακτήρα του Οργανισμού, ενώ απορρίπτουν την... αμφίβολη αναβάθμιση του ΟΑΕΔ, γιατί στην ουσία ο «μητρικός» ΟΑΕΔ, απαξιώνεται παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι προορίζεται για ιδιοκτήτης των ΑΕ, συντονιστής, χρηματοδότης και ελεγκτής των δαπανών τους. Γιατί όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, στο νομοσχέδιο δεν αναγράφονται πουθενά οι πόροι του κύριου μετόχου, του «μητρικού» κι η ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι γίνεται σαφές ότι οι ΑΕ θα τον απομυζήσουν οικονομικά. Οσο για τον ελεγκτικό μηχανισμό, τα ελεγκτικά όργανα και το νομοθετικό πλαίσιο ελέγχου που υποτίθεται ότι θ' ασκείται είναι τουλάχιστον ασαφές.

Θύματα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού θα πέσουν πριν απ' όλα οι άνεργοι, για τους οποίους πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες τους. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η παραχώρηση βασικών υπηρεσιών εύρεσης και τοποθέτησης σε θέση εργασίας, στις ανώνυμες εταιρίες, αποδυναμώνει την παρέμβαση του κράτους, ενώ δημιουργεί υπηρεσίες πολυτελείας, με υψηλό λειτουργικό κόστος, από τα χρήματα των ανέργων. Και εύλογα αναρωτιούνται για την αποτελεσματικότητα αυτού του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας «τι να τα κάνει ο άνεργος τα πολυτελή γραφεία που θα επισκέπτεται, τους ευγενικούς και χαμογελαστούς επιστήμονες της... εξατομικευμένης παρέμβασης, τους υπερσύγχρονους υπολογιστές που θα βλέπει, αν δεν υπάρχει δουλιά;».

Οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ ζητούν, επίσης, να δοθεί τέλος στις «σκανδαλώδεις μισθολογικές ανισότητες» με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και να τους καταβληθεί μηνιαίο χρηματικό επίδομα.


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΘ-ΟΛΠ
Κάθε λιμάνι και ... ιδιώτης

Σε αγωνιστικό συναγερμό καλεί η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» και καταγγέλλει τη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ

Ενα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της χώρας ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες! Από τις 27 Ιούλη η κυβέρνηση βγάζει στο «σφυρί», μέσω του χρηματιστηρίου το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ακολουθεί το λιμάνι του Πειραιά, θέτοντας τη χώρα υπό την πολιορκία του εφοπλιστικού γενικά του μεγάλου κεφαλαίου! Η παράδοση των ελληνικών λιμανιών «στο πιάτο» των ιδιωτών, αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, την εθνική κυριαρχία και άμυνα της χώρας, ενώ σφοδρό θα είναι το χτύπημα και σε βάρος των κατακτήσεων των χιλιάδων εργαζομένων στα λιμάνια. Αγωνιστικό συναγερμό, για να αποτραπεί «το συντελούμενο έγκλημα» έχει σημάνει η παράταξη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» (ΔΕ) Υπαλλήλων Λιμανιών, η οποία, με χτεσινή της ανακοίνωση, καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους «για λιμάνια δημόσια στην υπηρεσία του λαού και όχι των πολυεθνικών».

Σε... διαφήμιση που έχει καταχωρηθεί από τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης στις κυριακάτικες εφημερίδες γίνεται κυνική ομολογία του «εγκλήματος» που διαπράττουν. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο ΟΛΘ «είναι το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι της χώρας. Εχει έκταση εγκαταστάσεων 1.550.000 τ.μ., 6.145μ. κρηπιδωμάτων με ωφέλιμο βάθος έως 12μ., 500.000 τ.μ. ανοιχτούς αποθηκευτικούς χώρους, 85.000τ.μ. στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και σύγχρονο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (container terminal) 200.000 τ.μ.»! Επίσης, «διακινεί σε ετήσια βάση 6 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων. Εξυπηρετεί ετησίως 252.000 επιβάτες και 3500 πλοία. Λειτουργεί ως χώρος φορτοεκφόρτωσης για περίπου 230.000 TEUs conteiners»! Τέλος «απασχολεί 746 εργαζόμενους» και έχει «κύκλο εργασιών 13 δισ. δρχ και κέρδη προ φόρων 2 δισ. δρχ. για το 2001»! Ενώ το πρόγραμμα επενδύσεων φτάνει τα 10 δισ. δραχμές από το 2001 ως 2005!

Ως ένα από «τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων και της λαϊκής περιουσίας», χαρακτηρίζει η ΔΕ Υπαλλήλων Λιμανιών τη μετοχοποίηση των ΟΛΘ και ΟΛΠ και υπογραμμίζει ότι γίνεται με τη συναυτουργία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). «Οι μάσκες έπεσαν», αναφέρει, στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ που έγινε στις 17 Ιούλη, όπου από τους συνδικαλιστές των παραπάνω παρατάξεων αναφέρθηκε ξεκάθαρα ότι «δεν είμαστε κατά της μετοχοποίησης», απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε πρόταση για την αντίδραση των εργαζομένων. Η ΔΕ κάνει σαφές: «ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ξεπουλούν τους εργαζόμενους για να βοηθήσουν τους αντίστοιχους πολιτικούς τους φορείς στην υλοποίηση της πολιτικής τους» και ότι «όλα αυτά γίνονται κόντρα στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων που απορρίπτουν το ξεπούλημα και είναι ανάστατοι». Καταγγέλλει δε ότι η «υποταγμένη πλειοψηφία» «βάζει τους εργαζόμενους του ΟΛΘ να πάρουν δάνειο και να αγοράσουν μετοχές, να βγάλουν δηλαδή τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια»! Καλεί δε κάθε εργαζόμενο σε «άμεση ενεργοποίηση και κινητοποίηση να απαιτήσει την αγωνιστική απάντηση του κλάδου».

ΜΕΤΡΟ
Στάσεις εργασίας στα εργοτάξια

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι της εδαφοστατικής και της εταιρίας ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΙΔΑΣ σε διάφορα εργοτάξια κατασκευής του μετρό, απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που έχουν κατατεθεί με υπόμνημα από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», την Πανελλήνια Ενωση Χειριστών και την Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Τα αιτήματα αφορούν την αύξηση μεροκάματων και μισθών, αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και στην εξομοίωση του ωραρίου (7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο) για όλους τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, τα τέσσερα συνδικάτα έχουν προκηρύξει για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους εδαφοστατικής στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στη Μητρόπολη - Μοναστηράκι, και στις τρεις βάρδιες. Επίσης, στάσεις εργασίας θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρίας ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΛΙΔΑΣ στο εργοτάξιο του μετρό στο Περιστέρι, στο Μοναστηράκι και στο Ασωμάτων. Ανάλογες στάσεις γίνονται και αύριο Τετάρτη σε άλλα εργοτάξια του μετρό.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΙΟΔΙΩΝ
Συνεχίζουν με απεργία πείνας

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, δηλώνουν οι συμβασιούχοι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας(ΤΕΟ) και το κάνουν πράξη, αρχίζοντας από χτες και απεργία πείνας στα διόδια του σταθμού Αφιδνών. Οι υπάλληλοι έχουν κατέλθει από την Τετάρτη 18 Ιούλη σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με τη γνωστή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και τα ΜΑΤ στα διόδια.

Στη συνάντηση που είχαν χτες με τον αρμόδιο υφυπουργό Α. Αλευρά, οι συμβασιούχοι ζήτησαν άμεση λύση στο θέμα τους. Απάντηση βεβαίως δεν πήραν, αλλά ο αρμόδιος υπουργός μέσα από αόριστες «φόρμουλες» επιχείρησε να τους πείσει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Αλληλέγγυοι στον αγώνα τους είναι και οι μόνιμοι υπάλληλοι, με επιπλέον αίτημα τη μετάταξή τους, ώστε να μη χαθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, τώρα που τα ΤΕΟ έγιναν ΑΕ.

Απεργούν στα «Ελληνικά Πετρέλαια»

Σε έξι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από σήμερα Τρίτη 7 το πρωί, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια», αντιδρώντας αγωνιστικά στην πρόθεση της κυβέρνησης να τα ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η απεργία έχει προκηρυχτεί από τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή διυλιστήρια και χημική βιομηχανία και θα ξεκινήσει τμηματικά από την παραγωγή στα εργοστάσια του Ασπροπύργου και της Θεσσαλονίκης και την τροφοδοσία των βυτίων. Σύμφωνα με την πρακτική διαδικασία σταματήματος, στόχος είναι την έβδομη μέρα να νεκρώσουν όλα τα εργοστάσια της εταιρίας και οι θυγατρικές και όλοι οι εργαζόμενοι να απεργήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ