Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΩΚΙΔΑ
Απεργία, απάντηση στα εργασιακά γκέτο

Καθολική η συμμετοχή, παρά το όργιο τρομοκρατίας. Ισχυρή περιφρούρηση και δυναμική εμφάνιση των απεργών, με συγκέντρωση και πορεία στην Αμφισσα

Η χτεσινή 24ωρη πανεργατική απεργία στη Φωκίδα σημαδεύτηκε από τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζομένων και ήταν μια ισχυρή απάντηση ενάντια στα γκέτο που έχουν δημιουργήσει οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλου, «ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ» και «ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟ» της ΠΕΣΙΝΕ.

Ηταν η οργή, μετά και τους δύο νεκρούς εργάτες της περασμένης Παρασκευής, που χτες και κάτω από τις σημαίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έγινε αγώνας. Σπάζοντας την τρομοκρατία και τις απειλές, που εξαπέλυσαν οι παρατρεχάμενοι του Κυριακόπουλου τις προηγούμενες μέρες, οι εργαζόμενοι με μπροστάρηδες τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τα ξημερώματα περιφρούρησαν την απεργία τους, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Λαού και στη συνέχεια στην πορεία. Εκαναν σαφές ότι δε θα επιτρέψουν να επαναληφθεί το έγκλημα της περασμένης Παρασκευής. Γιατί έγκλημα, και μάλιστα προδιαγεγραμμένο, το αποκαλεί όλη η εργατική τάξη της περιοχής, καθώς τα τελευταία χρόνια όλοι το περίμεναν ότι θα γίνει κάποια στιγμή.

Εβλεπαν και φώναζαν χρόνια τώρα για την εγκληματική αδιαφορία της εργοδοσίας σ' ό,τι αφορά στα μέτρα ασφάλειας των εργατών. Από τους οποίους η εργοδοσία αξίωνε να δουλεύουν χωμένοι βαθιά μέσα στις σκοτεινές στοές σε μήκος 2, 3, 4 και 5 χιλιομέτρων και να κάνουν εξόρυξη βωξίτη σε τρελούς ρυθμούς, ενώ, ταυτόχρονα, επιδίωκε να μειώνει το κόστος εργασίας στο χαμηλότερο βαθμό. Γι' αυτό μετέτρεψε σε «εργολάβους» τους μόνιμους εργαζόμενους και επέβαλε να πληρώνονται με το κομμάτι, με αποτέλεσμα να δουλεύουν διπλοβάρδιες και Σαββατοκύριακα. Ετσι κατάφερε να παράγει σήμερα περισσότερο βωξίτη με 250 εργαζόμενους, από 1.200 που είχαν πριν χρόνια τα μεταλλεία. Κι αυτό κόστισε, ήδη, τις ζωές δύο εργατών.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ