Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
«Με καρμπόν» αυταρχισμός και συμβιβασμός
  • Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε καταχρηστική την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ
  • Ανέκρουσαν πρύμναn οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών των γιατρών και προσέρχονται ενωτικά στο διάλογο

Κατάμεστη από γιατρούς η αίθουσα, όπου έγινε χτες η συνέλευση
Κατάμεστη από γιατρούς η αίθουσα, όπου έγινε χτες η συνέλευση
Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε καταχρηστική την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ που άρχισε την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιζόταν μέχρι τις 3.8.2001. Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε την περασμένη Κυριακή (22.7.2001) και την ίδια μέρα η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) -που πήρε την απόφαση για την απεργία- ανακοίνωσε ότι επειδή «δε θέλει ν' απολέσει την πλατιά κοινωνική στήριξη του απεργιακού αγώνα θα συμμορφωθεί με το διατακτικό της δικαστικής απόφασης».

Ο πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας Ν. Ντόκας απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών και συμπληρώνει ότι, αν γίνουν οι απεργίες, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ απειλούνται με χρηματική ποινή 100.000 δραχμών, ενώ οι γιατροί που θα πάρουν μέρος στην απεργία με προσωποκράτηση.

Είναι η δεύτερη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που μέσα σε 15 μέρες ευθυγραμμίζεται με την αυταρχική αντιμετώπιση των γιατρών του ΙΚΑ απ' την κυβέρνηση και περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. Και η πρώτη -όπως και η δεύτερη- απόφαση εκδόθηκε (7.7.2001) μετά από προσφυγή της Διοίκησης του ΙΚΑ, με την οποία ζητούσε να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Η «διαφορά» βρίσκεται στο γεγονός ότι η πρώτη απόφαση έκρινε την απεργία παράνομη, ενώ η δεύτερη απόφαση την έκρινε καταχρηστική.

Ωστόσο, όμως, ο πολυήμερος αγώνας των γιατρών φαλκιδεύτηκε απ' τις πλειοψηφίες των ηγεσιών στην Ομοσπονδία και στο μεγαλύτερο Σύλλογο (ΣΕΥΠΙΚΑ) Αθήνας-Πειραιά, που οδήγησαν τελικά τους γιατρούς στις αυταπάτες του διαλόγου με την κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει τίποτε δεδομένο και ιδιαίτερα τους συμβασιούχους.

Οι όποιες διαφοροποιήσεις εμφανίστηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι ήταν για το ποιος θα πάρει μέρος στο παζάρι με την κυβέρνηση.

Ετσι, την Κυριακή -όπως και την περασμένη Παρασκευή- η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ενώ κατακεραύνωσε την εργοδοσία και την ηγεσία του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά που πήρε μέρος στη συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και τη Διοίκηση του ΙΚΑ (20/7/2001). Μάλιστα, οι υπουργοί αρνήθηκαν να συμμετάσχει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στη συνάντηση της Παρασκευής με το αιτιολογικό ότι απεργούσε, ενώ δέχτηκε την ηγεσία του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά που είχε αναστείλει την 48ωρη απεργία της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής (19 και 20 Ιούλη 2001). Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κάλεσε την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στο... διάλογο.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ -χωρίς ν' απεγκλωβιστεί απ' τη λογική του διαλόγου- με δυο ανακοινώσεις της (20 και 22 Ιούλη 2001) είχε χαρακτηρίσει ως «μη γενόμενη τη συνάντηση και ζητούσε απ' τους αρμόδιους υπουργούς και τη Διοίκηση του ΙΚΑ να γίνει συνάντηση από μηδενική βάση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά ισότιμα».

Με μεγάλη συμμετοχή -παρότι καλοκαίρι- έγινε χθες η γενική συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ για τον καθορισμό της παραπέρα πορείας των κινητοποιήσεων των γιατρών του ΙΚΑ. Παρά την αγωνιστική διάθεση που εκδήλωσαν οι γιατροί, οι ηγεσίες, πρωτίστως του ΣΕΥΠΙΚΑ, αλλά και της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ μετέθεσαν για μια ακόμα φορά το ζήτημα της συνέχισης του αγώνα σε τεχνητά διλήμματα και μακριά απ' τα φλέγοντα ζητήματα των γιατρών.

Εκβιαστικά διλήμματα στη Συνέλευση

Υπό την πίεση του εκβιαστικού διλήμματος που έθεσε το προεδρείο «συμμετοχή στο διάλογο» ή «απεργία», οι γιατροί του ΙΚΑ με οριακή διαφορά αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας και με τη διοίκηση του ΙΚΑ και την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεών τους μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, οπότε και θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία τους σε νέα γενική συνέλευση.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ Κ. Χροναίος ενημέρωσε τη γενική συνέλευση για τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης στη συνάντηση που είχε ο σύλλογος την περασμένη Παρασκευή και κατέθεσε πρόταση για συμμετοχή στις Επιτροπές που πρότειναν τα συναρμόδια υπουργεία και αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τους όρους της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Ελ. Αθανασόπουλος, επιτέθηκε στην ηγεσία του ΣΕΥΠΙΚΑ για τη συμμετοχή της στη συνάντηση της Παρασκευής, αλλά τάχτηκε υπέρ του διαλόγου αρκεί, όπως είπε, η κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Κατόπιν αυτών, η συζήτηση έγινε σε έντονο κλίμα και κινήθηκε γύρω από τις προτάσεις των δυο ηγεσιών, πέρα από την αγωνιστική διάθεση, αλλά και την αγωνία για τη συνέχεια που εξέφρασε η πλειοψηφία των γιατρών του ΙΚΑ.

Η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ΙΚΑ για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ούτε σε ψηφοφορία.

Μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων και ενώ μεγάλο μέρος των γιατρών είχαν αποχωρήσει από τη μαραθώνια γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία που κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση.Ψήφισαν 165 υπέρ του διαλόγου, 137 υπέρ της απεργίας, ενώ υπήρξαν και 10 λευκά.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης τόσο ο Κ. Χροναίος, όσο και ο Ελ. Αθανασόπουλος δήλωσαν ότι από κοινού θα φροντίσουν για την εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

Καταγγελίες του Συλλόγου
Συμβασιούχων ΙΚΑ Αττικής

Την ηγεσία του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής.

«Θρασύτατα, την ημέρα που οι γιατροί όλης της χώρας μέσω της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σύρονταν στα δικαστήρια και ποινικοποιούνταν ο πανελλαδικός αγώνας, αυτοί (σ.σ η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΕΥΠΙΚΑ) αναδεικνυόμενοι από τα υπουργεία σαν εκλεκτοί συνομιλητές των, "διαπραγματεύονταν" τις τύχες όλων των γιατρών της Ελλάδας» καταγγέλλει ο Σύλλογος των συμβασιούχων.

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος των συμβασιούχων καταγγέλλει:

  • Κάθε απόπειρα διάσπασης και χειραγώγησης του αγώνα των γιατρών, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Την προσπάθεια τρομοκράτησης των γιατρών από τη διοίκηση του ΙΚΑ. Την προσπάθεια τρομοκράτησης από τη διοίκηση του ΣΕΥΠΙΚΑ που παραμονή της απεργίας (20.7.2001) έστειλε κατάπτυστη ανακοίνωση απειλώντας τα μέλη του ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου Συμβασιούχων Αττικής και καλώντας τους να πειθαρχήσουν στην απεργοσπαστική της απόφαση για αναστολή της απεργίας που είχε εξαγγελθεί για τις 19 και 20.7.2001.
  • Την προσπάθεια των υπουργείων και της διοίκησης του ΙΚΑ να επιβάλουν ότι αυτοί είναι οι συνομιλητές, αποκλείοντας τους συμβασιούχους γιατρούς και τους γιατρούς της περιφέρειας.
  • Την πρόθεση, μέσω «επιτροπών μελέτης» των διαφόρων ζητημάτων, να καταστείλουν τον αγώνα των γιατρών, για να κερδίσει το κράτος πολύτιμο χρόνο στη δύσκολη αυτή πολιτική συγκυρία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ