Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Οι ευθύνες στην κυβέρνηση

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

«Δεν πρόκειται για κάποια μαφία φαρμάκου, αλλά για μια κατάσταση που δημιουργήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης και είναι γνωστή στην κυβέρνηση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), με αφορμή τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα για τα φάρμακα που τιτλοφορούνται «Η μαφία των Φαρμάκων».

Η πηγή αυτής της κατάστασης βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση (το καπιταλιστικό σύστημα γενικότερα) θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό, συνεχίζει η ΟΕΦΣΕΕ και υπογραμμίζει: «Ετσι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο χρησιμοποιούν όποιον τρόπο κρίνουν πρόσφορο, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Μέσα σ' αυτά είναι και ο χρηματισμός των γιατρών. Ο χρηματισμός δεν είναι μόνο πληρωμή εξόδων για παρακολούθηση συνεδρίων στο εξωτερικό ή το εσωτερικό ή άλλα δώρα, είναι και ποσοστιαία αμοιβή, με βάση την αξία των φαρμάκων που συνταγογραφεί ο γιατρός - πελάτης της εταιρίας».

«Η κυβερνητική αδιαφορία για την επιμόρφωση και ενημέρωση των γιατρών φέρνει σε μεγάλη δυσκολία τους γιατρούς που δε θέλουν να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο, με αποτέλεσμα ή να πληρώνουν από την τσέπη τους ή, αν δεν μπορούν, να μένουν έξω από όλα αυτά», επισημαίνει η ΟΕΦΣΕΕ σε άλλο σημείο και υπογραμμίζει ότι η «κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες, γιατί αντί να αναλάβει την ευθύνη της ενημέρωσης των γιατρών δημόσιος φορέας αναθέτει αυτή την ευθύνη στις πολυεθνικές».

Η ΟΕΦΣΕΕ καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην «κυβέρνηση γιατί αφήνει ουσιαστικά να διαμορφώνονται χωρίς κανέναν έλεγχο οι τιμές των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να υπάρχει άφθονο χρήμα για εκμαυλισμό συνειδήσεων, ενώ τη "νύφη" την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα».

«Με αφορμή κάποια στοιχεία που βγήκαν στην επιφάνεια και χάλασαν την εικόνα των πολυεθνικών, ανέλαβαν κάποιοι εργολαβικά να μας πείσουν πόσο χρήσιμες είναι οι πολυεθνικές και ότι χωρίς αυτές δε θα παράγονταν σωστά φάρμακα στην Ελλάδα», σημειώνει η Ομοσπονδία και αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. «Υστερα, τονίζει, από τις πιέσεις των πολυεθνικών και με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν προχώρησε η υπόθεση Κρατική Φαρμακοβιομηχανία και γενικά δεν υλοποιήθηκε ο νόμος 1316/83 που θα έδινε στον ελληνικό λαό σωστό φάρμακο στην πραγματική του τιμή, τόσο στο επίπεδο μηχανισμών ελέγχου όσο και στην ουσιαστική παρέμβαση σ' όλη τη διαδικασίαα: έρευνα, παραγωγή, διακίνηση, τιμές».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με δέσμη προτάσεων τόσο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά και για να υπάρξει σωστό και φθηνό φάρμακο για όλο το λαό. Ειδικότερα αναφέρεται στην κοστολόγηση των εισαγόμενων και παραγόμενων φαρμάκων, το κόστος των πρώτων υλών και τα φάρμακα όμοιας χημικής σύνθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ