Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Περίεργη παρέμβαση Πολυζωγόπουλου

Με έγγραφο προς το υπουργείο Εργασίας, ενώ εμφανίζεται να ζητά να μη συμψηφίζεται ο χρόνος της άδειας με τη συμμετοχή σε απεργία, την ίδια ώρα αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα ρύθμισης για τη συμμετοχή σε απεργία που έχει κηρυχτεί παράνομη!

Μια περίεργη παρέμβαση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την πρόταση του αρεοπαγίτη Θ. Τζέμου έκανε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. Ως γνωστόν, ο εν λόγω αρεοπαγίτης πρότεινε προχτές στο Β΄ (Εργατικό) Τμήμα του Αρείου Πάγου να συμψηφίζεται με το χρόνο της θερινής αδείας η συμμετοχή του εργαζόμενου σε απεργία, που έχει κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, με έγγραφο στον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα, ζήτησε χτες την άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην αφαιρούνται από την κανονική άδεια οι ημέρες απεργίας, που τα δικαστήρια την κηρύσσουν παράνομη, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, όπου έχει εκδικαστεί σχετική προσφυγή.

Ωστόσο, στην ίδια πρόταση προς τον υπουργό Εργασίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προτείνει να ρυθμιστεί και η περίπτωση που ο εργαζόμενος συμμετέχει σε απεργία, η οποία εκ των υστέρων κρίνεται παράνομη με δικαστική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι η εργατική νομοθεσία (ν.539/1945) ορίζει σαφώς ότι δεν μπορούν να συμψηφιστούν οι ημέρες άδειας ενός εργαζόμενου με τις απουσίες του λόγω ασθένειας, στράτευσης και απεργίας, χωρίς όμως να κάνει διάκριση ανάμεσα στη λεγόμενη «νόμιμη» και «παράνομη» απεργία. Στο σημείο αυτό «πάτησε» η απόφαση του Εφετείου και η πρόταση του αρεοπαγίτη Θ. Τζέμου στον Αρειο Πάγο, δεχόμενοι ότι η απαγόρευση συμψηφισμού αφορά μόνο το χρόνο συμμετοχής σε «νόμιμη» απεργία.

Η χτεσινή, όμως, παρέμβαση Πολυζωγόπουλου ανοίγει ένα πολύ σοβαρό θέμα, γιατί ζητάει να διευκρινιστεί με τη νομοθετική ρύθμιση τι γίνεται στην περίπτωση που ο εργαζόμενος συμμετέχει σε απεργία, η οποία εκ των υστέρων κρίνεται από τα δικαστήρια παράνομη (άρθρο 2 παρ.6 α.ν.539/1945).

Συνδικαλιστικοί κύκλοι στους οποίους απευθυνθήκαμε, εξέφρασαν την πλήρη την αντίθεσή τους στο δεύτερο σκέλος της παρέμβασης Πολυζωγόπουλου, όταν είναι γνωστό ότι όλες σχεδόν οι απεργίες τα τελευταία χρόνια κηρύσσονται από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ