Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας

Με απόφαση του Αρείου Πάγου διευρύνονται οι λόγοι, για τους οποίους μπορεί να κηρυχτεί μια απεργία παράνομη

Παράνομη έκρινε ο Αρειος Πάγος απεργία που είχε κηρυχτεί από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς απολυμένους συναδέλφους τους και αίτημα να επαναπροσληφθούν.

Με την αρεοπαγίτικη απόφαση δίνεται άλλο ένα χτύπημα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και προστίθεται άλλη μια δικαστική απόφαση - στη σωρεία παρόμοιων αποφάσεων που είχαμε τον τελευταίο καιρό από τα Μονομελή Πρωτοδικεία που κήρυσσαν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος με την υπ' αριθμό 744/2001 απόφασή του αναίρεσε προηγούμενη εφετειακή απόφαση, που είχε κρίνει νόμιμη την απεργία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λειτουργών του Κολεγίου της Αθήνας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απόλυση πέντε συναδέλφων τους. Ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών ζητούσε την ανάκληση των απολύσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία έκδοσης της απόφασης του υπουργού Παιδείας με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μέσης Εκπαίδευσης.

Ετσι, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε την απεργία παράνομη, ενώ η απόφαση αυτή αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά για μελλοντικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καθώς αφήνει τον απολυμένο απροστάτευτο από την πίεση μιας απεργίας που θα κάνουν οι συνάδελφοί του για λόγους συμπαράστασης.

Επίσης, με την ίδια απόφαση διευρύνονται επιπλέον τα όρια, με βάση τα οποία μπορεί μια απεργία να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο προχωρεί ακόμη πιο πέρα και δέχεται ότι δε θίγεται το συλλογικό συμφέρον, ακόμη και στην περίπτωση που απολύεται εργαζόμενος χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και αυτό γιατί οι απολυθέντες μπορούν να υποβάλλουν αγωγή στα δικαστήρια κατά της παράνομης απόλυσής τους!

Ουσιαστικά, η απόφαση του Αρείου Πάγου αναγάγοντας την απόλυση σε ατομική διαφορά μεταξύ εργοδότη και απολυμένου, βάζει μεγαλύτερους φραγμούς στις απεργιακές κινητοποιήσεις, κάνει ευκολότερη την απόλυση του εργαζόμενου και καθιστά τον απολυμένο ανίσχυρο μπροστά στον εργοδότη, ενώ γίνεται και δυσχερέστερη η απόδειξη των ισχυρισμών του για την αποκατάστασή του.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι «μια απεργία μπορεί να χαρακτηριστεί ως καταχρηστική και όταν υφίσταται προφανής δυσαναλογία μεταξύ του επιδιωκόμενου οφέλους των εργαζομένων και της βλάβης που θα προξενηθεί στην επιχείρηση του εργοδότη ή στο κοινωνικό σύνολο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενωμένοι και αποφασισμένοι (2012-05-09 00:00:00.0)
Αντεργατική απόφαση (2004-06-29 00:00:00.0)
Στο απόσπασμα η απεργία και η άδεια αναψυχής (2003-10-31 00:00:00.0)
Περίεργη παρέμβαση Πολυζωγόπουλου (2003-09-25 00:00:00.0)
Κυβερνητικές «ευαισθησίες»! (2002-09-17 00:00:00.0)
Ανώτατος αρωγός της κυβέρνησης (1998-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ