Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ
«Οχι» στο νομοσχέδιο που διαλύει την όποια προστασία για τους ανέργους

Συγκέντρωση χτες στον Αλιμο, στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Ομοσπονδία και τα Σωματεία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, έξω από τα κεντρικά γραφεία του, στον Αλιμο, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρνει νέες αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού, με στόχο να περιορίσει ακόμα περισσότερο και αυτές τις ελάχιστες παροχές που λαμβάνουν οι άνεργοι. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η Γιώτα Κίτσου, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, και ο Κ. Παστός, γγ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων ν. Αττικής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο προωθούνται οργανωτικές αλλαγές όπως η μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η μετατροπή του σε μία υπηρεσία κατάρτισης που θα ταΐζει με ζεστό χρήμα τις επιχειρήσεις, μακριά από τις ανάγκες και την προστασία των ανέργων. Επίσης η κυβέρνηση προχωρά στην ενεργοποίηση διατάξεων που προβλέπουν τη διαγραφή του ανέργου από το Μητρώο του ΟΑΕΔ και τη διακοπή του γλίσχρου επιδόματος σε περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας που του προταθεί και ο Οργανισμός την κρίνει «κατάλληλη».

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γ. Μακράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ενημέρωσε για τις εξελίξεις, αναδεικνύοντας την πορεία υποβάθμισης του ΟΑΕΔ, την οποία υπηρετεί και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Οπως εξήγησε, «εισάγει κυρώσεις για τους ανέργους, βάζοντας τον ΟΑΕΔ απέναντι στην κοινωνία, διαγράφει τους ανέργους από τα μητρώα, από έξι μήνες έως δύο χρόνια». Το ποινολόγιο αυτό, σημείωσε, «το είχαν φέρει στο ΔΣ του ΟΑΕΔ πριν έναν χρόνο και δεν είχε περάσει, και τώρα το φέρνουν με νομοσχέδιο, ενώ αλλάζουν τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μειώνει τον αριθμό μελών, εκπαραθυρώνει τους εκπροσώπους των υπαλλήλων και στη θέση τους διορίζει κυβερνητικά στελέχη».

Σε δήλωσή του ο Θ. Γκώγκος κατήγγειλε την κυβέρνηση, που αυτές τις μέρες προκειμένου να δικαιολογήσει το νομοσχέδιο χρησιμοποιεί τερατώδη ψέματα γύρω από τα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές. Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της χώρας «να κάνουν δικό τους αγώνα την υπεράσπιση των κοινωνικών παροχών του Οργανισμού, τα επιδόματα ανεργίας, συνολικά το πλέγμα προστασίας των ανέργων».

Στο πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων το ΚΚΕ

Ο Χρ. Κατσώτης μετέφερε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που αφορά το σύνολο των εργαζομένων, προσθέτοντας: «Από το ένα εκατομμύριο ανέργους επιδοτείται μόνο το 10%, οι άνεργοι είναι και τώρα απροστάτευτοι, πολύ περισσότερο αν περάσει το νομοσχέδιο. Η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη και όλες οι εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι μέσα από τον μισθό τους για την ανεργία μεταφέρονται στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, υποτίθεται για την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ