Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταξική συσπείρωση και αγώνας για να μην υπάρχουν νεκροί εργάτες

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Λαού της Αμφισσας με τη συμμετοχή εργαζομένων, επαγγελματιών, αγροτών, ανέργων, συνταξιούχων και νέων της περιοχής. Πίσω από το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Οχι άλλο αίμα στο βωμό των κερδών», αλλά και μέσα από το ψήφισμα που εγκρίθηκε, ομόφωνα απαίτησαν να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τους δύο νεκρούς εργάτες, δηλαδή ο εργοδότης, ο διευθύνων σύμβουλος και τα άλλα διευθυντικά στελέχη και όχι κάποια άλλα εξιλαστήρια θύματα στο μεταλλείο και απαίτησαν να μπει φραγμός στην κατάσταση γκέτο που επικρατεί σήμερα στο μεταλλείο. Οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο νεκρών εργατών.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Κώστα Παρασκευά, αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και σωματεία, σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Γιώργος Ιωσηφίδης, πρόεδρος του εργοταξιακού σωματείου των μεταλλείων, ξεκίνησε κάνοντας σαφές ότι τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας δε συμβαίνουν, προκαλούνται. Το θανατηφόρο, σημείωσε, της περασμένης Παρασκευής δεν ήταν τυχαίο γεγονός, είχε συγκεκριμένες αιτίες και κυρίως την έλλειψη μέτρων ασφάλειας. Ηταν ένα έγκλημα της εργοδοσίας των μεταλλείων, η οποία στο βωμό των υπερκερδών της έχει σκοτώσει και σακατέψει δεκάδες εργαζόμενους.

«Η εντατικοποίηση της εργασίας και τα διάφορα συστήματα αύξησης της παραγωγικότητας, όπως οι εργολαβίες, οι παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας, οι διπλοβάρδιες, η λαθραία απασχόληση, η τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης σε καθημερινή βάση, εξαντλούν σωματικά και ψυχικά τους εργαζόμενους», σημείωσε ο συνδικαλιστής και κατήγγειλε για μία ακόμα φορά ότι είχαν επισημανθεί οι ανασφαλείς συνθήκες εργασίας, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα μεταλλεία, αλλά και ότι η συγκεκριμένη στοά είχε ξανακαταρρεύσει το Μάη. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων όμως ήρθε μόλις προχτές και έκανε αυτοψία στο χώρο μαζί με την εργοδοσία και χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων.

Ο Γ. Ιωσηφίδης από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε ακόμα ότι τα ατυχήματα θα συνεχιστούν και θα υπάρξουν και άλλα θύματα, όσο δεν μπαίνει βαθιά το νυστέρι στο κόκαλο. Οσο τιμωρούνται εξιλαστήρια θύματα, ενώ οι ένοχοι, ο Κυριακόπουλος και τα στελέχη του, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι, γι' αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να τους τιμωρήσει ο λαός. Να τιμωρήσει και αυτούς και τα πολιτικά υποχείριά τους.

Η εργοδοσία, συνέχισε, δεν πρόκειται να συγκινηθεί από το θάνατο των δύο εργατών. Θα χύσει κάποια κροκοδείλια δάκρυα, θα κάνει μνημόσυνα και θα περιμένει να ξεχαστεί το γεγονός. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συσπειρωθούν στα σωματεία, να συμμετέχουν στους αγώνες πιο μαζικά, μαχητικά, ενάντια σ' αυτά που ετοιμάζουν για την εργατική τάξη και τα παιδιά της.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ και το μέλος της Γραμματείας του Θοδωρής Κούτρας, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία με τον αγώνα τους αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο έγκλημα που έγινε και δεν ήταν τυχαίο. Οι ελλείψεις μέτρων ασφάλειας, οι εργολάβοι, η εντατικοποίηση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων ήταν η αιτία που οδήγησε στο θάνατο τους δύο εργαζόμενους. Γι' αυτό πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με συντονισμένο αγώνα με τους ΕΒΕ, τους αγρότες και τους νέους να συγκροτήσουν ένα πανίσχυρο μέτωπο, που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι, συμπλήρωσε, είναι ώριμοι και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν αυτή την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, που υλοποιούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που βάζουν πλάτη. Γιατί η επίθεση θα συνεχίζεται καθημερινά και θα παίρνουν και νέα αντεργατικά μέτρα, θα ανατρέπουν ακόμα περισσότερο το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, θα θρηνήσουμε κι άλλους εργάτες, ενώ κυβέρνηση και εργοδότες θα καμαρώνουν για τη μείωση του εργατικού κόστους και ότι έχουμε τα χαμηλότερα μεροκάματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ