Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΔ
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση

Κλειστές έμειναν χτες οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων, εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης και τριχοτόμησης του Οργανισμού.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στα πλαίσια της «αναδιοργάνωσης» του ΟΑΕΔ, ενδέχεται να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα και οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ετοιμότητα κι έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Επιμένουν στη διατήρηση του δημόσιου, κοινωνικού και ενιαίου χαρακτήρα του Οργανισμού, ενώ απορρίπτουν την... αμφίβολη αναβάθμιση του ΟΑΕΔ, γιατί στην ουσία ο «μητρικός» ΟΑΕΔ, απαξιώνεται παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι προορίζεται για ιδιοκτήτης των ΑΕ, συντονιστής, χρηματοδότης και ελεγκτής των δαπανών τους. Γιατί όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, στο νομοσχέδιο δεν αναγράφονται πουθενά οι πόροι του κύριου μετόχου, του «μητρικού» κι η ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι γίνεται σαφές ότι οι ΑΕ θα τον απομυζήσουν οικονομικά. Οσο για τον ελεγκτικό μηχανισμό, τα ελεγκτικά όργανα και το νομοθετικό πλαίσιο ελέγχου που υποτίθεται ότι θ' ασκείται είναι τουλάχιστον ασαφές.

Θύματα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού θα πέσουν πριν απ' όλα οι άνεργοι, για τους οποίους πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες τους. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η παραχώρηση βασικών υπηρεσιών εύρεσης και τοποθέτησης σε θέση εργασίας, στις ανώνυμες εταιρίες, αποδυναμώνει την παρέμβαση του κράτους, ενώ δημιουργεί υπηρεσίες πολυτελείας, με υψηλό λειτουργικό κόστος, από τα χρήματα των ανέργων. Και εύλογα αναρωτιούνται για την αποτελεσματικότητα αυτού του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας «τι να τα κάνει ο άνεργος τα πολυτελή γραφεία που θα επισκέπτεται, τους ευγενικούς και χαμογελαστούς επιστήμονες της... εξατομικευμένης παρέμβασης, τους υπερσύγχρονους υπολογιστές που θα βλέπει, αν δεν υπάρχει δουλιά;».

Οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ ζητούν, επίσης, να δοθεί τέλος στις «σκανδαλώδεις μισθολογικές ανισότητες» με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και να τους καταβληθεί μηνιαίο χρηματικό επίδομα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στο νομοσχέδιο που διαλύει την όποια προστασία για τους ανέργους (2022-03-15 00:00:00.0)
Επιτίθεται στους ανέργους, ενισχύει τις επιχειρήσεις (2022-03-12 00:00:00.0)
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ (2022-03-12 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση (2001-09-25 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται για «βροντερό παρών» στους αγώνες (2001-02-20 00:00:00.0)
Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση η κυβέρνηση (2001-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ